• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.0°C
  5 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  0 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 8.1°C
  4 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική βία και διαφθορά σε μια παρακμιακή Δύση

 • A-
 • A+

Οταν τίθεται θέμα για το μέλλον (και το ποιόν) της αμερικανικής δημοκρατίας, σίγουρα υφίσταται κάποιο σοβαρό ζήτημα. Η δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ, ως ηγέτιδας δύναμης του δυτικού κόσμου, βρισκόταν, μέχρι και πρότινος, υπεράνω πάσης κριτικής. Εθεωρείτο δε εντελώς αδιανόητο να εκφράζονται αμφιβολίες τόσο για την «άψογη» κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ όσο και για την αντικειμενικότητα των θεσμών της αμερικανικής δικαιοσύνης. Υστερα όμως από τα πρωτοφανή έκτροπα που έλαβαν χώρα, αρχές του 2021 εντός του Καπιτωλίου, Παρθενώνα της δημοκρατίας στις ΗΠΑ, όλα τούτα μάλλον δεν ισχύουν. Εν όψει δε των εκλογών ανανέωσης μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και με τις προβλέψεις να κλίνουν υπέρ των Ρεπουμπλικανών, διαγράφεται ο κίνδυνος μιας ρεβανσιστικής ακυβερνησίας αν όχι παράλυσης διαδικασιών και ενός χάους εντός του αμερικανικού συστήματος.

Από ένα απίστευτο κυβερνητικό χάος επιχειρεί στο μεταξύ να βγάλει τη Βρετανία ο νέος πρωθυπουργός της, τρίτος μέσα σένα τρίμηνο και δη Ινδός (εξ αίματος), γεγονός που αντιμετωπίστηκε παντοιοτρόπως. Και βεβαίως όχι απλά «χιουμοριστικά». Μεταξύ άλλων, διατυπώθηκε και η άποψη πως η ανάθεση καθηκόντων πρωθυπουργού στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ συνιστά δείγμα παρακμής της χώρας συνάμα και μιας παρακμιακής πορείας των βρετανικών συντηρητικών δυνάμεων. Καθώς όμως θεωρούνται ως σχεδόν βέβαιοι νικητές οι Εργατικοί κατά τις επόμενες εκλογές στη Βρετανία, ορισμένοι υποστήριξαν την εκδοχή ενός στοχευμένου «καψίματος» του «Ινδού» μέσα από μιαν ενδεχόμενη ήττα. Τούτο συνιστά φυσικά όχι απλά παρακμιακό δείγμα πολιτικής, αλλά ένα σαφές τεκμήριο ηθικής αποσάθρωσης και αμοραλισμού για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της βρετανικής νήσου.

Η πολιτική βία, που εμφανίστηκε αίφνης σαν νέο φαινόμενο στις ΗΠΑ με το επεισοδιακό τέλος της περιόδου διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, είναι λίαν πιθανόν να εκδηλωθεί «αναγεννημένη», παράλληλα με τη διαφαινόμενη εκλογική άνοδο των Ρεπουμπλικανών. Η προπαγάνδα τους για «υφαρπαγή» του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 έχει διαπεράσει σημαντικά κοινωνικά στρώματα, ενισχυόμενη συνήθως με γνωστές «θεωρίες συνωμοσίας» και με διεθνείς προεκτάσεις. Μέσω αυτών εκμηδενίζεται η σημασία της πολιτικής συζήτησης τόσο θεωρητικά όσο και στο πλαίσιο της καθημερινότητας, καθώς επιχειρηματικοί παράγοντες, ακόμη και τυχοδιώκτες της λεγόμενης «αρπαχτής», εκτοπίζουν τους πολιτικούς από τα κόμματα. Αυτή άλλωστε υπήρξε εν πολλοίς η περίπτωση του «επεισοδιακού» Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Το τέλος του κομμουνισμού επέφερε μαζί με τα θετικά ιστορικά στοιχεία του και ορισμένα αρνητικά φαινόμενα, πολλά εκ των οποίων προέκυψαν μέσα από τις λεγόμενες «ιδιωτικοποιήσεις» κρατικών εταιρειών και οργανισμών. Επρόκειτο, κατά κανόνα, για λεηλασίες κρατικής περιουσίας, μέσω των οποίων πλούτισαν παράνομα αφενός στελέχη των καθεστώτων μαζί με εξωγενείς παράγοντες και αφετέρου προέκυψαν ομοίως και διαμορφώθηκαν οι νέες πολιτικές δυνάμεις σε χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού. Πολύ πριν συμβούν όμως αυτά στην Ανατολική Ευρώπη, σε χώρες της Δύσης είχε αρχίσει να συντελείται μια άλλη διαδικασία κρίσιμης σημασίας, ήτοι η βαθμιαία υπαγωγή της πολιτικής κάτω από συστήματα διαπλοκών της οικονομικής διαδικασίας. Τούτο έχει διογκωθεί ήδη στον καιρό μας προξενώντας καίριες δυσλειτουργίες στο πολιτικό σύστημα σειράς δυτικών χωρών.

Ο ιστορικός Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ, πολιτικός με οράματα και ιδέες για την κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία, είχε εκφράσει την οργή του, όταν κάποτε ο σύνδεσμος Γερμανών βιομηχάνων είχε διατυπώσει αιχμές εναντίον των εργατικών συνδικάτων. Τούτο συνέβαινε για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία και ο παραιτηθείς καγκελάριος, ως πρόεδρος του SPD, διέβλεψε έγκαιρα (τέλη δεκαετίας του ’70) την επερχόμενη κατάσταση καταγγέλλοντας αύθις το εγχείρημα φερεφώνων του τραπεζικοβιομηχανικού συμπλέγματος.

Το κυρίως ζήτημα σήμερα συνίσταται όμως στην ανεπάρκεια πολιτικών ιδεών συνάμα και στην αδυναμία παραγωγής πολιτικής από πλευράς δυνάμεων που διεκδικούν τον ορισμό των προοδευτικών. Στον βαθμό που η επιθετική τεχνολογική παρεμβολή στην πολιτική διαδικασία εκτοπίζει τη λειτουργία της πολιτικής σκέψης άλλο τόσο συμβάλλει στην παρακμιακή πορεία της δημοκρατίας η ανοχή σε νοσηρά φαινόμενα νομιμοφανούς διαφθοράς, λ.χ. «Πάτσης». Οταν λοιπόν εκδηλώνεται ο αντίκτυπος όλων τούτων στη βάση της κοινωνίας, που συντίθεται από «χαμηλά» λεγόμενα στρώματα (οικονομικά, μορφωτικά κ.λπ.), τότε φυσικά τα υφιστάμενα πολιτικά κενά καλύπτονται από παράγοντες και δυνάμεις αντίθετες της προόδου. Εκείνες που σήμερα οικειοποιούνται μάλιστα αξίες και αιτήματα μέσα από τον αριστερό χώρο συνδυαζόμενα συχνά με ακροδεξιές παρόλες.

Και ενώ αναφύονται παντού ανάλογα επικίνδυνες καταστάσεις, οι προοδευτικές δυνάμεις παραγνωρίζουν συνήθως το γεγονός της υιοθέτησης και προβολής αρχών του κλασικού φιλελευθερισμού από πλευράς ακροδεξιών φορέων, παραδίδοντας έτσι σε τούτους –αμαχητί- έννοιες και αξίες, όπως εκείνες που γέννησε το εθνικό κράτος.

* Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
Τι έγινε εκτός από την αλλοίωση της Δημοκρατίας τη χαμένη 4ετία Μητσοτάκη; Είναι η 4η φορά στα 45 χρόνια του βίου της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που ένα τόσο βαρύ έγκλημα διαρκείας έχει αποκαλυφθεί και μάλιστα...
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παρακολουθήσεις ως πολιτικό πρόβλημα
Η θετική διαμεσολάβηση ανάμεσα στο κράτος (ως την καθολική οντότητα της κοινωνίας) και στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα έχει ιστορικά λυθεί: η λύση ονομάζεται σύγχρονη δημοκρατική πολιτική κοινωνία.
Οι παρακολουθήσεις ως πολιτικό πρόβλημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην Ελλάδα τι είδους πολιτική κρίση περνάμε;
Θα απαντήσω στο ερώτημα του τίτλου αφού προηγουμένως καταστήσω σαφές πώς δικαιολογείται αυτό το ερώτημα (στο οποίο αποκρυσταλλώνεται η πολιτική κρίση σήμερα) και αφού διευκρινίσω ορισμένες θεωρητικές...
Στην Ελλάδα τι είδους πολιτική κρίση περνάμε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σιωπητήριο
Το σιωπητήριο σήμαινε τη μετάβαση στην αποδοχή της στρατιωτικής λογικής. Της πειθαρχίας που δεν έχει, συχνά, κάποια λογική.
Σιωπητήριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξία της ψυχραιμίας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα περνά από την εποχή της στασιμότητας σε εκείνη της ευέλικτης και στοχευμένης διαχείρισης των εντάσεων που επιδιώκει η άλλη πλευρά, η οποία είναι εδώ και χρόνια εγκλωβισμένη στον ακραίο εθνικισμό που...
Η αξία της ψυχραιμίας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας