• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.7°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 3.5°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.3°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  6 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  7 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  7 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 3.8°C
  6 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.1°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  63%

Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση. Στην πρώτη γραμμή, πάντα, ο εκλιπών γραμματέας του ΚΚΕ(μ-λ), Ανδρέας Βογιατζόγλου, δεξιά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντίο, σύντροφε Ανδρέα

 • A-
 • A+
Με βάση την προσφορά του ο σύντροφος Ανδρέας Βογιατζόγλου κέρδισε την αναγνώριση και τον σεβασμό όχι μόνο των μελών της Οργάνωσης αλλά και ενός ευρύτερου κόσμου της Αριστεράς των αγώνων. Γι’ αυτό και η απώλειά του δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά συνολικά το κίνημα.

Διανύουμε μια περίοδο μεγάλων προβλημάτων αλλά και κινδύνων που απειλούν τους λαούς και συνολικά την ανθρωπότητα. Στην Ουκρανία οι ιμπεριαλιστικές μυλόπετρες αλέθουν καθημερινά χιλιάδες κορμιά. Σε όλο τον κόσμο το κυρίαρχο σήμερα καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα συνθλίβει δικαιώματα και οδηγεί στην εξαθλίωση τις λαϊκές μάζες.

Παρ’ όλα αυτά και κόντρα στις δυσκολίες των καιρών προβάλλουν θαρρετά εκείνοι που ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στη βαρβαρότητα του συστήματος. Που μάχονται για να στρέψουν ξανά τον τροχό της Ιστορίας προς τα εμπρός.

Και ανάμεσά τους, πάντα στην πρώτη γραμμή, ο Ανδρέας. Ενας άνθρωπος που από τα νεανικά του χρόνια ενέταξε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού. Ενας αγωνιστής που υπηρέτησε με συνέπεια και μέχρι το τέλος την υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος. Ενας κομμουνιστής που έδωσε όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ(μ-λ).

Από μαθητής ακόμα μετέχει στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973. Ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται στην ΠΠΣΠ για να αναδειχτεί σύντομα σε πολύτιμο στέλεχός της. Καθοριστική η συμβολή του στον πιο σημαντικό αγώνα της ΠΠΣΠ Θεσσαλονίκης και στον καταλυτικό ρόλο που είχε αυτός ο αγώνας για την ανατροπή του Νόμου 815. Αλλο τόσο σημαντική η συμβολή του ως νεολαίου του ΚΚΕ(μ-λ) στην πάλη ενάντια στις διαλυτικές τάσεις και για την υπεράσπιση της κομμουνιστικής κατεύθυνσης της Οργάνωσης και τελικά την ανασυγκρότησή της σε νέες βάσεις.

Με βάση την αγωνιστικότητα, τη συνέπεια, τις ικανότητες και την προσφορά του εκλέγεται το 1983 στο Καθοδηγητικό Οργανο της οργάνωσης και σύντομα στο Πολιτικό της Γραφείο. Στις νέες και δύσκολες συνθήκες αναλαμβάνει μαζί με τον Γ. Κωσταντόπουλο και τον Β. Γεμιστό και λίγους ακόμη συντρόφους την ανασυγκρότηση σχεδόν από το μηδέν της κομματικής οργάνωσης Αθήνας, της οποίας εκλέγεται γραμματέας.

Τα όρια της προσφοράς του ωστόσο γίνονται όλο και ευρύτερα. Ως καθοδηγητικό στέλεχος της Οργάνωσης όλο και ανέβαινε στην εκτίμηση των συντρόφων για τη συνέπεια, το πολιτικό του κριτήριο, το πνεύμα πρωτοβουλίας που τον χαρακτήριζε. Χαρακτηριστικά που τον ανέδειξαν σε ένα από τα βασικά στηρίγματα συνολικά της οργάνωσης του ΚΚΕ(μ-λ).

Και ακριβώς με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, πρόβαλε σαν το στέλεχος που μπορεί να πάρει τη σκυτάλη και το βάρος της ανάδειξής του το 2010 σε γραμματέα της Οργάνωσης. Ενα βάρος που ο σύντροφος Ανδρέας το ανέλαβε πρόθυμα και αποφασιστικά. Ενα καθήκον στην εκπλήρωση του οποίου αφιερώθηκε με συνέπεια και αφοσίωση για όλα τα επόμενα χρόνια.

Με καθοριστικό τον ρόλο του στις πολιτικές εκτιμήσεις, τις αποφάσεις και τον προσδιορισμό των καθηκόντων της οργάνωσης. Με καθολική την καθοδηγητική του συμβολή στην πορεία και δράση του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια σειρά μέτωπα της λαϊκής πάλης. Με την άμεση συμμετοχή του και πάντα στην πρώτη γραμμή σ’ αυτούς τους αγώνες. Οπως στην παρέμβαση της οργάνωσης στη μάχη των πλατειών, κόντρα σε εχθρούς και «φίλους». Στις παρεμβάσεις της στις γειτονιές και σε εργασιακούς χώρους. Στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής, με χαρακτηριστική την τελευταία στην οποία, παρά την ήδη επιβαρυμένη υγεία του, μπήκε μπροστά με αποτέλεσμα τη σύλληψή του.

Ο σύντροφος Ανδρέας, ως γραμματέας της Οργάνωσης, κουβάλησε επάξια το βάρος της καθοδήγησής της και στην πάλη της στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων και της υπεράσπισης της κομμουνιστικής κατεύθυνσης στο κίνημα. Με βάση αυτή την προσφορά του κέρδισε την αναγνώριση και τον σεβασμό όχι μόνο των μελών της Οργάνωσης αλλά και ενός ευρύτερου κόσμου της Αριστεράς των αγώνων. Γι’ αυτό και η απώλειά του δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά συνολικά το κίνημα.

Μόνο που αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε εδώ. Οπως και άλλες φορές, θα καταπιούμε την πίκρα μας και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που για χρόνια βαδίσαμε μαζί με τον Ανδρέα. Αποχαιρετώντας με οδύνη τον σύντροφο Ανδρέα, θα ήθελα να απευθυνθώ στη συντρόφισσα της ζωής του, Ρένα, και την κόρη του Δήμητρα. Ξέρω πως δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να απαλύνω τον πόνο σας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η θύμηση του Ανδρέα θα βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας.

*στελέχος του ΚΚΕ(μ-λ)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Δικάζουν τους αγωνιστές γιατί φοβούνται τους αγώνες»
Τα 12 μέλη του ΚΚΕ(μ-λ) δικάζονται, όπως και οι υπόλοιποι αγωνιστές, γιατί υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στη διαδήλωση στις 6 Δεκεμβρίου του 2020 και γιατί αψήφησαν τις απαγορεύσεις.
«Δικάζουν τους αγωνιστές γιατί φοβούνται τους αγώνες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πυρκαγιές: Να συνηθίσουμε να ζούμε με τους... αγώνες
Επιχείρηση… κατάσβεσης των λαϊκών αντιδράσεων έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση και μέσω των δημοσιογραφικών οδοιπόρων της. Η αίσθηση πως το «κακό που...
Πυρκαγιές: Να συνηθίσουμε να ζούμε με τους... αγώνες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε είναι η καθολική κυριαρχία των δυνάμεων του συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα. 
Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχει διέξοδος για τα μεσαία κοινωνικά στρώματα;
Τάζουν ανάπτυξη με λιγότερους φόρους, ευκαιρίες κοινωνικής ανέλιξης και συσσώρευση πλούτου, που θα προέλθει «φυσικά» από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των εργαζομένων. Καθώς είναι κοινώς...
Υπάρχει διέξοδος για τα μεσαία κοινωνικά στρώματα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας