• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.9°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.7°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.0°C
  0 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 19.7°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.1°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.9°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  79%
© Viorel Dudau | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αδύνατος κρίκος

 • A-
 • A+

Η φυγή του Πούτιν προς τα εμπρός με το τρίπτυχο προσάρτηση-επιστράτευση-απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων θέτει το εύλογο ερώτημα αν η κλιμάκωση της σκληρής στάσης του Κρεμλίνου οδηγεί σε περαιτέρω συσπείρωση το ΝΑΤΟ ή έρχεται να διευρύνει τις ήδη καταγεγραμμένες ρωγμές για να τις καταστήσει ρήγματα.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το ερώτημα στην ουσία είναι αν ο αδύνατος κρίκος της συσπείρωσης της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, η Γερμανία, μπορεί να διαχειριστεί τις παρενέργειες μιας μακράς διαρκείας σύγκρουσης στην Ουκρανία και κυρίως, πρώτα και πάνω απ’ όλα, το ενδεχόμενο να προχωρήσει πρώτη η Ρωσία στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Αν οι εκτιμήσεις διαφέρουν ως προς την πιθανότητα να είναι ο Πούτιν αποφασισμένος να διαβεί τον Ρουβίκωνα, είναι βέβαιο ότι στη Γερμανία ξυπνούν σύνδρομα και αντανακλαστικά του Ψυχρού Πολέμου, όταν η πλειονότητα της πολιτικής ελίτ της Δυτικής Γερμανίας φοβόταν την πιθανότητα ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΣΣΔ με πεδίο μάχης τα δύο γερμανικά κράτη.

ΠΡΟ

ΕΚ

ΤΑΣΕΙΣ

Ενδεικτικό του φόβου που προκαλεί η πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία είναι ότι η κυβέρνηση Σολτς παρά την επερχόμενη ενεργειακή κρίση δεν τολμά να παγώσει τα σχέδια για κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεγάλη εικόνα από το Βερολίνο είναι αυτή που ονομάζεται Τέλεια Καταιγίδα (Perfect Storm):

● Η ενεργειακή ειδική σχέση Γερμανίας-Ρωσίας είναι πλέον παρελθόν μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1και 2.

Ακόμη και στην αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα περίπτωση συμβιβασμού στην Ουκρανία και άρσης ή έστω χαλάρωσης των κυρώσεων, είναι αδύνατη η επιστροφή στην προ του πολέμου κανονικότητα πριν αποκατασταθούν οι ζημιές στους δύο αγωγούς.

● Σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της η Γερμανία ζει παγωμένη και αμήχανη την ολική επαναφορά στον Ψυχρό Πόλεμο.

Τότε που ήταν η επόμενη μετά τις ΗΠΑ συμβατική στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και συνειδητοποιούσε ότι το έδαφός της από όπου περνούσε το σιδηρούν παραπέτασμα θα ήταν το πιο πιθανό πεδίο μάχης μιας συμβατικής και πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Σήμερα όλες οι προϋποθέσεις του μεταψυχροπολεμικού γερμανικού θαύματος απειλούνται:

 • Απειλείται η διασφάλιση φτηνής και επαρκούς ενέργειας.
 • Απειλείται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του Βερολίνου λόγω των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών που χρειάζονται για να αναβαθμιστεί η αποτρεπτική και παρεμβατική αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
 • Απειλείται η χώρα με μακροχρόνιο εγκλωβισμό σε ύφεση και πληθωρισμό, με τις αυξήσεις των επιτοκίων να σκοτώνουν εν τη γενέσει τους κάθε δυναμική ανάκαμψης.

Στη διάρκεια του επερχόμενου σκληρού χειμώνα θα κριθεί αν το Βερολίνο μπορεί να αντέξει το υπέρογκο κόστος της στοίχισης πίσω από την Ουάσινγκτον ή αν θα διαφοροποιηθεί δημόσια.

Η ιστορία της Ευρώπης τον 20ό αιώνα είναι γεμάτη από αδύνατους κρίκους που είτε αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να εγκαταλείψουν τη συμμαχία στην οποία ανήκαν είτε την εγκατέλειψαν στο παρά πέντε.

Η Αυστροουγγαρία αναζητούσε από το 1916 χωριστή ειρήνη με τις δυνάμεις της Αντάντ, χωρίς να βρει ανταπόκριση.

Η Ιταλία μετά την απόβαση των Αγγλοαμερικανών στη Σικελία τον Ιούλιο του 1943 άλλαξε κυβέρνηση και δύο μήνες αργότερα άλλαξε στρατόπεδο, εγκαταλείποντας τον Αξονα με τη Γερμανία και προσχωρώντας στο στρατόπεδο των Συμμάχων.

Επί του παρόντος και για το ορατό μέλλον η φυγή προς τα εμπρός του Πούτιν και κυρίως η προσάρτηση των κατεχομένων καθιστούν απαγορευτικό το κόστος ακόμη και για περιφρούρηση ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

Με άλλα λόγια το επόμενο μακράς διαρκείας τηλεφωνικό ραντεβού του Σολτς με τον Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα αργήσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλαφόν στο αέριο: Πως μπορεί να συμβάλλει στο να μην κρυώνουν οι οικονομικά αδύναμοι και να μην θερμαίνεται ο πλανήτης
Οι για 10ετίες εισαγωγές φθηνού και ζημιογόνου για το κλίμα αερίου-κυρίως από τη Ρωσία μέσω των αγωγών-ήταν μεγάλο λάθος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως της γερμανικής.
Πλαφόν στο αέριο: Πως μπορεί να συμβάλλει στο να μην κρυώνουν οι οικονομικά αδύναμοι και να μην θερμαίνεται ο πλανήτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μαρτύριο της σταγόνας
Η ελπίδα μιας αύξησης της παρεχόμενης από τη Μόσχα ποσότητας φυσικού αερίου ήδη επηρεάζει και τον χειμώνα θα διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο.
Το μαρτύριο της σταγόνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρονικό μιας αυτοπαγίδευσης
H Γερμανία και η Ε.Ε. δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση παρά να συμπλέουν με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να διαχειριστούν μια διακοπή της ροής του φυσικού αερίου με πρωτοβουλία του Πούτιν.
Χρονικό μιας αυτοπαγίδευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βαθιές ρίζες
Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν αποφάσισαν να παγώσουν τις κυρώσεις για τον αγωγό NordStream-2 προφανώς για να αποφύγουν μια σοβαρή κρίση στη διατλαντική σχέση.
Βαθιές ρίζες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς Μόσχα μέσω Βερολίνου
Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ διέρρευσε η είδηση ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να άρουν τις κυρώσεις κατά πολιτών και εταιρειών του γερμανικού σκέλους της κοινοπραξίας που κατασκευάζει...
Προς Μόσχα μέσω Βερολίνου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τροχιά σύγκρουσης;
Στην κορύφωση της πανδημίας και με ζητούμενο την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, μια μετωπική σύγκρουση Ουάσινγκτον-Βερολίνου θα λειτουργούσε ως πολλαπλασιαστής της αβεβαιότητας και της...
Τροχιά σύγκρουσης;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας