• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο

 • A-
 • A+

Τα γλυκά κουταλιού είναι η ηδονή του λάρυγγα σε μικρή δόση. Σε αντίθεση με το φαγητό, όπου η όραση έχει τον πρώτο λόγο, το στομάχι τον τελευταίο. Κατά κανόνα, το τραπέζι είναι γεμάτο στις γιορτές για να χορτάσει το μάτι. Προηγείται η οπτική ηδονή, που αποτελεί τη βάση των συμποσιασμών. Με το γλυκό κουταλιού αλλάζουν οι ηδονές. Το πιατάκι μικρό, το μάτι εστιασμένο στο γλυκό και στο σιρόπι. Ολα τα άλλα βγαίνουν από το κάδρο. Ακόμη και το νεροπότηρο μοιάζει εμπόδιο στην αναμονή της επίγευσης. Η προσμονή διαρκεί ελάχιστα.

Η Ελένη στον Γοργοπόταμο φέρνει τον δίσκο με το γλυκό από δαμάσκηνο. Οι πρώτες αναγνωριστικές ματιές με το γλυκό και αμέσως δοκιμή. Αργά και απολαυστικά. Μικρές στιγμές που αποκτούν τη διάρκεια μιας προσωπικής αιωνιότητας. Η ηδονή απλώνεται στο στόμα, στον ουρανίσκο, στη γλώσσα. Εκεί εκλύονται τα αρώματα. Εκεί γίνεται η συνάντηση με τον δημιουργό. Με τα χέρια εκείνα που φιλοτέχνησαν το γλυκό κουταλιού. Εκεί γίνεται η αποδοχή. Είναι ο ουρανίσκος που εκδίδει το πιστοποιητικό της επίγευσης. Από εκεί αρχίζει η σύντομη διαδρομή της ηδονής. Ο χρόνος διαστέλλεται στον λάρυγγα. Γίνεται χρόνος της ηδονής.

Το διαπίστωσα για ακόμη μια φορά, με το γλυκό κουταλιού της Ελένης. Μ’ αυτό έγινε η είσοδός μου στον κόσμο της Ελένης και του Αποστόλη. Ο ιστορικός χρόνος του Γοργοπόταμου έδωσε τη θέση του στον χρόνο τους.

Η τέχνη της Ελένης άνοιξε την πόρτα στη μικρή τους φάρμα. Ενα ζευγάρι που τα μάτια τους γελούσαν από καλοσύνη και νοιάξιμο για τους άλλους. Ενα σπίτι που δεν εντυπωσιάζει, που όμως γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά για τα ζώα τους. Για το άλογο, τον Ντορή τους, που καλωσόριζε τους επισκέπτες. Πάστρα παντού. Σε κάθε γωνιά καθρεφτιζόταν η αγάπη για τα ζώα. Η πραγματική φροντίδα για τη συνύπαρξη, με όρους σεβασμού της δικής τους ζωής. Ενας κόσμος που δεν υπηρετεί πρωτίστως τη μοναξιά και την ανασφάλεια του ανθρώπου της πόλης. Πάπιες, κουνέλια, κότες με φτέρωμα ώς την άκρη του ποδιού. Ανάμεσά τους τα κοκόρια, με δυο σπιρούνια βάδιζαν με ψηλά το κεφάλι, έτοιμα να υπερασπιστούν τις κότες από επίδοξους εισβολείς.

Ο Αποστόλης, ο οικοδεσπότης, χάιδευε τα ζώα με τη ματιά του. Ηταν περήφανος για εκείνα. Για τον κόσμο που έφτιαξε, για την ανάγκη να τους προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες.

Κάποια στιγμή η επίγευση πικρίζει. Από όσα μολογούν οι άνθρωποι στον κάμπο. Για την αδιαφορία των Αρχών, που τους θυμούνται μόνο για την ψήφο. Και μετά, με σφουγγάρι σβήνουν τα λόγια.

Κρατάω όμως την ηδονή από το δαμάσκηνο και τη γνωριμία με αγωνιστές της ζωής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Γαϊδούρια»
Χάνονται τα συμπαθή ζώα, τα ταυτισμένα με τον πολιτισμό της υπαίθρου. Κάποια απ’ αυτά έχουν υπαχθεί στις τουριστικές υπηρεσίες. Ομως δεν έχουν χαθεί οι μεταφορές που αποδίδουν ιδιότητες στους ανθρώπους.
«Γαϊδούρια»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μάια του Ασπροποτάμου
Αυτό νιώθω σε όλα τα πανηγύρια. Τα ίδια νιώθω και στην Τζούρτζια Ασπροποτάμου. Κάτω από τον πλάτανο, που τα χοντρά του κλαδιά είναι ταξίδι στον χρόνο. Ο πλάτανος που κάθε καλοκαίρι γίνεται η ομπρέλα της...
Η Μάια του Ασπροποτάμου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κουρκούτι
Το κουρκούτι είναι μια διατροφική πρόταση, πρωτίστως για πρωινό. Και όχι μόνο. Ηταν η τροφή, κατά κανόνα, των φτωχών στρωμάτων. Μια απλή συνταγή, που εντάσσεται στην τακτική της οικιακής οικονομίας των...
Κουρκούτι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
Περί απληστίας ο λόγος. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα την ονομάζει αδηφαγία. Με άλλο λόγια, αναφέρεται σε μια διαρκή ανάγκη που ουδέποτε ικανοποιείται. Διασώζεται η φράση «άπληστος πίθος», που ανακαλεί στη μνήμη...
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοπεποίθηση
Επανέρχεται ένα ζήτημα που οδήγησε σε στρεβλή ένταξη των εσωτερικών μεταναστών στις πόλεις. Ενοχοποιήθηκε η αγροτική καταγωγή. Θεωρήθηκε μειονέκτημα, αν όχι στίγμα, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί το κίνημα του...
Αυτοπεποίθηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο άξιος άνθρωπος αγαπιέται μοναχός του
Εναν ουρανό από άλλους τόπους ψάχνουν οι μετα-κοβιντιανοί άνθρωποι. Για να μη γίνουν μετα-άνθρωποι. Που πάει να πει, να μη χάσουν τη βούλησή τους. Να μη γίνουν ηχεία της θέλησης άλλων. Να μη χάσουν την...
Ο άξιος άνθρωπος αγαπιέται μοναχός του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας