• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.0°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  4 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.0°C
  3 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 14.3°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  67%
ΑΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ/ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην Ελλάδα τι είδους πολιτική κρίση περνάμε;

 • A-
 • A+

Θα απαντήσω στο ερώτημα του τίτλου αφού προηγουμένως καταστήσω σαφές πώς δικαιολογείται αυτό το ερώτημα (στο οποίο αποκρυσταλλώνεται η πολιτική κρίση σήμερα) και αφού διευκρινίσω ορισμένες θεωρητικές παραμέτρους της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας σχετικά με το πρόβλημα των κρίσεων στις Δημοκρατίες.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ελλάδα (η ελληνική πολιτική κοινωνία) μετά το τέλος των τεχνοκρατικών μνημονίων (της γνωστής μεθόδου για να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση) εξήλθε τραυματισμένη στο πολιτικό επίπεδο. Ως δημοκρατική κοινοβουλευτική πολιτική κοινωνία αποδεχτήκαμε και εγκρίναμε ένα υπερόργανο (το περιώνυμο Eurogroup) να αποφασίζει για τις τύχες μας! Και αυτό έγινε επειδή υπήρξε αριθμητική-ποσοτική αναντιστοιχία στα δημοσιονομικά μεγέθη. Αλλά τελικά, δεν είναι αυτό το θέμα μου σ’ αυτή την παρέμβαση. Αλλο θέλω να επισημανθεί και να εξετάσουμε, από κοινού, πώς και γιατί η Ελλάδα ως πολιτική κοινωνία σήμερα περνάει μια βαθιά δομική και λειτουργική κρίση στη συγκρότησή της ως δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Στη διεθνή βιβλιογραφία της πολιτικής φιλοσοφίας όλοι οι επιστήμονες και στοχαστές εδώ και δεκαετίες εξετάζουν, αναλύουν και ερευνούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τις κρίσεις της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος εν γένει. Θα τολμούσα να υποστηρίξω ότι, τελικά, για κρίσεις μιλάμε μόνον όσοι ζούμε σε δημοκρατικά συστήματα. Οι άλλοι που υπερασπίζονται τα απολυταρχικά καθεστώτα κρίνουν πως οι αποφάσεις και οι πράξεις του ηγέτη τους εξασφαλίζουν τη σωστή λύση στα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

Στην πολιτική φιλοσοφία έχουμε επεξεργαστεί σε βάθος τα προβλήματα της πολιτικής κρίσης. Μάλιστα έχουμε εκπονήσει και τη σχετική τυπολογία. Οπως, π.χ., πότε μιλάμε για κρίση πολιτικής νομιμοποίησης ή πότε έχουμε να κάνουμε με τη συστημική κρίση και πάει λέγοντας.

Μετά απ’ αυτές τις γενικόλογες αναφορές μου στο θεωρητικό κεφάλαιο περί πολιτικών κρίσεων, ας εξετάσουμε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα σ’ αυτή τη συγκυρία που ζούμε. Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα ως πολιτική κοινωνία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών (το οποίο έχει κωδικοποιηθεί ως Μητσοτάκης-gate) έχει βυθιστεί σε μια βαθιά δομική και λειτουργική πολιτική κρίση. Αυτό συμβαίνει επειδή η εκτελεστική εξουσία (επί του προκειμένου η διοικητική υπηρεσία της ΕΥΠ, που διατελεί υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού) επενέβη στη σφαίρα του συστήματος των πολιτικών δικαιωμάτων. Η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, δεν είναι διαχειριστικό λάθος της ΕΥΠ, όπως παρουσιάζεται εδώ και καιρό στην πολιτική δημοσιότητα. Υποστασιοποιεί την ηγεμονική και αυθαίρετη επέμβαση της κυβερνητικής εξουσίας στη σφαίρα των δικαιωμάτων των πολιτών.

Εάν λοιπόν συμφωνήσουμε επ’ αυτού του ζητήματος, τότε μπορούμε να διερευνήσουμε τι είδους πολιτική κρίση περνάμε. Κατά την προσωπική, επιστημονική άποψή μου, περνάμε δομική και λειτουργική πολιτική κρίση. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι η καθιερωμένη δημοκρατική διάταξη και οργάνωση που γνωρίσαμε κατά την ιστορική φάση της μεταπολίτευσης έχει ανατραπεί. Φυσικά και δεν πρόκειται για κρίση τυπικής νομιμοποίησης στον βαθμό που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Από την άλλη όμως (και εδώ εντοπίζεται το δομικό σφάλμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη), θεσμοθετήθηκε το περιώνυμο «επιτελικό κράτος». Αυτό είναι το δεύτερο θέμα στην ανάλυσή μας. Επικεφαλής είναι και εξακολουθεί να προΐσταται ο πρωθυπουργός. Επιτελικό κράτος όμως σημαίνει το τέλος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μας αναγορεύεται σε «Βοναπάρτη», σε απόλυτο και ανεξέλεγκτο «ηγεμόνα»!

Εάν όσα καταγράφω, ως πολιτικός φιλόσοφος, σ’ αυτό το άρθρο μου ισχύουν, ερωτώ με τη σειρά μου: τι μπορούμε εμείς, οι πολίτες, να κάνουμε για να υπερβούμε τη δομική και λειτουργική κρίση της Δημοκρατίας μας; Η απάντησή μου και προς τον εαυτό μου και προς όλους μας είναι η εξής: αντίσταση με όλα τα νόμιμα μέσα για να απαλλαγούμε από το «καθεστώς Μητσοτάκη» που δημιούργησε τη δομική και λειτουργική πολιτική κρίση στη χώρα μας.

 * καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρανοήσεις και στρεβλώσεις για την «άμεση δημοκρατία»
Το ζητούμενο με βάση τα ανωτέρω, δεν είναι η συνεχής επίκληση της «άμεσης δημοκρατίας», αλλά η αντιμετώπιση της υπαρκτής κρίσης πολιτικοποίησης και αντιπροσώπευσης μέσω του λελογισμένου εμπλουτισμού των...
Παρανοήσεις και στρεβλώσεις για την «άμεση δημοκρατία»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προτεραιότητα της πολιτικής και όχι των οικονομολόγων
Τα τελευταία επτά έτη, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η οποία στην Ελλάδα έγινε χιονοστιβάδα χρεοκοπίας, παρατηρήθηκε και η κυριαρχία των οικονομολόγων - όλων των παρατάξεων, αποχρώσεων και...
Προτεραιότητα της πολιτικής και όχι των οικονομολόγων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική βία και διαφθορά σε μια παρακμιακή Δύση
Το κυρίως ζήτημα σήμερα συνίσταται όμως στην ανεπάρκεια πολιτικών ιδεών συνάμα και στην αδυναμία παραγωγής πολιτικής από πλευράς δυνάμεων που διεκδικούν τον ορισμό των προοδευτικών.
Πολιτική βία και διαφθορά σε μια παρακμιακή Δύση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φαύλος κύκλος της πολιτικής της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση
Το γαλλογερμανικό οικονομικό Ινστιτούτο Bruegel υπολόγισε προ ημερών ότι με βάση τα εθνικά σχέδια στήριξης των οικονομιών που έχουν ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της...
Ο φαύλος κύκλος της πολιτικής της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σιωπητήριο
Το σιωπητήριο σήμαινε τη μετάβαση στην αποδοχή της στρατιωτικής λογικής. Της πειθαρχίας που δεν έχει, συχνά, κάποια λογική.
Σιωπητήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας