• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.4°C
  4 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.9°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.8°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.5°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.1°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  4 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.3°C / 11.7°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  54%

«Περσέπολις» 

 • A-
 • A+

Μιλήσαμε το πρωί. Mου είπε ότι πηγαίνει κάθε βράδυ στην πρεσβεία, για να διαμαρτυρηθεί. Κάθε βράδυ πιστή στο ραντεβού της, στέκεται στην πρώτη σειρά με ακάλυπτο πρόσωπο. Της είπα να προσέχει, να καλύπτει το πρόσωπό της. Δεν είναι όσο ασφαλής νομίζει ακόμα και εκεί.

Πόσα χρόνια πάνε που τη γνώρισα; Πολλά, πάνω από δεκαπέντε.

Όταν την πρωτογνώρισα σε μία τάξη εκμάθησης γαλλικών, ήταν πολύ φοβισμένη. Μιλούσε λίγο και δεν εμπιστευόταν εύκολα.  Είχε πάνω από τέσσερα χρόνια να πάει στη χώρα της και μάλλον δεν θα ξαναπήγαινε.  Τη ρώτησα αν ήθελε να ξαναπάει, ήθελε πολύ, μου είπε, αλλά δεν μπορούσε πια.

Πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων τη χρονιά που γνωριστήκαμε, της χάρισα το βιβλίο «Περσέπολις».  Δέχτηκε το δώρο με ενθουσιασμό.  Διάβασε το βιβλίο σε μια νύχτα, χωρίς διακοπή, μου είπε αργότερα.  ‘Ηταν σα να διάβαζε τη δική της ιστορία. Σιγά σιγά ο πάγος έσπασε και γίναμε φίλες. ‘Αρχισε να εμπιστεύεται περισσότερο. Την αγκαλιάσαμε όλοι στην οικογένεια.

Όταν πλησίαζε το τέλος των σπουδών της, την έπιασε πανικός. Που θα πάει μετά. Μου μιλούσε για τον Καναδά, είχε μια θεία εκεί. Ίσως να μπορούσε να ζητήσει άσυλο. Τη ρώτησα αν ήθελε να παραμείνει στη χώρα που σπούδαζε. Μου είπε πως ήθελε, αλλά οι ιστορίες που άκουγε ήταν τρομακτικές.  Το να πάρεις άσυλο, ήταν μια δύσκολη υπόθεση.  Ήξερε περίπτωση νεαρής γυναίκας που απελάθηκε και εκτελέστηκε. 

Κατάφερε να πάρει άσυλο μετά από μεγάλες δυσκολίες λόγω του έμπειρου δικηγόρου που προσέλαβε. Ανακούφιση, δάκρυα χαράς, δικαίωμα να κάνει όνειρα, να χτίσει τη ζωή της, όπως ήθελε. Να ντυθεί, να φερθεί, να μιλήσει, όπως ήθελε. Να δημοσιεύει ελεύθερα τις σκέψεις της.  Να ταξιδεύει, να ζει, όπως ήθελε.

Με εφόδιο τις καλές σπουδές της, την  έχτισε τη ζωή της. Δύσκολα στην αρχή. Σιγά σιγά τα πράγματα βελτιώθηκαν. Κατά καιρούς όμως την έπιανε μια νοσταλγία απίστευτη για τη χώρα της. Θυμόταν γιορτές, οικογενειακές συγκεντρώσεις, μέρη που αγαπούσε που ίσως να μην ξανάβλεπε.  Είχε χρόνια να δει τους γονείς της.  Φοβόταν για την ασφάλειά τους. Στο τέλος αναγκάστηκαν και εκείνοι να φύγουν , αφού ο πατέρας της απολύθηκε από τη δουλειά του και η ζωή τους έγινε ανυπόφορη. 

Δεν σταμάτησε να γράφει για τα δικαιώματα των γυναικών.  Για το καθεστώς φόβου που επικρατούσε. Από συγγενείς και φίλους μάθαινε τι συμβαίνει. Η ζωή από τότε που έφυγε από τη χώρα της δεν είχε αλλάξει και πολύ. Μου μίλησε για διάφορες εμπειρίες που είχε εκεί. Για τις δημόσιες εκτελέσεις ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας.  Για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τώρα ελπίζει ότι κάτι μεγάλο ξεκινά με τις διαδηλώσεις στους δρόμους. Νέοι άνθρωποι 20-22 χρονών βγήκαν στους δρόμους. Ξεκίνησε από τις γυναίκες, μετά τη δολοφονία της Μαχαά Αμινί, αλλά εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.  Άνθρωποι δολοφονούνται μαζικά μου είπε, μα δε σταματούν.  Διαδηλώσεις που γιγαντώνονται.

Και οι δυνάμεις ασφαλείας που τις πνίγουν στο αίμα.  Ελπίζει ότι μέσα στο αιματοκύλισμα, κάτι πολύ σπουδαίο γίνεται.  Που«το φτάνει ως εδώ», δεν είναι μόνο μια φράση που λέγεται πίσω από κλειστές πόρτες, που η αγανάκτηση ξεπερνά το φόβο. Θα καταφέρουν άραγε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε μια πιο ελεύθερη χώρα χωρίς κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους;


•Τον τίτλο τον δανείστηκα από το βιβλίο της ΜarjaneSatrapi, Persepolis, London: VintageBooks, 2008


*Ιστορικός, Διδάκτωρ του Παν/μίου του Birmingham

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γυναίκες, εξωτερική πολιτική και η στάση της Ελλάδας
Η συνέχιση των διαδηλώσεων στο Ιράν επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της χάραξης μιας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής η οποία θα λαμβάνει ολοένα και περισσότερο υπόψη τη θέση των γυναικών.
Γυναίκες, εξωτερική πολιτική και η στάση της Ελλάδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος της μαντίλας;
Τα ΜΜΕ, κυρίως τα ελληνικά, έχουν μια τάση να προσπαθούν να παρουσιάζουν τα γεγονότα της πολιτικής ως μορφές ολοκληρωμένων και ψυχωφελών μελοδραμάτων. Στην περίπτωση των ταραχών στο Ιράν, η έμφαση δόθηκε στην...
Το τέλος της μαντίλας;
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν μετά από μήνες διαδηλώσεων
Μετά από μήνες κινητοποιήσεων η Τεχεράνη υποχωρεί, σε μια εμβληματική στιγμή για το γυναικείο κίνημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν μετά από μήνες διαδηλώσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ένα τσουλουφάκι ή Ο τυχαίος θάνατος μιας Ιρανής
Ήταν 22 χρόνων. Έφυγε από τη Σακέζ του ιρανικού Κουρδιστάν και πήγε βόλτα στην Τεχεράνη με τον αδελφό της. Δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, το περίφημο χιτζάμπ...
Για ένα τσουλουφάκι ή Ο τυχαίος θάνατος μιας Ιρανής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιράν: η χώρα της αφόρητης μοναξιάς των γυναικών
Λέξεις ή φράσεις κλειδιά για τις αναμνήσεις από το σύντομο ταξίδι μου στο Ιράν. Αν μου έμεινε βαθιά χαραγμένη μία εικόνα, αυτή είναι η εξής μία: η έσχατη καθημερινή ταπείνωση της Ιρανής γυναίκας στον δημόσιο...
Ιράν: η χώρα της αφόρητης μοναξιάς των γυναικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τούφα
Η τούφα των μαλλιών κυοφορεί την αντίσταση στο θνήσκον. Στις αμπαρωμένες καρδιές που φοβούνται το άγνωστο μέλλον. Που ταράσσονται από τις αθόρυβες τούφες οι οποίες διεκδικούν μια θέση σ’ έναν κόσμο ολόφωτο.
Η τούφα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας