• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.4°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.9°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 5.0°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.7°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.5°C / 9.4°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 11.0°C
  0 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 5.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φασισμός: Πολιτική θεωρία και πράξη

 • A-
 • A+
Αντιθέσεις, αντιφάσεις αλλά και αντιστάσεις στον ευρωπαϊκό και τον ευρύτερο διεθνή χώρο.

Βιέννη: Ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν επανεκλέγεται στον πρώτο γύρο (9.10.2022) πρόεδρος της δημοκρατίας. Είναι ο καθηγητής και πολιτικός από τον χώρο των Πρασίνων που αντιμετώπισε, το 2016, ήδη, νικηφόρα τον φασισμό των Στράχε και Χόφερ.

Ρώμη: Στο προεδρείο της Γερουσίας, την επιζήσασα του Ολοκαυτώματος διαδέχεται ο μουσολινικός Λα Ρούσα, προστατευόμενος της ήδη πρωθυπουργού, επίσης μουσολινικής Μελόνι.

Στοκχόλμη: Ο Κρίστερσον του κόμματος των κεντροδεξιών «Μετριοπαθών» πρωθυπουργός, με τη στήριξη των φασιστών του κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες». Συνωστισμός μετριοπαθών κεντροδεξιών και φασιστών.

Ουάσινγκτον: Ο κινούμενος μεταξύ ακροδεξιάς και φασισμού τραμπισμός ως απειλή εμφυλίου πολέμου, κατά το Δημοκρατικό Κόμμα.

Επάνοδος στα μοντέλα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 ή μάλλον στα μοντέλα του Μεσοπολέμου (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και άλλοι), τι κι αν τώρα δεν φορούν καφέ ή μαύρες στολές, αλλά κοστούμια και γραβάτες.

Στη Γερμανία, επιστημονικοί κύκλοι, κάτω από τα μελανά ευρωπαϊκά νέφη, συζητούν και προσπαθούν να αντικρούσουν και πάλι τις κρατικές και συνταγματικές θεωρίες του Καρλ Σμιτ, θεωρητικού απολογητή του εθνικοσοσιαλισμού.

Οπως για τον Dezisionismus. Πρόκειται για πολιτική και νομική θεωρία, που τοποθετεί την απόφαση και τη λήψη της απόφασης στο επίκεντρο των εκτιμήσεων.

Θεωρεί ότι η αιτιολόγηση μιας απόφασης είναι λιγότερο σημαντική από την ίδια την απόφαση.

Σύμφωνα με αυτήν, δεν μπορεί να υπάρξει γενικά δεσμευτική αιτιολόγηση με βάση αξίες ή ηθικές θέσεις.

Ως εκ τούτου, η απόφαση των ανθρώπων για αυτήν ή την άλλη ενέργεια είναι τελικά αυθαίρετη και δεν δικαιολογείται με λογική ανάλυση ή με βάση ηθικά κριτήρια.

Δηλαδή αποφάσεις γρήγορες και άμεσες, χωρίς περίσκεψη, χωρίς προβληματισμό, χωρίς διάλογο, χωρίς ενσυναίσθηση, από έναν «εθνικά ομοιογενή λαό» και τις «ολιγαρχικές - φασιστικές» ηγεσίες του.

(Μίχαελ Τσιρν, καθηγητής, διευθυντής του επιστημονικού κέντρου κοινωνικών ερευνών στο Βερολίνο, STERN, 21.9.02022).

Αποφάσεις όπως:

Απόρριψη ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων (κλιματική κρίση, προσφυγικό, μεταναστευτικό, ασφάλεια).

Ξενοφοβικό μίσος και ρατσισμός για τον αλλοδαπό, τον αλλόθρησκο, τον αλλόφυλο.

Απόρριψη των σκοπών και σύγκρουση με τα μεγάλα κινήματα χειραφέτησης (φεμινισμός, άμβλωση, ερωτική απελευθέρωση, ΛΟΑΤΚΙ).

Εκμετάλλευση του γεγονότος ότι η φτώχεια και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων δημιουργούν δυσπιστία στα μεσαία και χαμηλά στρώματα απέναντι στη δημοκρατία και στην ικανότητα του συστήματος για λύσεις (ψήφος προς φασιστικά κόμματα, αποχή).

Στήριξη της συρρίκνωσης μέχρι κατάργησης των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (π.χ. ελευθερία του Τύπου, Ουγγαρία, Πολωνία, Βραζιλία, Ελλάδα).

Η επέλαση του φασισμού βρίσκει μια πολλαπλώς αδύναμη Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς γεωστρατηγική πολιτική, χωρίς πολιτική ειρήνης, με σαφέστατη έλλειψη ηγεσίας.

Οι σχέσεις μεταξύ συντηρητικών ή κεντροδεξιών κομμάτων και φασιστικών είναι, στις «δύσκολες» στιγμές, ακατάλυτες. Πρόκειται για τον ταξικό δεσμό στήριξης των συμφερόντων του μεγαλοαστισμού και της ολιγαρχίας.

Αμεση συσπείρωση και συνεργασία των προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών, σοσιαλιστικών, πράσινων και οικολογικών δυνάμεων. Κατά τη διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ, που οργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Η απουσία συνιστά πολιτικό έγκλημα.

* ομότιμος καθηγητής, πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα σε κάνω βασίλισσα
Τώρα που τα κανάλια θυμήθηκαν εκείνη την εποχή, εκείνος θυμήθηκε πόσο όμορφη ήταν η δική του βασίλισσα. Ποτέ δεν φοβήθηκε τις λέξεις. Με το πορτρέτο του Αρη στο σαλόνι, βασίλισσα την ανέβαζε, βασίλισσα την...
Θα σε κάνω βασίλισσα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εκλογές, η «αρετή» και η φτώχεια
Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι όσοι επικαλούνται την «αρετή» επισείοντας την «κόλαση» αποσκοπούν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να ακολουθήσουν τον δρόμο που υπέδειξε ο Νίτσε γράφοντας: «Οπου κι αν...
Οι εκλογές, η «αρετή» και η φτώχεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναγκαιότητα και του οραματικού λόγου
Οραματικός λόγος δεν σημαίνει τη «μεγάλη θεωρία» των μεταμοντέρνων, ούτε την υπόσχεση μιας νέας κοινωνίας εκ του μηδενός, απαλλαγμένης αίφνης και με τη μία από όλα τα δεινά. Πρόκειται για ένα όραμα...
Η αναγκαιότητα και του οραματικού λόγου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά αδιέξοδα και Aκροδεξιά
Η ιστορική γνώση προσφέρει άφθονα παραδείγματα στα οποία η Aκροδεξιά εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία των δημοκρατικών κανόνων και των θεσμών για να κερδίσει υποστηρικτές και εξουσία.
Πολιτικά αδιέξοδα και Aκροδεξιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί σκανδάλων και εξωτερικών απειλών
Είναι ποτέ δυνατόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μας λογαριάσουν και να μας πάρουν στα σοβαρά, με τις σκανδαλώδεις συγκαλύψεις σκανδάλων και τη θεραπεία τους μέσω νομοσχεδίων που τα παραγράφουν, ενώ...
Περί σκανδάλων και εξωτερικών απειλών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Πολυτεχνείο ζει μέσα από τους αγώνες τού σήμερα
Η εξουδετέρωση του φασισμού, που και πάλι «σηκώνει κεφάλι» με διαφορετικές μορφές, η απάλειψη του αυταρχισμού, η εμπέδωση και διεύρυνση της δημοκρατίας και η οικοδόμηση κοινωνικού κράτους παραμένουν ζητούμενα...
Το Πολυτεχνείο ζει μέσα από τους αγώνες τού σήμερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας