• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.0°C / 13.3°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.6°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  94%
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχετικά με κάποιες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

Πριν από λίγες μέρες, ο Τάκης Κατσαρός, από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, έκανε μια σειρά επισημάνσεις, εξαιρετικής σημασίας, σχετικά με την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Μεταφέρω μόνο την παρατήρησή του πως, εφόσον, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι μικροσυνταξιούχοι έχασαν ετήσια 2.640 ευρώ, η «13η σύνταξη» των 330 ευρώ είναι εύκολο να εκληφθεί ως κοροϊδία. Ο Κατσαρός, μετριοπαθώς, προτείνει να δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιστρέψει τα μισά, δηλαδή 1.320 ευρώ, άμεσα και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα.

Παίρνω αφορμή, λοιπόν, να κάνω κι εγώ μια σχετική επισήμανση.

Οπως είναι γνωστό, ο αρχηγός (τι λέξη, αλήθεια!) της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε πως από 1η Ιανουαρίου 2023, σε περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικών δυνάμεων, ο κατώτατος μισθός θα ανέβει στα 800 ευρώ - από 713, που είναι σήμερα. Θυμίζω πως όταν, την άνοιξη, ο Μητσοτάκης «έδωσε» τα 713, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε, με βασικό επιχείρημα πως δεν φτάνουν ούτε για την πληρωμή των λογαριασμών. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Μόνο που, σε αυτή την περίπτωση, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι το ίδιο ισχύει και για τα 800 - σημειώστε, μάλιστα, πως πρόκειται για μικτά ποσά, με τα καθαρά να είναι 15% μικρότερα.

Και τα 800, λοιπόν, όπως και τα 713, δεν κάνουν ούτε για «ζήτω». Η έκφραση «δεν κάνουν ούτε για "ζήτω"» καθιερώθηκε στις προεκλογικές εκστρατείες του 19ου αιώνα, όταν κάποιοι από τους μισθωμένους κλακαδόρους των συγκεντρώσεων δεν ανταποκρίνονταν στον ρόλο τους να φωνάζουν «ζήτω» και ξανά «ζήτω». Στη σημερινή καθομιλουμένη σημαίνει πως κάτι δεν φτάνει ούτε στοιχειωδώς.

Τα 800, επομένως, αξιοποιώντας το ίδιο το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φτάνουν ούτε για την πληρωμή των λογαριασμών. Η καθαρή διαφορά από τα 751, που υπόσχεται η κυβέρνηση, είναι 42 ευρώ μηνιαία. Συγκινητικά γενναιόδωρο!

Υπάρχει, όμως, και κάτι χειρότερο. Η δέσμευση για κατώτατο μισθό 800 ευρώ έγινε για πρώτη φορά, από όσο θυμάμαι, τον Ιούνιο του 2021. Μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν για την πλειονότητα του πληθυσμού κατά 25%, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Η δική μου εκτίμηση είναι πως η αύξηση ξεπερνά το 30% - όχι σημαίνουσα διαφορά.

Το 25% του πληθωρισμού του μισθωτού σημαίνει πως τα 800 ευρώ αγοράζουν σήμερα ό,τι αγόραζαν τα 640 πριν από έναν χρόνο. Αν δεν πρόκειται για συνειδητή εξαπάτηση, τότε έχουμε να κάνουμε με άγνοια των στοιχειωδών, πράγμα που είναι εξίσου απαράδεκτο. Εκτός του ότι, σε αυτή την περίπτωση, η πλημμελής ενασχόληση με επιβιωτικά ζητήματα ζωής και θανάτου δείχνει παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης απέναντι σε όλους εμάς που, έχοντας καλύτερα εισοδήματα από τον κατώτατο μισθό, δεν βγάζουμε δεκαπενθήμερο, ανεξαρτήτως εποχής του χρόνου. Χειμώνα-καλοκαίρι, ο ίδιος και χειρότερος βραχνάς.

Εκτός εάν πίσω από αυτή τη στάση βρίσκεται μια τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να προτείνουμε πράγματα που δεν βάζουν σε δοκιμασία τις «αντοχές» της οικονομίας. Πράγμα που σημαίνει πως μια ορισμένη «λιτότητα» είναι εκ των ων ουκ άνευ - πρόκειται για τη συμβολή των εργατικών τάξεων στην εθνική προσπάθεια. Την «πλάτη» που αλτρουιστικά βάζουν, για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή ανατομική έκφραση, εξαιρετικά αντιαισθητική, νομίζω, αλλά τόσο κοινή, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.

Εδώ το πράγμα υποδηλώνει μια εκτίμηση πως, αν υπάρξουν μεγάλες επιβαρύνσεις στο μισθολογικό κόστος (οι εργαζόμενοι, ως γνωστόν, είναι, κατά βάση, κόστος), η υγιής επιχειρηματικότητα, όσο να 'ναι, θα δυσκολευτεί. Και θα πληγεί η «ανάπτυξη», δηλαδή ολόκληρο το έθνος.

Εδώ έχουμε, νομίζω, και μια στρατηγική επιλογή. Αυτή που αφορά τους «μικρομεσαίους» επιχειρηματίες, οι οποίοι από ουσιαστικές αυξήσεις μισθών θα είναι οι πρώτοι που θα «πληγούν». Και δεν πρέπει, στο μέτρο που είναι βασικός άξονας της κοινωνικής συμμαχίας, η οποία θα κερδίσει τις εκλογές.

Θεωρώ πως όλα αυτά -και πολλά ακόμη σχετικά- που δεν χωρούν στην έκταση μιας επιφυλλίδας, είναι καταδικαστικά για οποιαδήποτε «Δεύτερη φορά». Αν η εργατική τάξη και το μεγαλύτερο τμήμα των μισθωτών, γενικότερα, το οποίο, ως επί το πλείστον, έχει αντίθετα -και, συνήθως, στις κρίσεις, ριζικά αντίθετα- συμφέροντα από τις τάξεις των ιδιοκτητών, μικρότερων και μεγαλύτερων, δεν νιώσει πως εκπροσωπείται προνομιακά, θα απέχει μαζικά, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα των νέων, των καταδικασμένων να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, γιατί τα αφεντικά τους, μικρά και μεγάλα, «δεν βγαίνουν». Αλλωστε, χάρη τούς κάνουν που τους «απασχολούν».

Εστω κι αν δεν μου πέφτει λόγος, να ξαναπώ: στο «κέντρο», δεν κερδίζεται τίποτε.

Και είναι κρίσιμο να φύγουν οι νεοφιλελεύθεροι ακροδεξιοί. Κρισιμότατο.

 * εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιβίωση ή βιώσιμη κοινωνία;
Η λειτουργία των θεσμών και το νομικό πλαίσιο δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες και στην καθημερινότητά μας, με την ακρίβεια να επελαύνει και την αγοραστική μας δύναμη να μειώνεται δραματικά.
Επιβίωση ή βιώσιμη κοινωνία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλώρη για εργασιακό μεσαίωνα
Η Ν.Δ. ψήφισε μόνη της, απομονωμένη από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και από την ελληνική κοινωνία, την κατάργηση του οκταώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως...
Πλώρη για εργασιακό μεσαίωνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβέρνηση επικίνδυνη για υγεία, εισοδήματα, δικαιώματα
Ενας χρόνος πέρασε από την έναρξη της πανδημίας και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της στον λαό και τη χώρα λόγω ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων εμμονών και προτεραιότητας της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην...
Κυβέρνηση επικίνδυνη για υγεία, εισοδήματα, δικαιώματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τις κοινωνικές τάξεις και ανισότητες στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Η Αριστερά σήμερα δεν μπορεί να επιδιώκει απλά τη συνέχιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρέπει να επιδιώξει τη γέννηση ενός νέου καθεστώτος, που προσωρινά ονομάζεται σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία.
Για τις κοινωνικές τάξεις και ανισότητες στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Στη γαλέρα του ΣΥΡΙΖΑ»
Οι θλιβερές επιδόσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στο μέτωπο της ανάπτυξης και η εξοντωτική φορο-ασφαλιστική επιβάρυνση των επιχειρήσεων αποτιμώνται συγκεκριμένα. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας...
«Στη γαλέρα του ΣΥΡΙΖΑ»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η περιθωριοποίηση του ανθρώπου
Είναι δυστυχώς πραγματικότητα η περιθωριοποίηση του ανθρώπου με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού τις τελευταίες δεκαετίες. Η βίαιη διεύρυνση των ανισοτήτων, η επιτάχυνση της καταστροφής του κοινωνικού...
Η περιθωριοποίηση του ανθρώπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας