• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  85%

Το διπλό μυστικό “ Rene Magritte

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αριστερά, Ακροδεξιά και το χαρτί τουαλέτας

 • A-
 • A+

Μοιάζει να είναι μια αλάνθαστη εξίσωση ή ένας νόμος της κοινωνικής ζωής, όπως έχει δείξει η πείρα των τελευταίων δεκαετιών: όσο η Αριστερά «προσαρμόζεται», όσο κριτήριο της δράσης της γίνεται η «κυβερνησιμότητα», τόσο χάνει πολιτικά έδαφος προς όφελος της Ακροδεξιάς που εμφανίζεται ως «η μόνη αντισυστημική δύναμη». Το αντίθετο ισχύει όταν η Αριστερά ακολουθεί το ρεύμα της ριζοσπαστικοποίησης. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ από 3%, σε κλίμα αντιμνημονιακών αγώνων, έφτασε στο 36,34% το 2015. Στη Γαλλία ο Μελανσόν μπόρεσε να καταγραφεί ως υπολογίσιμη αριστερή δύναμη γιατί κατάφερε να διαμορφώσει ένα πλατύ μέτωπο με αρκετά ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

Ο οπαδοί του Τραμπ, οι νεοφασίστες της Μελόνι ή οι ακροδεξιοί της Λεπέν μόνο κέρδος έχουν από την προσπάθεια των αριστερών να πείσουν ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για το σύστημα.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος, Ραφαέλ Γκλικσμάν, στο βιβλίο του «Εναντίον της αντιδραστικής σκέψης» (εκδόσεις Πόλις) αναφέρει ότι σε ένα μπαρ του Κιέβου γνώρισε το αφεντικό της ρουμανικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαδικτυακή στρατηγική του κόμματος της Λεπέν. Εκείνος, νέος στην ηλικία, του εξήγησε, όπως λέει, τον λόγο επιτυχίας της: «Η Ακροδεξιά ασκεί πολιτική, την ώρα που οι άλλοι πουλάνε χαρτί τουαλέτας. Και το ανθρώπινο ον προτιμά να αγοράζει ιδέες, ακόμα και εάν είναι επικίνδυνες, παρά ρολά χαρτιού τουαλέτας, ακόμα και εάν είναι ωραία πακεταρισμένα και σε έκπτωση».

Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Κάποτε ήταν η Αριστερά που παρήγε ιδέες. Γι’ αυτό και ο Βορίδης, ο Καρατζαφέρης, ο Πλεύρης και οι συν αυτοίς θεωρούσαν ότι το πρόβλημα της μεταπολίτευσης είναι «η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» και ότι από τους αγώνες της προερχόταν το περίφημο «ηθικό της πλεονέκτημα». Σήμερα η Αριστερά έχει πάψει να παράγει ιδέες και βαυκαλίζεται ότι διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα, χωρίς όμως τους αντίστοιχους αγώνες στο πολιτικό και συνδικαλιστικό πεδίο.

Είναι μια Αριστερά λίγο-πολύ στείρα ιδεολογικά και σε μεγάλο βαθμό ναρκισσιστική. Το ΚΚΕ, οχυρωμένο πίσω από τις βεβαιότητές του, απέχει και φλυαρεί με «επαναστατική» φρασεολογία, κρατώντας ίσες αποστάσεις από τον δικομματισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτεραιοποιήσει την επάνοδό του στην εξουσία και σε αυτό υποτάσσει κάθε άλλη τακτική έναντι του συστήματος, ενώ η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά περιμένει ως «πρωτοπορία» τις μάζες να την ακολουθήσουν.

Δεν βλέπουν όμως την έλλειψη ιδεών, συγκεκριμένων προτάσεων και ενός ελκτικού μεταβατικού προγράμματος που θα μπορούσε να συνεγείρει τη λαϊκή πλειοψηφία. Κυρίως δεν βλέπουν την έλλειψη ενός συνεκτικού αφηγήματος που θα μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο και να του δώσει ελπίδα σε μια εποχή που τα πιο μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται στον ορίζοντα.

Ετσι το γήπεδο μένει «καθαρό» για την Ακροδεξιά, η οποία πουλάει ιδεολογία, έστω και σάπια: αντισυστημισμό, αντιευρωπαϊσμό, ρατσισμό, εθνικισμό και κυρίως θεωρίες συνωμοσίας. Εχει μάθει να εκμεταλλεύεται τη διανοητική νωθρότητα του μέσου ανθρώπου, ο οποίος αναζητά εύκολες και εύπεπτες εξηγήσεις. «Κινδυνεύουμε από τους μετανάστες που θα καταλάβουν τις χώρες μας και σε λίγα χρόνια θα είμαστε μειοψηφία. Οι ξένοι μάς παίρνουν τις δουλειές και οι ντόπιοι μένουν άνεργοι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας εσμός γραφειοκρατών που περιορίζει τα δικαιώματα των κρατών. Για όλα φταίνε οι ελίτ, οι Εβραίοι, η Λέσχη Μπίλντενμπεργκ και οι εξωνημένοι mainstream πολιτικοί».

Οπως λέει ο Γκλικσμάν αναφερόμενος σε αυτή την ιδεολογική σούπα και σύγχυση, «θα πρέπει να κηρυχτεί κατάσταση πνευματικής και πολιτικής έκτακτης ανάγκης!». Το θέμα είναι ποιος θα την κηρύξει, όταν οι «φύλακες» έχουν αποκοιμηθεί και ο εχθρός βρίσκεται ήδη εντός των τειχών!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αριστερά, Ακροδεξιά και τα δύο άκρα
Σήμερα οι θεωρίες των χρυσαυγιτών περί ανωτερότητας των Ελλήνων και οι σκληρές αντικομμουνιστικές τους θέσεις συμπίπτουν με την προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί, μια αρνητική ταυτότητα.
Αριστερά, Ακροδεξιά και τα δύο άκρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαζικές πρωτοβουλίες για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού
Η πρόσφατη ιστορία στην Ευρώπη μάς προειδοποιεί: στα εργοστάσια και στα λαϊκά προάστια, όταν η Αριστερά κατέγραφε ήττες και αποσυρόταν, δηλαδή όταν σταματούσε να «συνομιλεί» με την κοινωνία και να εκπροσωπεί...
Μαζικές πρωτοβουλίες για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά αντιμέτωπη με τη φασιστική πρόκληση
Το πρώτο, και απολύτως απαραίτητο, βήμα για την αντιμετώπιση του φασισμού είναι να ξαναγεννηθεί η Αριστερά. Ως πειστικά αντικαπιταλιστική δύναμη, ως δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει τους αδικημένους με οδηγό...
Η Αριστερά αντιμέτωπη με τη φασιστική πρόκληση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας υποθέσουμε
Παιδιά έλεος πια με την Ε.E. Δεν διορθώνεται, δεν μετασχηματίζεται. Είναι δομημένη, φτιαγμένη πώς να σας το πω, πάνω στο θεμελιώδες ρυθμιστικό ταμπού του νεοφιλευθερισμού, οκ, με κάποια στοιχεία...
Ας υποθέσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θεωρία των δύο άκρων είναι σωστή
Η θεωρία των δύο άκρων, στο μέτρο που εξισώνει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό και την Αριστερά με την Ακροδεξιά, είναι μια ανιστόρητη απόπειρα ιστορικού αναθεωρητισμού με κακόβουλη πολιτική στόχευση. Ωστόσο,...
Η θεωρία των δύο άκρων είναι σωστή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας