• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.0°C
  5 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  0 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 8.1°C
  4 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  39%
AP Photo/Michael Probst
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πεταλούδα του Κιέβου γεννά κέρδη στη Μέση Ανατολή

 • A-
 • A+

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών -και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία-, ο Λίβανος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία του. Η κατάσταση ήταν ήδη άσχημη, αλλά μετά άγγιξε τα όρια της επισιτιστικής κρίσης. Η Βηρυτός εισάγει το 80% των σιτηρών της από την Ουκρανία και τη Ρωσία, γι’ αυτό και η ρωσική απαγόρευση εξαγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας προκάλεσε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού. Οι συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις δημιούργησαν προβλήματα στις προμήθειες και ανασφάλεια, παρά τη συμφωνία Λιβάνου-Ρωσίας για επανεκκίνηση των εξαγωγών. Ομως η συμφωνία δεν είναι τόσο ισχυρή που να επιτρέπει την αποκατάσταση των τιμών.

Οι ισοπεδωτικές επιδράσεις του πολέμου στην οικονομία του Λιβάνου επιδεινώνουν την ήδη άσχημη πορεία της, καθώς ο πληθωρισμός κάλπαζε ήδη πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ομως οι πολεμικές επιχειρήσεις συνέβαλαν στον πενταπλασιασμό του κόστους του νερού, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Για το 2022, ο Λίβανος αναμένεται να καταγράψει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθωρισμό στον κόσμο, μετά το Σουδάν. Οι πιέσεις που δέχεται η οικονομία του Λιβάνου και, ως εκ τούτου, το πολιτικό σύστημα έχουν πλέον ενταθεί.

Αλλά και το Ισραήλ δεν έχει αποφύγει τις συνέπειες του πολέμου και της συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας που αυτός προκαλεί, χωρίς όμως να έχει πάρει η κρίση τις διαστάσεις του Λιβάνου. Για το Ισραήλ η νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται μοιάζει περισσότερο με μια ευκαιρία να επιλύσει ένα ζήτημα στην περιοχή του και να προχωρήσει πιο κάτω.

Από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Αμος Χοχστάιν επισκέφτηκε τις δύο χώρες, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις. Η επιλογή του Αμερικανού διαμεσολαβητή, εκ του αποτελέσματος, υπήρξε μια καλή ιδέα. Ο Χοχστάιν μεσολαβούσε στις έμμεσες συνομιλίες ήδη από το 2020, ωστόσο από το καλοκαίρι του 2022 οι έμμεσες συνομιλίες εντατικοποιήθηκαν. Οι μικρές εντάσεις που καταγράφονταν στο κοίτασμα Καρίς, ανάμεσα στις ισραηλινές αρχές και τη Χεζμπολάχ προκαλούσαν ανησυχία στην Ουάσινγκτον. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κάποιος στη Δύση θα ήταν ένα δεύτερο μέτωπο σε εξέλιξη μετά την Ουκρανία. Κι αυτή ίσως να ήταν ακόμα μία βασική επίδραση της ρωσικής εισβολής επάνω σε μεγάλες χώρες που μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες σε περιφερειακά ζητήματα.

Η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου αποτελεί ένα παράδειγμα άσκησης πίεσης σε ένα ανοιχτό ζήτημα, με αφορμή -ή έστω «από καραμπόλα»- άλλο ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο διεθνές σύστημα. Διά της ετερογονίας των σκοπών, σε συστημικό επίπεδο, συχνά προκαλούνται σοβαρές εξελίξεις σε θέματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά για δεκαετίες, όταν ο κόσμος συγκλονίζεται από πολεμικές συγκρούσεις. «Το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στο Πεκίνο μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στη Νέα Υόρκη», μας έλεγε εκλαϊκευμένα η Θεωρία του Χάους. Η πεταλούδα όμως δεν προκαλεί μόνο καταιγίδες, αλλά ενίοτε αποκαλύπτει και ευκαιρίες.

Σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ λύνει επιτέλους τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών με τον Λίβανο, ενώ η κυβέρνηση στη Βηρυτό, λίγο πριν από τις εκλογές, παίζει ένα χαρτί οικονομικής ανόρθωσης έχοντας πλέον πρόσβαση σε πηγές φυσικού αερίου που βρίσκονταν στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές.

Οι διεθνείς εξελίξεις τύπου πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν λάθος να θεωρείται ότι προκαλούν μόνο οικονομικές και ενεργειακές επιδράσεις, όπως αρχικώς φαίνεται. Ενέχουν πάντα τον κίνδυνο πρόκλησης εξελίξεων σε διάφορα άλλα επίπεδα και διαμορφώνουν νέες προοπτικές για ευκαιρίες, λόγω της αλλαγής των προτεραιοτήτων. Ή όπως θα έλεγε κι ο Μακιαβέλι, είναι κερδισμένος εκείνος που στρέφεται προς τα εκεί που προστάζει ο άνεμος της τύχης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πληθωρισμός, το «φιλότιμο» και η «καλή καρδιά»
Tο «καλάθι του νοικοκυριού» που παρουσιαζόταν ως «σωσίβιο» υποβιβάζεται σε μία από τις πολλές συνιστώσες μίας ενιαίας και συμπαγούς πολιτικής αντίληψης, που βασίζεται στην παραπλάνηση, στη χάλκευση και στην...
Ο πληθωρισμός, το «φιλότιμο» και η «καλή καρδιά»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας μήνας πολέμου: χαμένοι Ανατολή και Δύση;
Η επιμήκυνση της διάρκειας του πολέμου, είτε ως επιδίωξη του Πούτιν για να κερδίσει περισσότερα εδάφη είτε ως επιδίωξη της Δύσης για να φθαρεί ο Πούτιν, θα προκαλέσει μεγαλύτερα δεινά για τον ουκρανικό λαό...
Ενας μήνας πολέμου: χαμένοι Ανατολή και Δύση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης εξωτερική εξάρτηση ή ενίσχυση ενεργειακής αυτάρκειας;
Η απολύτως αποτρόπαια και καταδικαστέα πολεμική εισβολή στην Ουκρανία ήταν εξ αρχής πασιφανές ότι θα προκαλούσε την ψυχική και πολιτική απομάκρυνση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Πλήρης εξωτερική εξάρτηση ή ενίσχυση ενεργειακής αυτάρκειας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ουκρανική κρίση υπό το πρίσμα της ενεργειακής ιστορίας
Η ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος και μεγαλύτερος πελάτης για το αμερικανικό φυσικό αέριο, αν κατάφερνε να εκτοπίσει το ρωσικό φυσικό αέριο από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η ουκρανική κρίση υπό το πρίσμα της ενεργειακής ιστορίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα δύο πρόσωπα του Ιανού
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη του 2021 και των πρώτων τριμήνων του 2022 είχε η ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία αποτελεί περίπου το 70% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι 52% στην ευρωζώνη.
Τα δύο πρόσωπα του Ιανού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας