• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 24.5°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.3°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 22.1°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.6°C / 23.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 24.8°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 21.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  78%

Το μαύρο μέτωπο του «ναι σε όλα» επιδιώκει να εδραιώσει το πραξικόπημα και να αφομοιώσει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ως νέα συνιστώσα του μνημονιακού «ευρωπαϊκού τόξου»

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Απάντηση στο πραξικόπημα: μέτωπο ανένδοτου αγώνα

 • A-
 • A+

Μετά την εξάμηνη «παρένθεση» προσδοκιών και «διαπραγματεύσεων», με το ιουλιανό ευρωατλαντικό πραξικόπημα ήλθε η ανώμαλη προσγείωση στη μνημονιακή «κανονικότητα». Οπως σε κάθε κρίσιμη καμπή των τελευταίων χρόνων, έτσι και τώρα, μετά το ξεπούλημα του λαϊκού «όχι» και το 3ο και φαρμακερό Μνημόνιο, υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε όλο το πολιτικό φάσμα. Σύγχυση που επιτείνεται από την προπαγάνδα, τη χειραγώγηση και τη συνακόλουθη φλυαρία.

Η σύγχυση αίρεται αν τεθεί το ερώτημα: Ποιος ωφελείται με τη μία ή την άλλη τροπή των πραγμάτων, τίνος συμφέροντα εξυπηρετούνται; Γι' αυτό μεθοδεύονται εσπευσμένα χειρισμοί, πριν προλάβουν να μορφοποιηθούν ιδεολογικοπολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά οι λαϊκές διαθέσεις που σηματοδότησε το βροντερό «όχι» του δημοψηφίσματος.

Το μαύρο μέτωπο του «ναι σε όλα» επιδιώκει να εδραιώσει το πραξικόπημα και να αφομοιώσει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ως νέα συνιστώσα του μνημονιακού «ευρωπαϊκού τόξου», δημιουργώντας τετελεσμένα. Επιδιώκει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει ότι στο εξής δεν θα τίθενται εν αμφιβόλω οι στρατηγικές επιλογές του καθεστώτος, δεν θα ζυμώνονται εναλλακτικές προοπτικές προς όφελος του εργαζόμενου λαού και δεν πρόκειται να συγκροτηθεί μάχιμο μέτωπο απέναντί του. Εξ ου και η εμμονή στις εξής κατευθύνσεις:

1. Συντονισμένη από προεδρικούς κύκλους, καθεστωτικά ζόμπι και ΜΜΕ προβοκατόρικη κατασυκοφάντηση κάθε εναλλακτικής διεξόδου ως «συνωμοτικού ριφιφί» των «συμμοριτών της δραχμής» είτε/και εκδοχής του Grexit βάσει σχεδίου Β. Σόιμπλε.

2. Κατασυκοφάντηση, αποτροπή και ακύρωση κάθε περαιτέρω πολιτικής και ιδιαίτερα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του λαϊκού «όχι» (συνέχεια και εμπέδωση του πραξικοπήματος σε επίπεδο προπαγανδιστικού πογκρόμ σε ΜΜΕ και μεθόδευση οργανωτικού πογκρόμ σε κομματικούς και κρατικούς μηχανισμούς). Μέρος αυτού του σχεδίου είναι και το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών με λίστα το φθινόπωρο, ώστε να αποκλειστούν οι μη συμμορφούμενοι με το πραξικόπημα.

3. Ορκοι πίστης στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, με ή χωρίς επαναστατικό περιτύλιγμα (π.χ. επαναδιατύπωση του μεταφυσικού δόγματος συνάρτησης της εξόδου από ευρώ και Ε.Ε. με την επίτευξη του σοσιαλισμού από ηγεσία ΚΚΕ, δηλαδή ο σοσιαλισμός προβάλλεται ως προαπαιτούμενο και των μεταβατικών τακτικών στόχων σωτηρίας του λαού!).

4. Πάση θυσία αποτροπή της σύμπηξης κοινωνικού και ιδιαίτερα πολιτικού μετώπου διά φραστικών υπεκφυγών, ατέρμονων προαπαιτουμένων, επιτροπών...

Παρατηρείται μάλιστα μια ενδιαφέρουσα συνάρτηση: οι μεν πιστωτές «σωτήρες» επιβάλλουν άνωθεν και κατεπειγόντως πληθώρα προαπαιτουμένων για την 3η φάση της διακρατικής επιβολής καθεστώτος αποικίας χρέους, οι δε φορείς, από τους οποίους θα περίμενε κανείς να πρωτοστατήσουν στη σύμπηξη κοινωνικού και πολιτικού μετώπου των κάτω, προβάλλουν επίσης τόσα προαπαιτούμενα που ακυρώνουν εκ προοιμίου το μέτωπο. Τυχαίο;

Εν τω μεταξύ, η προπαγάνδα της συγκυβέρνησης αναφέρεται μεν σε κάποιο πραξικόπημα και εκβιασμό που υπέστη η ίδια και η χώρα, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί. Είναι άραγε η ίδια θύμα έξωθεν πραξικοπήματος και ωμού εκβιασμού ή συνιστώσα-θύτης πλέον αυτής της πολιτικής; Και στις δύο περιπτώσεις, είναι λογικά, πρακτικά και ηθικά εντελώς ανεδαφική η αξίωση της στήριξης αυτής της πολιτικής από έναν λαό που μόλις έχει εκφράσει την ετυμηγορία του με το 61,3% του «όχι». Η προπαγάνδα αυτή δεν μπορεί να έχει προοπτική.

Εκ των πραγμάτων, η στήριξη του 3ου Μνημονίου θα απαιτεί όλο και πιο συστηματικά σύμπραξη με τις χρεοκοπημένες παραδοσιακές μνημονιακές δυνάμεις του καθεστώτος, περαιτέρω αυταρχικοποίηση της διακυβέρνησης και προληπτική κατασυκοφάντηση-δίωξη δυνάμεων που μπορούν να εκφράσουν και να προωθήσουν το «όχι» μέχρι το τέλος στη φυλακή του ευρώ, της Ε.Ε. και της αποικίας χρέους. Επομένως, είναι πλέον εντελώς παράλογη και άκρως επικίνδυνη κάθε αναφορά σε «στήριξη της κυβέρνησης» και σε πολιτική ενότητα με συνιστώσες του πραξικοπήματος.

Απαιτείται λοιπόν από τις συνεπέστερες αριστερές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ απόκρουση της κλιμάκωσης της εσωκομματικής φάσης του πραξικοπήματος, συντεταγμένη και γενναία διάσπαση, με καταγγελία του πραξικοπήματος, με τον βέλτιστο βαθμό προεργασίας και ζύμωσης των διακυβευμάτων μπροστά στον λαό, σε τίμια προγραμματική βάση-πλατφόρμα, με αξιοποίηση κάθε δυνατότητας δημόσιου διαλόγου και συλλογικών διαδικασιών.

Η άτακτη αδρανοποίηση (σε αναμονή «πιο ευνοϊκών συνθηκών παρέμβασης» εντός του κόμματος), φυγή και εκπαραθύρωση με όρους «κομματικής πειθαρχίας» από την όλο και πιο πραξικοπηματικά υπό διεθνή επιτήρηση-καθοδήγηση δρώσα ηγετική ομάδα θα υπονομεύσει τη γόνιμη συστράτευση στο μέτωπο του αγώνα. Είναι επιτακτική η ανάγκη συντεταγμένης συμπόρευσης με τις συνεπείς αριστερές δυνάμεις που θα αποχωρήσουν από τον εκφυλισμένο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του μετωπικού μεταβατικού προγράμματος (βλ. http://aristerisymporefsi.gr).

* αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο χρόνια από το «όχι» στο δημοψήφισμα
Δυο χρόνια από το δημοψήφισμα, το μεγάλο «Οχι» της 5ης Ιουλίου 2015 παραμένει η σημαντικότερη αγωνιστική παρακαταθήκη της μεταπολίτευσης. Το γεγονός ότι μία βδομάδα αργότερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., με τη...
Δύο χρόνια από το «όχι» στο δημοψήφισμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί ούτε ο Δήμος των Ελλήνων μπορεί να απαγορεύσει μια ήττα
Η πολιτική της λιτότητας όσο και το ζήτημα του χρέους που έθεσε η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες δεν θα φύγουν πια από την ατζέντα των λαών, των κοινοβουλίων, των κυβερνήσεων και των λεγόμενων θεσμών της...
Γιατί ούτε ο Δήμος των Ελλήνων μπορεί να απαγορεύσει μια ήττα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθαρή, όσο και απρόσμενη σε έκταση. Τα αίτια πολλά, με κυριότερα την εγγενή στο Μνημόνιο λιτότητα, κάποια λάθη τακτικής και ορισμένα απαράδεκτα ολισθήματα στο ήθος και ύφος της...
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
Δυστυχώς, οι σημερινοί αρχηγοί της Ν.Δ. και (ουσιαστικά) του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχάσει ο λαός τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τα κόμματά τους και οι προκάτοχοί τους την 35ετία 1974-2009, καθώς και οι ίδιοι τη...
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μην παίζετε με τους συνταξιούχους
Σε ένα από τα πλέον καυτά θέματα της ελληνικής κοινωνίας, την περικοπή των συντάξεων από το 2019 που εντάσσεται σε μνημονιακό νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή, δίνουν ρέστα το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί...
Μην παίζετε με τους συνταξιούχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αδιαπέραστα τείχη
Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 θα μπορούσε κανείς να διακρίνει τη δυσκολία της αντιπολίτευσης να διαπεράσει τα τείχη πίσω από τα οποία έχουν οχυρωθεί οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του...
Αδιαπέραστα τείχη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας