• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  85%
AP/EVGENIY MALOLETKA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόλεμος και ειρήνη, τότε και τώρα

 • A-
 • A+

Πρόσωπα από την πολιτική και τη διανόηση με τα έργα και τους λόγους τους δημιούργησαν στο ιστορικό ευρωπαϊκό παρελθόν παρακαταθήκες που αποδεικνύονται απολύτως χρήσιμες και στο επίσης ταραγμένο σήμερα, προκειμένου να δημιουργήσουν «καθοδηγητικά» πλαίσια στους κοινωνικούς χώρους και στις ηγεσίες.

«Ο πόλεμος είναι τυφλός. Αυτό που τον κάνει φρικτό είναι η όψη του» - Φρανσουά Μιτεράν. Η φρικαλέα και απάνθρωπη όψη του πολέμου. Την βλέπουμε ευκρινώς και σήμερα κοντά στα σύνορα της χώρας. Πολλές φορές μάλιστα η όψη αυτή εμφανίζεται και συνταράσσει μετά τη λήξη του πολέμου. Ιστορικό παράδειγμα το Ολοκαύτωμα, που όμως ενοχλεί τους σύγχρονους αναθεωρητές.

«Το πρόβλημα ωστόσο είναι το πώς τοποθετούμαστε και πως ενεργούμε μέσα σε αυτή τη συμμαχία» - Ενρίκο Μπερλινγκουέρ. Ο εμβληματικός γραμματέας του αλησμόνητου Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος δήλωνε ότι και σε κυβέρνηση με τη συμμετοχή του κόμματός του η Ιταλία δεν θα εγκατέλειπε το ΝΑΤΟ για λόγους ιστορικούς, γεωπολιτικής στρατηγικής και διαφύλαξης της παγκόσμιας ειρήνης.

Το πρόβλημα για τον Μπερλινγκουέρ ήταν ο τρόπος της πολιτικής συμπεριφοράς «εντός» για το κράτος-μέλος. Θα ήταν πράξη υποταγής και υποτέλειας στην εκάστοτε «ηγεσία» της συμμαχίας, πράξη δεδομένη, πράξη φιλοπολεμική απέναντι στον Ψυχρό Πόλεμο και σε «θερμές» εκφάνσεις του ή πράξη «αδέσμευτη», προάσπισης της ειρήνης αλλά και των «εθνικών» συμφερόντων; Φευ, το μήνυμα δεν το έχει κατανοήσει, ακόμα και σήμερα, η κυβερνητική εξουσία στην Ελλάδα.

«Το να πάρεις μέρος στο οποιοδήποτε μπλοκ ήταν σαν να όξυνες τη σύγκρουση μεταξύ τους» - Ζαν-Πολ Σαρτρ.

Ο επιφανής φιλόσοφος αναφερόταν στον τότε διπολικό κόσμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου Βαρσοβίας. Και ίσως να κατείχε θεωρητικά τη σωστή άποψη, αν δεν είχαμε συνήθως έναν επιτιθέμενο ισχυρό που παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και έναν αμυνόμενο αδύναμο και «μικρό» (Ρωσία - Ουκρανία). Οπότε η «ουδετερότητα» καταλήγει τελικά σε βάρος του «μικρού», έστω και αν ο «μεγάλος» έχει ενδεχομένως προκληθεί και απειληθεί από αντίπαλες ισχυρές δυνάμεις.

«Πρέπει δε να παρακαλέσω με όλη μου την ψυχή να θυμηθούμε, όχι μόνο αφηρημένα αλλά -όσοι το χρειάζονται- και συγκεκριμένα ότι το SPD είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο άρχισε να δρα βάσει του νόμου της συνεννόησης των λαών. Δεν πρέπει να αφήνουμε αναπάντητη την εχθρότητα προς τους ξένους. Πρέπει να την αντιμετωπίζουμε έτσι ώστε ακόμα και οι αδαείς να αντιλαμβάνονται ποια είναι η θέση μας» - Βίλι Μπραντ.

Οταν αυτός ο σοσιαλιστής και αντιναζιστής της πράξης και της εξορίας ανέλαβε το 1969 την καγκελαρία της τότε Δυτικής Γερμανίας, σε συμμαχία με τους Φιλελεύθερους του Βάλτερ Σελ μετά μια θεαματική στροφή προς τα αριστερά των τελευταίων, στο παγκόσμιο θέατρο «παιζόταν» το «έργο» Ψυχρός Πόλεμος με ευθεία απειλή πυρηνικού ολέθρου. Γερμανία, διπλωματικό δόγμα Χάλσταϊν, Βερολίνο, τείχος, Κούβα, Βιετνάμ. Και η δικτατορία του 1967 στην Ελλάδα άμεση συνέπεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν πρωτίστως.

Και όμως ο Βίλι Μπραντ προώθησε και θεμελίωσε την περίφημη Ostpolitik, δηλαδή μια πολιτική ειρήνης, ύφεσης, συνεργασίας και φιλίας προς Ανατολάς, δηλαδή Ανατολική Γερμανία, Πολωνία, Σοβιετική Ενωση.

Ιστορική γονυκλισία στο Γκέτο της Βαρσοβίας, Νόμπελ Ειρήνης, θρίαμβος των σοσιαλιστών στις πρόωρες εκλογές του 1972, λαϊκή ψήφος, δηλαδή, επιβράβευσης της ειρηνικής πολιτικής από τους Γερμανούς.

Ο επίσης νομπελίστας λογοτέχνης Γκίντερ Γκρας σχολίασε: «Γονάτισε εκεί που κάποτε υπήρξε η φρίκη και η κόλαση. Ζήτησε συγγνώμη και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους όλων των Γερμανών, αυτός που προσωπικά δεν είχε καμία ευθύνη».

Η διαφύλαξη και προάσπιση της ειρήνης ήταν και είναι πάντοτε ζήτημα σχετικής ισχυρής ηγετικής πολιτικής βούλησης, λαϊκής πειθούς και αφοσίωσης στη συνύπαρξη και επικοινωνία μεταξύ των λαών. Η Σουηδία, σήμερα, εγκαταλείπει την παραδοσιακή ουδετερότητά της προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι με Ούλοφ Πάλμε πρωθυπουργό, τότε, δέχτηκε το 1967 να φιλοξενήσει στη Στοκχόλμη την εναρκτήρια συνεδρίαση του «Διεθνούς Δικαστηρίου Μπέρτραντ Ράσελ» για τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Με βάση τη χρονική και πολεμική «συγκυρία», τώρα, κίνηση φιλειρηνική ή όχι; Προωθεί τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ή όχι; Θα σας γελάσω.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιταχυντής χειραφέτησης;
Η αντίδραση της Δύσης στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία λειτούργησε στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας που επιταχύνει τη δυσμενή εξέλιξη την οποία υποτίθεται ότι αποσκοπεί να καθυστερήσει και...
Επιταχυντής χειραφέτησης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, δήλωσε προχθές ότι «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών».
Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
Οι 40 υπουργοί Αμυνας συναντήθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη, στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Ουσιαστικά, η σύνοδος επικύρωσε την επιστροφή της Γερμανίας στην ατλαντική κανονικότητα.
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
Ο «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ θα μείνει μετεξεταστέος, αφού είναι προβλέψιμος, ανίκανος να ορθώσει μια φωνή θετικής ουδετερότητας, σύνεσης, διπλωματικής ειρηνικής προοπτικής στην ουκρανική κρίση.
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας