• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.4°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 5.9°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.6°C / 2.6°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.0°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.6°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.3°C
  3 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 5.4°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.3°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.8°C / 3.3°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / -2.4°C
  2 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μουσαίος λαμπτήρ

 • A-
 • A+

Ετσι αποκλήθηκε η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, που ιδρύθηκε το 1828 από τα αδέλφια Ζωσιμάδες, που ξενιτεύθηκαν στις χώρες της αυτοκρατορικής Ρωσίας. Εκεί καζάντισαν έχοντας στο μεδούλι την προσφορά στον γενέθλιο τόπο, για τον «φωτισμό του γένους», ίδρυσαν το «Γενικόν Σχολείον» -αργότερα μετονομάστηκε σε Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Γρήγορα εξελίχθηκε σε σπουδαίο εκπαιδευτικό κέντρο, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Λειτούργησε ως μουσαίος λαμπτήρ, καλλιεργώντας τη γνώση και συμβάλλοντας στην πρόσθεση και τρίτου χαρακτηριστικού που μεγέθυνε την ακτινοβολία της πόλης των Ιωαννίνων. Γιάννινα πρώτα στ’ άρματα, τα γρόσια και στα γράμματα.

Σε μουσαίο λαμπτήρα εξελίχθηκε και η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε μαζί με το αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ανέλαβαν και τα δύο το βαρύ φορτίο να υλοποιήσουν τα οράματα των Ζωσιμάδων. Τα ρούβλια που έστελναν, να μετασχηματιστούν σε πνευματική δύναμη, καθιστώντας την πρωτεύουσα της Ηπείρου σε αισθητήρα των προβληματισμών και των αναγκών αλλά και σε φάρο για τη διασκέδαση του σκότους της μακραίωνης σκλαβιάς.

Αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1930, στη Ζωσιμαία τριάδα του Διαφωτισμού στην πόλη των Ιωαννίνων, προστέθηκε και η Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, που έθεσε τις βάσεις για την ένταξη της πόλης και της Ηπείρου στον ακαδημαϊκό χάρτη. Στο αμφιθέατρο της Ακαδημίας επωάστηκε το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο διευρύνθηκε με τον καιρό και απέκτησε διεθνές κύρος.

Η Ζωσιμαία Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων έχει τη δική της μοναχική πορεία αλλά και σημαντική συνδρομή στη διάσωση σπάνιων αρχείων και στην ενίσχυση της έρευνας στον χώρο της Ηπείρου. Σταδιακά, από τη δεκαετία του 1960 που αποσαφηνίζεται η τωρινή της φυσιογνωμία, εξελίσσεται σε πόλο συσπείρωσης πολλών λογίων, όσο και αν οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες δεν διευκόλυναν την ανάπτυξή της στον επιθυμητό βαθμό.

Τις τελευταίες δεκαετίες, στεγάζεται σε νεοκλασικό, στην καρδιά της πόλης, που σχεδιάστηκε από έναν εξέχοντα αρχιτέκτονα, τον Περικλή Μελίρρυτο.

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη ευτύχησε να γίνει το αποθετήριο των αρχείων πολλών διανοουμένων της περιοχής. Ο γυμνασιάρχης Χρήστος Σούλης, μια δραστήρια και αγωνιστική πνευματική προσωπικότητα, εμπιστεύτηκε την πνευματική του περιουσία στη Ζωσιμαία -και καλώς. Το ίδιο έκαναν και άλλοι. Ανάμεσά τους και ο Γεώργιος Γάγαρης, με πολλαπλή δράση. Δώρισε το δικό του αρχείο αλλά και το αρχείο του Κώστα Κρυστάλλη, του Συρρακιώτη ποιητή και πεζογράφου.

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, πλέον, έχει αποφασίσει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε σχέση με τα αρχεία που κατέχει. Ηρθε η ώρα να γίνουν κτήμα των ερευνητών/τριών. Είναι έτοιμη να αποκαλύψει νέες πτυχές της προσωπικότητας του Κρυστάλλη αλλά και άλλων διανοουμένων της Ηπείρου.

Η Ηπειρος διαθέτει, πλέον, δυνάμεις αξιοπρόσεκτες. Το Πανεπιστήμιο είναι, εκτός των άλλων, και μια κυψέλη. Κοντά σ’ αυτό, η Ζωσιμαία διεκδικεί τη δική της αυτόνομη θέση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μουτζούρης
Το τρενάκι ονομάστηκε από τους κατοίκους «Μουτζούρης». Χρησιμοποιούσε κάρβουνο. Δεν ενοχλούσε τους επιβάτες το γεγονός ότι μουτζουρώνονταν από την κάπνα. Πλένονταν κι έτσι έδιναν λύση στο πρόβλημα της...
Ο μουτζούρης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συν Αθηνά και τον… αστυνόμο σου
Η πολιτεία, από τη δική της μεριά, οφείλει να σεβαστεί τη δημόσια εκπαίδευση. Προβληματίζει η επιλογή του αστυνόμου για τη λύση εκκρεμοτήτων στους ακαδημαϊκούς χώρους.
Συν Αθηνά και τον… αστυνόμο σου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οδός Δομπόλη
Σάββατο και φέτος. Σέρνεις τα βήματά σου με δυσκολία. Στέκεσαι απέναντι στο περίπτερο. Οπως και τότε. Λείπει η ντουντούκα. Ευτυχώς. Απουσιάζει όμως η ζωή. Το Πανεπιστήμιο μετακόμισε στην Πεδινή. Η...
Οδός Δομπόλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το σχολείο απαιτεί από τους μαθητές γνώσεις και ικανότητες, που το ίδιο δεν τους διδάσκει;
Η βιωματική μάθηση είναι η διαδικασία μάθησης μέσα από την επεξεργασία της εμπειρίας των μαθητών από τον κόσμο που τους περιβάλλει και στον οποίο ζουν.
Γιατί το σχολείο απαιτεί από τους μαθητές γνώσεις και ικανότητες, που το ίδιο δεν τους διδάσκει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχει ιδιωτική επιστήμη
Τα κριτήρια της διαψευσιμότητας και της επιστήμης των συν-ερευνητών στην Ελλάδα σήμερα τα διασφαλίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο και οι δημόσιοι ερευνητικοί φορείς και γι’ αυτό τους οφείλεται η πλήρης υποστήριξη...
Δεν υπάρχει ιδιωτική επιστήμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χάνι
Χάνι το σπίτι. Στέκομαι μπροστά στην επιβλητική είσοδο του χανιού του Βρόσγου. Στα Γιάννινα. Στο υπέρθυρο, η χρονολογία: 25 Ιουνίου 1865.
Χάνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας