• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  1 BF
  77%
AP Photo/Alessandra Tarantino, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογές στην Ιταλία: προς μια νέα σκοτεινή εποχή

 • A-
 • A+

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία ανέδειξε κυβέρνηση μετα-φασιστικών καταβολών με επικεφαλής την πρώην δημοσιογράφο Τζόρτζια Μελόνι. Η εμφατική νίκη επιτεύχθηκε ύστερα από συνασπισμό των κομμάτων Αδέλφια της Ιταλίας, Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τα πρώτα exit polls επιβεβαίωσαν τους φόβους εκλογικών αναλυτών για εύκολη επικράτηση της ακροδεξιάς συμμαχίας. Πώς οδηγήθηκε η Ιταλία σε αυτή την πολιτική επιλογή και πόση διάρκεια μπορεί να έχει το εν λόγω κυβερνητικό πείραμα;

Πρώτον, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη η δύσκολη θέση της Μελόνι που καλείται να ισορροπήσει μεταξύ δύο έμπειρων και απρόβλεπτων πολιτικών συμμάχων. Αλλωστε οι τριγμοί των τελευταίων ετών προμηνύουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες, ειδικά μετά τη διαρροή ηχητικού υλικού όπου ο Σαλβίνι ακούγεται να αμφισβητεί ανοιχτά την ατζέντα της Μελόνι. Αντίστοιχα σύμβουλοι του Μπερλουσκόνι συζητούν σε ιδιωτικούς κύκλους ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν υποστηρίζει τον συνασπισμό, ενώ χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «σκηνοθέτη» της κυβέρνησης.

Οι ρόλοι των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών, όμως αδιαμφισβήτητη αρχιτέκτονας της εκλογικής νίκης είναι η Μελόνι. Αυτή ως νέα πρωθυπουργός ελπίζει να ελέγξει επιτυχώς τις δύσκολες δυναμικές της κυβερνητικής συμμαχίας. Δεύτερον, παρ' όλο που η επικράτηση του συνασπισμού είναι δεδομένη, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να συναντήσει εκτενή κοινωνική αποδοχή καθώς η συμμετοχή στις εκλογές άγγιξε μόλις το 63,9% - ποσοστό εννιά μονάδες χαμηλότερο από την τελευταία εκλογική διαδικασία του 2018. Με μια γρήγορη ματιά στα εκλογικά δεδομένα η πτώση έγκειται στην αισθητά αυξημένη αποχή όπως αυτή παρατηρείται σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας.

Σε αυτές αριστερά κόμματα, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων, απολάμβαναν σαφώς υψηλότερη δημοτικότητα πριν από τέσσερα χρόνια. Φέτος τα ποσοστά του υποχώρησαν από 32% στο ισχνό 15%.

Τρίτον, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη συνταγματική αποτυχία προώθησης του συλλογικού και δημόσιου συμφέροντος στην εκπροσώπηση, καθώς αυτό επηρεάστηκε από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του εκλογικού νόμου για τη διασφάλιση διακυβέρνησης (σημείωση: η μεταρρύθμιση υπερψηφίστηκε από το Κίνημα Πέντε Αστέρων το 2018).

Συνεπώς η νίκη της ακροδεξιάς συμμαχίας, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε ποσοστό λιγότερο από 45%, οφείλεται εν μέρει στο ότι το νικητήριο κόμμα κυριάρχησε στη συγκέντρωση των ψηφοδελτίων σε εθνικό επίπεδο, ενώ λιγότερες και μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες πλέον ομαδοποιούνται για μικρότερο αριθμό εδρών. Αυτό περιορίζει την αναλογικότητα όπου η κατανομή των προθέσεων ψήφου ποικίλλει μεταξύ των υπομονάδων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, όσο δύσκολη ή μη βιώσιμη και να κριθεί η συμμαχία τριών κομμάτων σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση Φράνκενσταϊν, το εκλογικό αποτέλεσμα τρομάζει. Συνεπώς είναι απαραίτητη η κατανόηση των επιλογών του ιταλικού εκλογικού σώματος που ύστερα από πολλά χρόνια αστάθειας αποφασίζει να δώσει βήμα σε ακροδεξιό σχηματισμό με έντονο άρωμα Χρυσής Αυγής. Αν και η Μελόνι δεν έχει συμμετάσχει (προς το παρόν) σε εξτρεμιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες, η νίκη της έρχεται σε δύσκολη ιστορική συγκυρία για την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η στάση της δε ενάντια σε ζητήματα μετανάστευσης, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καθώς και το δικαίωμα στην άμβλωση είναι κακοί οιωνοί. Η ίδια έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της, άλλα ανεξαρτήτως της διάρκειας της κυβέρνησής της η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στην Ιταλία είναι μεγάλη.

Η δεξιά στροφή αποτελεί τεράστια πρόκληση τόσο για την Ευρώπη, αλλά και για τη μάχη του αντιφασιστικού κινήματος απέναντι σε σκιές του παρελθόντος. Το παρελθόν όμως μας πρόλαβε και η πρώτη άνοδος ακροδεξιάς κυβέρνησης σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι τεστ πολιτικής αποφασιστικότητας και εγρήγορσης.

Ταυτοχρόνως αποτελεί και κάλεσμα ενότητας και ανασύνταξης των αριστερών δυνάμεων της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Τους οιωνούς αυτούς θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν της και η ελληνική Αριστερά εν όψει των εθνικών εκλογών του 2023. Η νέα σκοτεινή εποχή της Ευρώπης αρχίζει εδώ.

* λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιταλικές διαψεύσεις
Η μοιραία κίνηση του πολιτικού συστήματος ήταν η συγκρότηση της υπό τον Ντράγκι σχεδόν οικουμενικής κυβέρνησης που άφησε στη Μελόνι το μονοπώλιο της αντιπολίτευσης.
Ιταλικές διαψεύσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «κυνήγι» του Spitzenkandidat (κορυφαίος υποψήφιος)
Οσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου τόσο πιο θολό είναι το μέλλον του συστήματος του επικεφαλής υποψηφίου (Spitzenkandidat) με το οποίο επιλέχθηκε πρώτη φορά το 2014 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,...
Το «κυνήγι» του Spitzenkandidat (κορυφαίος υποψήφιος)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά αδιέξοδα και Aκροδεξιά
Η ιστορική γνώση προσφέρει άφθονα παραδείγματα στα οποία η Aκροδεξιά εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία των δημοκρατικών κανόνων και των θεσμών για να κερδίσει υποστηρικτές και εξουσία.
Πολιτικά αδιέξοδα και Aκροδεξιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας υποθέσουμε
Παιδιά έλεος πια με την Ε.E. Δεν διορθώνεται, δεν μετασχηματίζεται. Είναι δομημένη, φτιαγμένη πώς να σας το πω, πάνω στο θεμελιώδες ρυθμιστικό ταμπού του νεοφιλευθερισμού, οκ, με κάποια στοιχεία...
Ας υποθέσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια κανονικότητα;
Μετά τη Γαλλία και τη Σουηδία και τώρα την Ιταλία, η Ακροδεξιά έχει ούριο άνεμο στα πανιά της, καθώς συλλέγει τη διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Ποια κανονικότητα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας