• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 11.9°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.4°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 6.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.4°C / 12.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.5°C / 9.4°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 6.6°C
  3 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Συμφωνίες SALT I και SALT II: προσπάθειες για ειρηνική συνύπαρξη εντός του Ψυχρού Πολέμου

 • A-
 • A+

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970, οι διπλωματικές σχέσεις των τότε δύο υπερδυνάμεων της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ χαρακτηρίζονταν από μια έντονη προσπάθεια για μείωση της έντασης του ανταγωνισμού που επικρατούσε μεταξύ τους ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης δεκαετίας του 1960 (Ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, Κρίση των Πυραύλων της Κούβας, Πόλεμος του Βιετνάμ κ.λπ.). Το χρονικό διάστημα, κυρίως, από το 1972 μέχρι το 1979, γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία και ως περίοδος της «ύφεσης» (detente) χαρακτηρίστηκε από την προώθηση σημαντικών πρωτοβουλιών και από τους δύο αντίπαλους συνασπισμούς, με κύριο στόχο τον κατευνασμό του ανταγωνισμού που επικρατούσε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες μεταξύ τους και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για την ειρηνική τους συνύπαρξη, τόσο σε διακρατικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προσπάθεια για την επίτευξη των προσδοκιών αυτών πραγματοποιήθηκε μέσα από τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών που αφορούσαν τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών αμφοτέρων στον γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης, κίνηση η οποία θα συνέβαλλε στην αποτροπή ενός πιθανού πυρηνικού ολέθρου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Ο κίνδυνος αυτός, ο οποίος συνεχώς αυξανόταν από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου με τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το 1945, και μετά την απόκτηση ατομικής ενέργειας από τη Σοβιετική Ενωση (από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 - αρχές της δεκαετίας του 1950) ήταν επί της ουσίας μία από τις βασικές αιτίες που ευαισθητοποίησαν και εν τέλει κινητοποίησαν τους δύο αντίπαλους συνασπισμούς στην προώθηση πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη καλύτερων και αποδοτικότερων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ τους. Σε αυτές, βέβαια, θα πρέπει να προσμετρηθούν και στρατιωτικοί λόγοι, αφού από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 είχε επέλθει στρατιωτική ισοπαλία ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και οικονομικοί παράγοντες, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΣΣΔ δαπανούσαν υπέρογκα ποσά για την ενίσχυση των εξοπλιστικών τους προγραμμάτων, επιβαρύνοντας παράλληλα αβάσταχτα την οικονομία τους. Ετσι, μέσα στις συνθήκες αυτές, έγινε κατανοητό και από τις δύο πλευρές πως η διαμόρφωση ενός κλίματος ύφεσης μεταξύ τους ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών υπήρξε η σύναψη διμερών συμφωνιών για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, των λεγόμενων «Συνομιλιών για τον Περιορισμό των Πυρηνικών Οπλων» (Strategic Arms Limitation Talks) αρχικά της SALT I, στις 26 Μαΐου 1972, στη Μόσχα, και, στη συνέχεια, της SALT II, στις 18 Ιουνίου 1979, στη Βιέννη.

Οσον αφορά τη SALT I, που υπογράφηκε μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον (1913-1994), και του γενικού γραμματέα του ΚΚΣΕ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ (1906-1982), το 1972, στη Μόσχα, προώθησε την απαγόρευση και την κατασκευή νέων διηπειρωτικών αντιβαλλιστικών πυραύλων (ICBM: Inter-Continental Ballistic Missiles) και τη δημιουργία νέων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας ( Αnti-Βallistic Μissiles) εκτός των ήδη υπαρχόντων έως τότε, με εξαίρεση την τοποθέτηση ενός ακόμη τέτοιου συστήματος για κάθε συνασπισμό. Η τελευταία αυτή παράμετρος είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει στον περιορισμό ενός αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας για κάθε χώρα, πράξη που επικυρώθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας του Βλαδιβοστόκ στις 23-24 Νοεμβρίου 1974, αυτή τη φορά από τον νέο πρόεδρο (και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νίξον) Τζέραλντ Φορντ (1913-2006) και του Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Ηδη, όμως, από το 1972, είχαν ξεκινήσει εκ νέου συνομιλίες για τη σύναψη δεύτερης διμερούς συμφωνίας για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Επειτα από ένα διάστημα δύσκολων και κοπιαστικών διαπραγματεύσεων επτά ετών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, κατέστη εφικτή η σύναψη μιας νέας συμφωνίας, η οποία έμεινε γνώστη ως SALT II. Η τελευταία υπογράφηκε στη Βιέννη στις 18 Ιουνίου 1979, μεταξύ και πάλι του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, από την πλευρά της Σοβιετικής Ενωσης, και του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (και εν ζωή ακόμη), Τζίμι Κάρτερ (1924-).

Η SALT II υπήρξε το επιστέγασμα όλων των προηγούμενων συμφωνιών, καθώς περιόριζε στα 2.400 στρατηγικά πυρηνικά όπλα για κάθε πλευρά, ενώ ταυτόχρονα απαγόρευε την κατασκευή νέων (αλλά και τη μετεγκατάσταση παλιών) διηπειρωτικών αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας. Παρ' όλα αυτά, η συμφωνία SALT II υπήρξε αρκετά βραχύβια σε διάρκεια (και ισχύ), αφού η επέμβαση των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, λίγους μήνες αργότερα, έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ να σταματήσει την επικύρωσή της από το Αμερικανικό Κογκρέσο, τον Ιανουάριο του 1980, και παράλληλα να ανακοινώσει το εμπάργκο της αμερικανικής αποστολής στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξάγονταν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, στη Μόσχα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

* ιστορικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο αδύνατος κρίκος
Στη διάρκεια του επερχόμενου σκληρού χειμώνα θα κριθεί αν το Βερολίνο μπορεί να αντέξει το υπέρογκο κόστος της στοίχισης πίσω από την Ουάσινγκτον ή αν θα διαφοροποιηθεί δημόσια.
Ο αδύνατος κρίκος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς ανεξέλεγκτη κλιμάκωση;
Αν οι ΗΠΑ βλέπουν έναν επικίνδυνο νεοϊμπεριαλισμό του 21ου αιώνα στην πολιτική του Κρεμλίνου, η Ρωσία βλέπει τον κίνδυνο να συρρικνωθεί η επικράτεια και η επιρροή της στα σύνορα που είχε τον 17ο αιώνα...
Προς ανεξέλεγκτη κλιμάκωση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παλινόρθωση ή διάλυση;
Η Μόσχα δεν διεκδικεί την κυρίαρχη, αν όχι την αποκλειστική, επιρροή στην πρώην ΕΣΣΔ μόνον ως κληρονομιά της αυτοκρατορικής της παντοδυναμίας, αλλά και ως εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα έχει την τύχη της ΕΣΣΔ.
Παλινόρθωση ή διάλυση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μιχαήλ που «έσχισε το προσωπείο»...
Μπορεί αλήθεια ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να ήταν, όπως υποστηρίζουν, εκείνος ο ηγέτης που «άλλαξε τον κόσμο» και να προσέφερε, συντονισμένα με την τότε ηγεσία της Δύσης, εξαιρετικές υπηρεσίες στην υπόθεση του...
Ο Μιχαήλ που «έσχισε το προσωπείο»...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αργησε να γεννηθεί...
Υπάρχει, όμως και ένα σοβαρό επιχείρημα, ένα πραγματικό γεγονός που υποβαθμίστηκε ή δεν αξιοποιήθηκε αρκετά από κανένα δημοσίευμα. Η πραξικοπηματική ανατροπή του Γκορμπατσόφ από τους ίδιους τους συντρόφους του...
Αργησε να γεννηθεί...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας