• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.6°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.6°C / 12.8°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  5 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.9°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.3°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.6°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.8°C / 16.6°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.3°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 11.7°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  96%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H χλεύη της παραγραφής, η επικράτηση της ανομίας...

 • A-
 • A+

Αν η Δικαιοσύνη αποτελεί, πράγματι, την ψυχή (αυτολεξεί) της δημοκρατίας, καθώς και τον κεντρικότερο πυλώνα της λειτουργίας της, οπωσδήποτε τότε σε αυτόν τον τόπο έχουμε καταφανώς καταστρέψει την «ψυχή» και, κατ’ επανάληψη, έχουμε προκαλέσει σοβαρά πλήγματα και ρωγμές στον κεντρικό «πυλώνα» της! Δηλαδή: κάθε είδους θεσμοί που ήταν ταγμένοι να υπηρετούν τη Δικαιοσύνη και, επέκεινα, την ισονομία και την ισοπολιτεία μεταξύ των πολιτών ήταν οι ίδιοι που προκάλεσαν την προσβολή, την ακύρωση και τη σημερινή κατάντια της.

Ασφαλώς, δεν είναι μόνο η τελευταία περίπτωση με την υπόθεση του «σκανδάλου της Siemens» που εφόσον ανατάραξε και στιγμάτισε την εγχώρια πολιτική και οικονομική ζωή επί χρόνια, κατέληξε να παραγράφεται με τον πιο γελοίο και φαιδρό τρόπο - αλήθεια, σαν να μη συνέβη τίποτε! Ούτε είναι η προηγούμενη με την υπόθεση του «σκανδάλου Νovartis» που λίγο έλειψε να διαλύσει ό,τι δεν έχει διαλυθεί, ωστόσο ξανά ομοιάζει ερειπιώνας! Είναι όλες μαζί οι έκνομες-ένοχες πράξεις που ενόσω καταδείχτηκαν και ταλαιπώρησαν άπαντες τους ταλαιπωρημένους αυτής της ταλαίπωρης χώρας (!) σχημάτισαν δυστυχώς την καθολική άποψη στη συλλογική συνείδηση του λαού που λέει: «Δεν έχει μείνει τίποτε τελικά! Εδώ βασιλεύει καθημερινά η ανομία και ο καθένας (όχι ακριβώς ο “καθένας”, αλλά, κοντολογίς, ο “καθένας ισχυρός”) μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

Ας θυμηθούμε εδώ, έτσι, συμβολικά, τον περίφημο «Λεβιάθαν» του σοφού Αγγλου διανοητή -από τους πρώτους θεμελιωτές του σύγχρονου κράτους- Τόμας Χομπς, που θεωρούσε πως επειδή «ο άνθρωπος λύκος είναι για τους υπόλοιπους ανθρώπους» οφείλει να δημιουργήσει ένα ισχυρό ενδιάμεσο - το «κράτος», τον «Λεβιάθαν», που θα απονέμει ακριβοδίκαια δικαιοσύνη και θα βάζει τάξη, ώστε να μην κατασπαραχθούν μεταξύ τους! Ωστόσο, ο ίδιος έθετε ως βασικό προαπαιτούμενο του «Λεβιάθαν» το γεγονός ότι ο τελευταίος θα υποστήριζε πάση θυσία και με κάθε κόστος αυτό το έργο, ώστε να μη χάνει ποτέ την ισχύ του - γεγονός που θα σηματοδοτούσε την πτώση του, άρα και την επαναφορά του ανθρώπου στη ζωώδη κατάσταση.

Τα πολλά λόγια, αλήθεια, είναι φτώχεια! Κι επειδή στην Ελλάδα η βαθιά γνώση περί Χομπς είναι για κατανάλωση από ευγενείς έως αφελείς (και δεν συμμαζεύεται) και, επομένως, εκείνο που υπερισχύει είναι η προς πάσα κατεύθυνση ανεξέλεγκτη ατιμία και διαφθορά, όπως η Δικαιοσύνη οδηγήθηκε σιγά σιγά και ρυθμικά στην απαξίωση και στη χλεύη, έτσι και η οργανωμένη κοινωνία ολισθαίνει σιγά σιγά και ρυθμικά στην απαξίωση και στη χλεύη! Ανεξάρτητα, τέλος, από το ποιος ακριβώς ευνοείται απ’ αυτό το φαινόμενο ή γνωρίζοντας το ποιος ευνοείται και ποιος δεν ευνοείται, καλό θα είναι να προσέχουμε πάντα με ποιον μιλάμε και με ποιον τελικά συνεργαζόμαστε σ’ αυτόν τον τόπο. Καθότι, από χλεύη σε χλεύη και από απαξίωση σε απαξίωση, πέραν της γενικευμένης επικράτησης της ανομίας, ενδέχεται να φαγωθούμε όλοι μεταξύ μας (!) και να μην το καταλάβουμε και καθόλου...

* δημοσιογράφος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ποια «Δικαιοσύνη» μιλάμε; Από τη Novartis, στον Κορκονέα, στον Λιγνάδη.. ένας δρόμος
Οι συχνά διαμετρικά αντίθετες εισηγήσεις και προτάσεις από εισαγγελείς και δικαστές, για την ίδια υπόθεση, με τα ίδια διαθέσιμα στοιχεία, «μιλάνε» πολύ για τον υποτιθέμενο «αντικειμενικό» χαρακτήρα που διέπει...
Για ποια «Δικαιοσύνη» μιλάμε; Από τη Novartis, στον Κορκονέα, στον Λιγνάδη.. ένας δρόμος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ποικιλομορφία διέπει και τον εισαγγελικό κόσμο
Η μόνη ελπίδα για μία κοινωνία, ώστε να διατηρούνται κάποιες απαραίτητες ισορροπίες, είναι το να υπάρχουν εισαγγελείς με ευσυνειδησία και «έρωτα» με την απονομή δικαιοσύνης.
Η ποικιλομορφία διέπει και τον εισαγγελικό κόσμο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είμαστε όλοι συμμορίτες
Είμαι πλήρως αλληλέγγυος με διωκόμενους συναδέλφους. Τον Βαξεβάνη και την Παπαδάκου, τους οποίους αποπειράθηκε να στιγματίσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής παρεμβαίνοντας και στη Δικαιοσύνη.
Είμαστε όλοι συμμορίτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Yπόθεση «Novartis»: Για ποιο σκάνδαλο και για ποια ακριβώς συμμορία μιλάμε
Μήπως χρειαζόμαστε, από εδώ και πέρα, πιο πολλές τέτοιες «συμμορίες» που θα κάνουν αποκαλυπτική δημοσιογραφία, καθώς, επίσης, και μαζικές, λαϊκές «συμμορίες», που θα στοχεύουν στην ανατροπή της «υπάρχουσας...
Yπόθεση «Novartis»: Για ποιο σκάνδαλο και για ποια ακριβώς συμμορία μιλάμε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας