Ο Ρίσι Σουνάκ δεν έχει εναλλακτική στρατηγική διακριτή από αυτήν που οδήγησε τη Λιζ Τρας στην αυτοβύθισή της μετά από 45 μέρες στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Σουνάκ ως υπουργός Οικονομικών του Μπόρις Τζόνσον φέρει την κύρια ευθύνη για την ολική επαναφορά της χώρας στο δόγμα «λιγότεροι φόροι-λιγότερο κράτος». Η λογική του Σουνάκ, που επιχείρησε να συνεχίσει και να επαυξήσει η Τρας, είναι το γνωστό αφήγημα της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Τόρις.
Τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο χάρη στην αποχώρηση από την Ε.Ε. ανέκτησε την κυριαρχία του, οι Συντηρητικοί πρέπει όχι απλά να επιστρέψουν στην πολιτική της Σιδηράς Κυρίας Μάργκαρετ Θάτσερ της περιόδου 1979-1990, αλλά να την εμβαθύνουν καθιστώντας μη αντιστρέψιμη τη νεοφιλελεύθερη ανατροπή.
Αν η πλειοψηφούσα σήμερα πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος είναι ιδεοληπτική στην προσπάθεια να πείσει ότι έχει στρατηγική για τη μετά Brexit εποχή, οι αγορές δεν έχουν περιθώριο ανοχής για παρόμοιες ταυτοτικές αναζητήσεις.
Οι νοσταλγοί των παλιών ευτυχισμένων ημερών, όταν η Θάτσερ αποφαινόταν ότι δεν υπάρχει κοινωνία και ο ιδεολογικός της γκουρού, Νόρμαν Τέμπιτ, υποστήριζε ότι χωρίς το τέλος της συναίνεσης δεν μπορούν να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, κινήθηκαν στο επίπεδο και τη λογική με την οποία ο Ερντογάν νομίζει ότι μπορεί να χειραγωγήσει την οικονομία για να εξυπηρετήσει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο Μαρξ έγραψε στον πρόλογο της 18ης Μπριμέρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη ότι όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται είναι φάρσα. Στην περίπτωση της Βρετανίας του 2022, τα όσα εκτυλίσσονται εδώ και έξι χρόνια, από την εποχή δηλαδή του δημοψηφίσματος για το Brexit μέχρι και σήμερα, δεν είναι μόνον επανάληψη της μακράς θητείας της Θάτσερ ως φάρσα αλλά και ταυτόχρονα ως τραγωδία για την κοινωνία της Βρετανίας.
Σε μια στιγμή που όλα δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία βαδίζει προς μια ύφεση άγνωστου κόστους και διάρκειας, οι μαθητευόμενοι μάγοι που εναλλάσσονται στην Ντάουνινγκ Στριτ κάνουν αυτό που συμπυκνώνεται στη φράση «to add insult to injury», δηλαδή να προσθέσεις την προσβολή στην πληγή!
Ηδη η Ιστορία θα μπορούσε να προεξοφλήσει τη θητεία Σουνάκ με το πολύ γνωστό αγγλικό απόφθεγμα «too little, too late» δηλαδή πολύ λίγο, πολύ αργά… Οι Συντηρητικοί οδηγούνται όχι μόνον σε συντριπτική εκλογική ήττα όποτε και αν στηθούν οι κάλπες, αλλά κινδυνεύουν με τα πεπραγμένα τους μετά το 2016 να χάσουν την αξιοπιστία του κόμματος κυβερνητικής διαχείρισης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας