• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  85%

Η Γέφυρα του Μόσταρ

AP Photo/Kemal Softic
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνδέθηκε με τη γέφυρα του Μόσταρ

 • A-
 • A+

Με σημαία ειρήνης θα έπρεπε να είχε σκεπαστεί η σορός του πρόωρα χαμένου Θοδωρή Ψαλιδόπουλου, που κηδεύτηκε και ετάφη τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022. Αυτή ήταν η κατάλληλη περιβολή να τον συνοδεύσει στην τελευταία κατοικία του, διότι ο σύντροφος Θοδωρής ήταν, πριν από όλα και πάνω από όλα, αγωνιστής της ειρήνης και πρωτεργάτης του κινήματος φιλίας των λαών.

Στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο μεγάλωσε, όπου ο πατέρας του, αείμνηστος Γιώργος Ψαλιδόπουλος, δήμαρχος Καλλιθέας, ήταν κινητήρια δύναμη από τη θέση του γενικού γραμματέα.

Στα κινήματα ειρήνης συμμετείχε αδιάλειπτα, είτε διεκδικούσαν την απομάκρυνση των πυρηνικών είτε των ξένων βάσεων. Θυμάμαι, το 1991, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, «τι κάνουμε τώρα χωρίς τον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο», με είχε ρωτήσει. Λίγα χρόνια αργότερα, απαντήσαμε από κοινού, εργαζόμενοι για την ίδρυση του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, με την αμέριστη βοήθεια της αείμνηστης Σούλας Παναρέτου, μέλους τότε της Π.Γ. του ΣΥΝ, με πρώτο πρόεδρο τον Γεράσιμο Αρσένη, γενικό γραμματέα τον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο και αντιπροέδρους τον βουλευτή της Ν.Δ. Σίμο Κεδίκογλου μαζί με τον υπογράφοντα.

Δεν ήταν εύκολο να ενεργοποιηθεί και να κρατηθεί ζωντανός ο Σύνδεσμος, καθώς δεν διέθετε γραφεία ούτε σταθερές χορηγίες. Ο Θοδωρής ήταν η καρδιά και η ψυχή του, υπηρετώντας με ανιδιοτέλεια την ελληνορωσική φιλία, που κάποιοι σήμερα αποτάσσονται, αν και η Ν.Δ., το 2011, υπέγραψε στη Μόσχα την αδελφοποίησή της με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν.

Σημαντικότερο όλων των έργων του Θοδωρή Ψαλιδόπουλου είναι ότι συνέδεσε τις γνώσεις και τη δράση του με την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας του Μόσταρ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, που είχε γκρεμιστεί από Κροάτες εθνικιστές, τον Νοέμβριο του 1993, όταν ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος μαινόταν σε πολλά μέτωπα.

Η καταστροφή της γέφυρας, χτισμένης στη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το 1566, αποτέλεσε διπλό πλήγμα για την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για την απρόσκοπτη επικοινωνία Κροατών και Μουσουλμάνων. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο των διαδικασιών ειρήνευσης, αποφασίστηκε το ξαναχτίσιμο της γέφυρας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με χρηματοδότηση της Ε.Ε. και διαμεσολάβηση της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση Σημίτη όρισε εκπρόσωπό της για τις συνεννοήσεις των δύο πλευρών τον βετεράνο διπλωμάτη, πρέσβη επί τιμή, Κώστα Ζέππο, ενεργότατο μέλος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, μαζί με τους Λεωνίδα Κύρκο, Κώστα Φιλίνη, Αλέξανδρο Ξύδη και Σοφιανό Χρυσοστομίδη, καθώς και νεότερους, μεταξύ των οποίων ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Θοδωρής Ψαλιδόπουλος. Τον Θοδωρή επέλεξε ο Κώστας Ζέππος για βοηθό του στο έργο ειρήνης που είχε αναλάβει, με τη γέφυρα να αποκαθίσταται πανηγυρικά, το 2004.

* στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να ανοίξουν οι φάκελοι των πολιτικών φρονημάτων
Νομίζω πως ο λαός μας στη συντριπτική του πλειονότητα έχει αφήσει πίσω του τα πάθη και τα μίση του παρελθόντος. Ιδεολογικοί και πολιτικοί διαχωρισμοί υπάρχουν και θα υπάρχουν. Πολιτικός ρατσισμός δεν υπάρχει,...
Να ανοίξουν οι φάκελοι των πολιτικών φρονημάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιλογή ειρήνης από τους δημάρχους
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, έγινε σημαντικό βήμα ειρήνης και φιλίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στη Σμύρνη ο εκεί δήμαρχος και οι δικοί μας της Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος και του Βύρωνα Γρηγόρης...
Επιλογή ειρήνης από τους δημάρχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
1922-2022: Η Μακρόνησος των προσφύγων
Η βιωμένη ιστορική μνήμη του πολιτισμού και της Παιδείας ενός τόπου, ενός μαρτυρικού τόπου... Και μαζί και οι αμαρτίες ή ενοχές αυτού του τόπου.
1922-2022: Η Μακρόνησος των προσφύγων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ούτε με τον Πούτιν, ούτε με την Δύση
Στις διαπραγματεύσεις το 416 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων (Θουκιδίδης) οι Αθηναίοι διαπραγματευτές Κλεομήδης και Τεισίας διαμηνύουν: Δεν...
Ούτε με τον Πούτιν, ούτε με την Δύση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολεμικό «τσεκούρι» και «ευχολόγιο»
Η πρόσφατη ομιλία του Ρώσου προέδρου, Βλ. Πούτιν, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: η αστική τάξη της καπιταλιστικής Ρωσίας «σηκώνει το γάντι» του ανταγωνισμού, που έχουν πετάξει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Πολεμικό «τσεκούρι» και «ευχολόγιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας