• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.0°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.6°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  2 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 11.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν και το δίλημμα της Δύσης

 • A-
 • A+

Οι συνεχιζόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν και η κατάπνιξή τους από τις αρχές της χώρας επαναφέρουν στη δημοσιότητα το ζήτημα των συνθηκών διαβίωση των Ιρανών πολιτών. Η καταπίεση των γυναικών μέσα από την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα και αποτυπώνει μία από τις πρακτικές του θεοκρατικού καθεστώτος ύστερα από την επανάσταση του 1979, ιδίως μετά το 1983. Στο πλευρό πολλών γυναικών που διαδηλώνουν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία επειδή «δεν φορούσε σωστά» τη μαντίλα της, βρίσκονται και άνδρες, οι οποίοι, επίσης ζητούν περισσότερες ελευθερίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Ιράν επικρατεί τέτοιου είδους βίαιη ένταση. Το 2009, για παράδειγμα, πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης για να διαμαρτυρηθούν για νοθεία στις εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο Μαχμούντ Aχμαντινετζάντ. Η προσπάθειά τους να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα έγινε γνωστή ως «πράσινη επανάσταση», αλλά καταπνίγηκε από το θεοκρατικό καθεστώς. Επίσης, στις αρχές του 2018, πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λόγω σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, οι οποίες είχαν αντίστοιχη κατάληξη. Kάτι παρόμοιο συνέβη τον Νοέμβριο του 2019.

Το ερώτημα, συνεπώς, που τίθεται είναι αν η τρέχουσα κρίση μπορεί να έχει διαφορετική κατάληξη από προηγούμενες. Αυτή τη στιγμή θεωρείται απίθανο ότι η ιρανική κυβέρνηση, δηλαδή το πολιτικό σύστημα που εδράζεται στην ισχύ του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, μπορεί να κινδυνεύσει με κατάρρευση. Και αυτό γιατί διαθέτει πολλά μέσα, πλέον και τεχνολογικά, ώστε να θέσει την κατάσταση υπό τον έλεγχό της. Ενδεχομένως κάποια από αυτά να μην τα έχει χρησιμοποιήσει ήδη.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τελευταία χρόνια διάφορες διαδηλώσεις στο Ιράν –αιματηρές ή όχι– στρέφονται, εν μέρει τουλάχιστον, κατά της ισλαμικής δημοκρατίας αυτής καθεαυτής, η συμμετοχή σε αυτές δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να προμηνύεται κάποια αλλαγή. Παράλληλα, δεν έχει παρατηρηθεί διάχυσή τους σε πολλές πόλεις που η κατάσταση να γίνεται ανεξέλεγκτη ή επικίνδυνη για την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, χωρίς μαζική κινητοποίηση, δεν αναμένονται εξελίξεις.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο μεταρρυθμιστικός δρόμος για το Ιράν παρουσιάζεται δύσβατος. Η ιστορική εμπειρία, άλλωστε, δείχνει πως ακόμα και μεταρρυθμιστές πρόεδροι δυσκολεύονταν να ξεπεράσουν την καχυποψία των σκληροπυρηνικών εντός χώρας, όπως συνέβη το 2018 με τον προηγούμενο πρόεδρο Xασάν Ροχανί. Η κατάσταση γίνεται προφανώς ακόμα πιο περίπλοκη, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας ανήκει στη σκληροπυρηνική κατηγορία, όπως συμβαίνει σήμερα με τον Εμπραχίμ Ραϊσί.

Οπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις διαδηλώσεων, η ιρανική κυβέρνηση αποδίδει τις εντάσεις στον «συνήθη ύποπτο», τη Δύση. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, όμως, είναι υπαρκτά και επιδεινώνονται λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Το κατά πόσον, βέβαια, τα προβλήματα αυτά μπορούν να έχουν τον εσωτερικό αντίκτυπο στον οποίο υπολόγιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όταν αποχωρούσαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ το 2018, χρήζει συζήτησης. Οι περισσότερο σκεπτικοί εστιάζουν στην αύξηση του εισοδήματος των Ιρανών πολιτών.

Η Δύση, λοιπόν, καλείται να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό δίλημμα. Από τη μία πλευρά, η επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενδεχομένως να δώσει μία λύση στην προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από την άλλη, ακριβώς αυτή η ανάγκη της να βρει ενεργειακές πηγές σε άλλες χώρες γίνεται αντιληπτή στην Τεχεράνη και την οδηγεί να αυξάνει τις απαιτήσεις της, για να επιστρέψει στη συμφωνία παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις. Πόσω μάλλον που η τελευταία συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Και προφανώς, πέρα από τη γεωπολιτική, το ηθικό δίλημμα, αν δηλαδή το ιρανικό θεοκρατικό καθεστώς που καταπνίγει διαδηλώσεις, πρέπει να γίνει εταίρος της Δύσης, αποτελεί επιπρόσθετο πονοκέφαλο.

*Senior Fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ, λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Νίκαιας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
To βαθύ ρήγμα του Ιράν
Το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος της νομιμοποίησής του, αιωρείται πάνω από την ιρανική κοινωνία σαν μια διαρκής και βαριά σκιά.
To βαθύ ρήγμα του Ιράν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τούφα
Η τούφα των μαλλιών κυοφορεί την αντίσταση στο θνήσκον. Στις αμπαρωμένες καρδιές που φοβούνται το άγνωστο μέλλον. Που ταράσσονται από τις αθόρυβες τούφες οι οποίες διεκδικούν μια θέση σ’ έναν κόσμο ολόφωτο.
Η τούφα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αφετηρίες των διαδηλώσεων στο Ιράν
Οι διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της νεαρής Μάχσα Αμινί στα χέρια των ομάδων επιβολής της θρησκευτικής «ορθότητας» ξεπερνούν τα αιτήματα για χειραφέτηση των γυναικών του Ιράν.
Οι αφετηρίες των διαδηλώσεων στο Ιράν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν
Η πρώτη και σημαντικότερη, ίσως, παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάποιος για τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν δεν αφορά το ίδιο το Ιράν, αλλά τη Δύση. Το Ιράν του σήμερα δεν είναι το Ιράν του...
Για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιράν: Εύφλεκτη ύλη ή μόνο Θρυαλλίδα;
Ο επικεφαλής των φρουρών της επανάστασης στο Ιράν ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες το επικείμενο τέλος της ανταρσίας, όπως την αποκάλεσε. Είχε προηγηθεί η υποστήριξη του προέδρου Τραμπ προς τον «μεγάλο ιρανικό λαό...
Ιράν: Εύφλεκτη ύλη ή μόνο Θρυαλλίδα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παραμένουν πάντα ιερά...
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν το συντομότερο δυνατό πρωτεύοντα-πρωταγωνιστικό ρόλο. Περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Γιατί λαμβάνει χώρα ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον τους.
Παραμένουν πάντα ιερά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας