• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 2.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -3.0°C / -0.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 4.2°C
  3 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -4.7°C / 1.0°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.3°C / 0.5°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλαζονεία, ιδεοληψία και πληθωρισμός

 • A-
 • A+

«Πιστεύω ότι αποτύχαμε γιατί [...] αρχίσαμε να πιστεύουμε στις ιδεοληψίες μας. Η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου. [...] Κάτι στο οποίο αποτύχαμε. Παταγωδώς. […] Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη. [...] Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις...».

Σας λέει κάτι; Είναι επιλεγμένα αποσπάσματα από την πρόσφατη δήλωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Συγκρατήστε τις λέξεις: «εμπιστοσύνη», «ιδεοληψία», «επικοινωνία», «ψευδείς», «ειδήσεις». Σκεφτείτε αν η δήλωση αυτή θα μπορούσε, πέραν της διαχείρισης της πανδημίας, να αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της φιλοσοφίας της κυβέρνησης τόσο για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος όσο και για τον τρόπο που τα διαχειρίζεται.

Είναι ιδεοληπτική η αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την κυβέρνηση; Η επικοινωνιακή διαχείρισή του βασίζεται σε επινοημένα και ψεύτικα επιχειρήματα, που για να υποστηριχθούν κατασκευάζονται και προσαρμόζονται... ειδήσεις; Η παρελκυστική πολιτική που ακολουθεί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ήδη παραπαίουσα εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις ηγεσίες τους;

Είναι φανερό ότι, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, έτσι και στον πληθωρισμό η κυβέρνηση έχει μια μαθηματική προσέγγιση. Αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με την ψυχρή ματιά των αριθμών και αποτιμά τα προβλήματά τους με τον αφαιρετισμό των λογαρίθμων που μπορούν να υπολογίσουν κέρδη, ζημιές, συμφέροντα, κόστος, όφελος, αλλά δεν μπορούν να περιλάβουν ως μεταβλητές την ανθρώπινη συμπεριφορά που αλλάζει συνεχώς - ενίοτε μακριά από τη λογική. Μπορεί οι αλγόριθμοι να είναι «ανήμποροι» στο να επιλύουν τα προβλήματα των ανθρώπων, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στο να υπηρετούν και να εξυπηρετούν... ιδεοληψίες.

Η ιδεοληψία της κυβέρνησης στο πρόβλημα του πληθωρισμού είναι ότι οι πολιτικές της θα πρέπει να αφήνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις στο απυρόβλητο. Δεν έχει σημασία αν κερδοσκοπούν ασύστολα. Δεν έχει σημασία αν συσσωρεύουν κέρδη. Δεν έχει σημασία αν αξιοποιούν την περίσταση για να μειώσουν το πραγματικό κόστος της εργασίας. Δεν έχει σημασία... Αυτό που έχει σημασία είναι να τους εξασφαλίσει ασυλία για να κερδοσκοπούν ακόμα περισσότερο, για να έχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, για να συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο το κόστος.

Οταν έρχεται η ώρα των «έργων» η κυβέρνηση για να υποστηρίξει την «ιδεοληψία» της χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα όπλα -περιλαμβανομένου του «ψεύδους» και της «κατασκευασμένης αλήθειας»- για να κατασκευάσει βολικές... αλήθειες. Η διαπίστωση ότι «για όλα φταίει ο Πούτιν», που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, είναι μία από τις «κατασκευασμένες αλήθειες» που εξυπηρετούν τις ιδεοληπτικές εμμονές της (σ.σ. το να προβάλλεις τη μισή αλήθεια και να αποσιωπάς την υπόλοιπη είναι η πιο οικεία μέθοδος των κατασκευαστών αλήθειας). Στην «αλγοριθμική λογική» του πρωθυπουργού η ενοχή του Ρώσου προέδρου αθωώνει όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι πληρώνουμε τα περισσότερα στην Ευρώπη για αέριο και ρεύμα. Στο «αλγοριθμικό μοντέλο» του πρωθυπουργού ο «εισαγόμενος» πληθωρισμός τον απαλλάσσει από την υποχρέωση να παρέμβει ώστε τα τρόφιμα, τα είδη μαζικής κατανάλωσης και οι υπηρεσίες να πάψουν να είναι -σε όρους ισοτιμίας αγοραστικών δυνάμεων- από τα ακριβότερα στην Ε.Ε. Στους πολύπλοκους «μαθηματικούς τύπους», οι οποίοι αγνοούν ανθρώπινα συναισθήματα όπως τον φόβο, την απόγνωση και την απελπισία που προκαλεί η ανέχεια, ο πρωθυπουργός κρύβει τις ευθύνες του για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει τα παλαιά και τα νέα ολιγοπώλια που έχουν γονατίσει τον Ελληνα.

Και πάμε τώρα στο ψεύδος. Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς... Από τις απίθανες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη; Από τα «βοηθήματα» που χρηματοδοτούνται από τους αποδέκτες τους; Ομως αυτά είναι ψεύδη που διακρίνονται «διά γυμνού οφθαλμού» όταν σταθούν δίπλα στην πραγματικότητα. Τα πιο ύπουλα ψέματα είναι τα δυσδιάκριτα, που πλάθονται με την αποσιώπηση είτε όλης της αλήθειας είτε μέρους της. Τέτοιο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι ο πληθωρισμός τιθασεύεται μόνο με την αύξηση των επιτοκίων και τη συρρίκνωση της ζήτησης, με περιστολή του κόστους εργασίας που προβάλλεται στην εύλογη ανάγκη για τιμαριθμική προσαρμογή των αμοιβών της εργασίας. Τέτοιο ψέμα είναι να αποσιωπάται το γεγονός ότι οι εταιρείες διαχείρισης των δανείων, με πρόφαση την ΕΚΤ, αυξάνουν τις δόσεις των δανείων, για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να περιορίσει την ασυδοσία τους.

Τι μπορεί να υποκρύπτει η «ιδεοληψία» και το «ψεύδος»; Προφανώς την αλαζονεία με την οποία οι άρχοντες αντιμετωπίζουν εκείνους που χαρακτηρίζουν ως «μουγγούς» και «σιγαλούς». Μόνο οι αλαζόνες πιστεύουν ότι αν σερβίρουν από τις τηλεοπτικές συχνότητες επιμελώς μετρημένες δόσεις «εγκλήματος» και «εθνικισμού», τότε οι άνθρωποι θα ξεχαστούν και δεν θα απασχολούνται με την πραγματικότητα του σούπερ μάρκετ, του βενζινάδικου και των λογαριασμών. Μόνο οι αλαζόνες υποτιμούν ανερυθρίαστα την αντίληψη και την κρίση εκατομμυρίων ανθρώπων, που τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έρχονται αντιμέτωποι με τις υπερτροφικές τιμές και το λιπόσαρκο πορτοφόλι, ώστε να τους αναγκάσουν να αποδεχτούν «καλά είμαστε, υπάρχουν και χειρότερα». Μόνο οι αλαζόνες μπορούν να προσβάλλουν τους ανθρώπους, σηκώνοντας αδιάφορα τους ώμους στην απελπισία τους και ταυτόχρονα να ζητούν... εμπιστοσύνη.

Η αλήθεια είναι ότι αντιλήψεις σαν και αυτές της κυβέρνησης δεν είναι πρωτότυπες. Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη περιπτώσεις «αρχόντων» που υποτιμούσαν τις ανάγκες των πολλών, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των λίγων. Ομως κάθε φορά που τέτοιου είδους αντιλήψεις γίνονται διακριτές και ευκρινείς, κάθε λογικός άνθρωπος αναρωτιέται: Ποιος θα είναι αυτή τη φορά ο λογαριασμός της αλαζονείας, της προσβολής και της υποτίμησης; Η εύκολη απάντηση δίνεται με τις στατιστικές της φτώχειας. Οι στατιστικές και οι αλγόριθμοι όμως αδυνατούν να καταγράψουν το δηλητήριο που χύνεται καθημερινά στην κοινωνία και τους κινδύνους που θα ανακύψουν όταν οι άνθρωποι θελήσουν να τιμωρήσουν τους δηλητηριαστές. Απάντηση σε αυτό μπορεί να δώσει πάλι η Ιστορία. Η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη του μεσοπολέμου είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα για να αντιληφθεί κανείς τη δηλητηριώδη δράση των λέξεων «ιδεοληψία», «ψευδείς»...

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τα λιγότερα είναι συνήθως επαρκή»!
Η ζωή στις δυτικές κοινωνίες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η χώρα μας, αφού επιμένει στο «μένουμε Ευρώπη» ", κυριαρχείται από έναν «πραγματικό καταναγκασμό για κατανάλωση».
«Τα λιγότερα είναι συνήθως επαρκή»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βιώσιμη εθνική ενεργειακή στρατηγική
Η τρέχουσα οξεία ενεργειακή κρίση, που έρχεται να προστεθεί στην κλιματική κρίση, αναδεικνύει αμείλικτα την υπαρξιακή σημασία του θέματος της βιώσιμης ενέργειας, που έχει πτυχές συγχρόνως: περιβαλλοντικές,...
Βιώσιμη εθνική ενεργειακή στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι πρέπει –και δεν πρόκειται– να κάνει η Ευρώπη
Πρέπει να αποβάλει, επιτέλους, κάποια συμπλέγματα πολιτισμικής ανωτερότητας που συνεχίζει να φέρει από την εποχή της αποικιοκρατίας και των ευρωπαϊκών ιμπεριαλισμών.
Τι πρέπει –και δεν πρόκειται– να κάνει η Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απουσία αποτελεσματικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών πολιτικών προκαλεί ενεργειακή φτώχεια και ανισότητες
Σε ολόκληρη την Ευρώπη καταγράφεται ένας σχεδόν διπλασιασμός της ζήτησης της ενέργειας μέσα σε έναν χρόνο.
Η απουσία αποτελεσματικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών πολιτικών προκαλεί ενεργειακή φτώχεια και ανισότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Κατάρ, το αέριο, το Μουντιάλ και τα γεράκια
Στο μεταξύ οι Καταριανοί θα εξακολουθούν κάθε χρόνο να χτίζουν δεκάδες ουρανοξύστες απίστευτης χλιδής στην πρωτεύουσα της χώρας Ντόχα, να έχουν το πολυτελέστερο μετρό του κόσμου, να στέλνουν τα παιδιά τους στα...
Το Κατάρ, το αέριο, το Μουντιάλ και τα γεράκια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας