• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 7.9°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 8.2°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.2°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 1.1°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.1°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.3°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.5°C / 4.0°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 7.7°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  0 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.7°C / 5.3°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γαϊδούρια»

 • A-
 • A+

Είδα ένα βίντεο που απέκτησε δημοσιότητα. Μια ομάδα γαϊδουριών θρηνούσε το νεκρό μέλος της συντροφιάς τους. Ο νεκρός κειτόταν στη μέση, πάνω σε μουσαμά, και οι φίλοι του τον πλησίαζαν, ακουμπούσαν τη μουσούδα τους πάνω του, ένας ύστατος χαιρετισμός στο αποβιώσαν μέλος. Την ίδια στιγμή ένας θρηνητικός ήχος έβγαινε από το στόμα τους, που ακουγόταν σαν ζωικό μοιρολόι. Είχαν μια συμπεριφορά πολιτισμικά «οικεία» σε όσους/ες μπορούν να διευρύνουν την οπτική τους δυνατότητα. Για όσους πιστεύουν ότι ο κόσμος δεν είναι μόνο οι άνθρωποι. Oτι τα ζώα έχουν και αυτά συναισθήματα και νόηση.

Είναι γνωστό πως ο άνθρωπος παρατηρεί τα ζώα, επισημαίνει ιδιότητες που τις αξιοποιεί για να δημιουργήσει παρομοιώσεις και μεταφορές για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο γάιδαρος ταυτίζεται με την ιώβεια υπομονή και την ανθεκτικότητά του. Είναι ζώο που αντέχει σε σκληρές συνθήκες.

Η προσφώνηση «γάιδαρε» αποδίδεται σε αναίσθητο άνθρωπο που δεν έχει ευαισθησία, όπως αυτή ορίζεται από την ανθρώπινη κανονικότητα. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του πλανήτη. Ολα τα υπόλοιπα πλάσματα αλλά και τα φυτά, καθώς και τα στοιχεία της φύσης (νερό, αέρας, γη) υπάρχουν μόνο για να ικανοποιούν τις δικές του ορέξεις, την ακόρεστη δίψα του για κέρδος και εξουσία.

Τα γαϊδούρια σταδιακά αποσύρονται από τα χωράφια και τις μεταφορές. Τέτοια εποχή παλαιότερα είχαν την τιμητική τους στις ζωοπανηγύρεις, περίμεναν υπομονετικά τον καινούργιο τους νοικοκύρη. Χάνονται τα γαϊδούρια, αφού υπηρέτησαν με αυταπάρνηση τους γεωργοκτηνοτρόφους, στην προσπάθεια να αναμετρηθούν με τις επίμοχθες συνθήκες για επιβίωση.

Χάνονται τα συμπαθή ζώα, τα ταυτισμένα με τον πολιτισμό της υπαίθρου. Κάποια απ’ αυτά έχουν υπαχθεί στις τουριστικές υπηρεσίες. Ομως δεν έχουν χαθεί οι μεταφορές που αποδίδουν ιδιότητες στους ανθρώπους. Καθημερινά τις εντοπίζουμε στις συμπεριφορές ανθρώπων υπεράνω υποψίας. Που ξυλοκοπούν αδύναμους ανθρώπους. Που ασκούν βία σε ανυπεράσπιστες γυναίκες. Που βιάζουν και σκοτώνουν. Που εκμεταλλεύονται για λίγα ψωρο-ευρώ την αξιοπρέπεια των ανθρώπων - απ’ όπου και αν προέρχονται.

Ενίοτε προκαλείται αμφιβολία για τις λέξεις που χρησιμοποιούνται. Τα γαϊδούρα δεν έχουν φωνή να διαμαρτυρηθούν για την προσβολή που τους γίνεται. Οπως κάνουν διάφορες εθνικές και πολιτισμικές ομάδες. Που νιώθουν να απαξιώνονται με τη χρήση στερεοτύπων. Αν είχαν φωνή, θα διαμαρτύρονταν, ακόμη και για το κείμενο που γράφω.

Θα έκαναν διαδήλωση για όλους εκείνους που βιάζουν. Για όσους βιαιοπραγούν. Πόσες ιστορίες θα είχαν να μολογήσουν αν ασχολιόταν κάποιος ερευνητής/τρια με αυτά; Αν ένας ιατροδικαστής έκανε νεκροτομή στους νεκρούς συντρόφους τους. Το χέρι παγώνει στο πληκτρολόγιο.

Γράφω και σβήνω τον χαρακτηρισμό «ζώα» για όλους αυτούς. Ψάχνω κάποια άλλη λέξη. Δεν βρίσκω. Η κρίση του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο κείμενο τρύπωσε ο κυρ Μέντιος του Βάρναλη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κουρκούτι
Το κουρκούτι είναι μια διατροφική πρόταση, πρωτίστως για πρωινό. Και όχι μόνο. Ηταν η τροφή, κατά κανόνα, των φτωχών στρωμάτων. Μια απλή συνταγή, που εντάσσεται στην τακτική της οικιακής οικονομίας των...
Κουρκούτι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
Περί απληστίας ο λόγος. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα την ονομάζει αδηφαγία. Με άλλο λόγια, αναφέρεται σε μια διαρκή ανάγκη που ουδέποτε ικανοποιείται. Διασώζεται η φράση «άπληστος πίθος», που ανακαλεί στη μνήμη...
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοπεποίθηση
Επανέρχεται ένα ζήτημα που οδήγησε σε στρεβλή ένταξη των εσωτερικών μεταναστών στις πόλεις. Ενοχοποιήθηκε η αγροτική καταγωγή. Θεωρήθηκε μειονέκτημα, αν όχι στίγμα, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί το κίνημα του...
Αυτοπεποίθηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο άξιος άνθρωπος αγαπιέται μοναχός του
Εναν ουρανό από άλλους τόπους ψάχνουν οι μετα-κοβιντιανοί άνθρωποι. Για να μη γίνουν μετα-άνθρωποι. Που πάει να πει, να μη χάσουν τη βούλησή τους. Να μη γίνουν ηχεία της θέλησης άλλων. Να μη χάσουν την...
Ο άξιος άνθρωπος αγαπιέται μοναχός του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέρια
Τα χέρια είναι το πιο φλύαρο ανθρώπινο μέλος. Σε αντίθεση με τα μάτια. Ή και το πρόσωπο. Που εκπαιδεύονται στην απόκρυψη. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λέγεται. Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος όμως να τραβάει...
Χέρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας