• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 19.2°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 19.1°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 13.3°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 20.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.7°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.0°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  0 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών;

 • A-
 • A+

Καιρό τώρα η πολιτική ζωή της χώρας μας βουλιάζει στον βούρκο του σκανδάλου των υποκλοπών. Και όπως φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού κανένα πολιτικό υποκείμενο (κυβέρνηση, Βουλή και κόμματα) δεν ενδιαφέρεται να δώσει πολιτική λύση στο καθαυτό πολιτικό πρόβλημα που έχει ανακύψει. Σε προηγούμενο άρθρο μου, στο οποίο είχα αναφερθεί στις δυο διαφαινόμενες πολιτικές ερμηνείες (ή τάσεις) που η μία απωθούσε την άλλη (εννοώ την τεχνοκρατική από τη μία και την πολιτική ερμηνεία από την άλλη), είχα υποστηρίξει ότι εάν επικρατήσει η τεχνοκρατική τάση τότε τα πολιτικά αδιέξοδα για τη δημοκρατία μας θα πολλαπλασιαστούν. Και ακόμη χειρότερα θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία μας.

Υποστηρίζω λοιπόν ότι μετά τις μεθοδεύσεις που προωθούνται και τα σχέδια που εκπονούνται για να αντιμετωπιστεί το σκάνδαλο των υποκλοπών ως τεχνικο-υπηρεσιακό πρόβλημα της ΕΥΠ η δημοκρατία στον τόπο μας κινδυνεύει. Και αυτός ο κίνδυνος, να καταρρεύσει η δημοκρατία, προέρχεται από το εσωτερικό του πολιτικού συστήματος. Δεν πρόκειται για κάποιον εξωτερικό εχθρό της δημοκρατίας.

Ας ανακεφαλαιώσουμε όμως όλα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει για να αντιμετωπιστεί το σκάνδαλο των υποκλοπών. Παραιτήθηκαν δυο υπάλληλοι του κράτους. Ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε την αντικειμενική ευθύνη όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Διεξήχθη κοινοβουλευτική συζήτηση μεταξύ των κομμάτων. Και τελικά επελέγη ο «κοινοβουλευτικός έλεγχος» ως μέθοδος ελέγχου του σκανδάλου. Στη μέθοδο δεν περιλαμβάνονται ο πολιτικός έλεγχος ούτε και ο κοινωνικός!

Η εξέλιξη αυτή επισφραγίζει τον χαρακτήρα του σκανδάλου των υποκλοπών. Ολα τα πολιτικά υποκείμενα του πολιτικού συστήματος έκριναν πως το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι τεχνοκρατικό ζήτημα στη δομή και τη λειτουργία της ΕΥΠ. Καμιά αναφορά στην ερμηνεία του πολιτικού ζητήματος το οποίο οδηγεί τη χώρα σε πολιτική κρίση. Στην περίπτωσή μας συμβαίνει αυτό που παραστατικά υποστηρίζεται: καλούμε τον θύτη να μας σώσει από την καταστροφή!

Ας δούμε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών και γιατί τελικά επικράτησε η τεχνοκρατική ερμηνεία και όχι η πολιτική λύση: η παραίτηση της κυβέρνησης. Οσον αφορά το πρώτο ζήτημα συμβαίνει αυτό που είπαμε, ότι δηλαδή η επιτελική διακυβέρνηση που στο πολιτικό σύστημά μας έχει αντικαταστήσει την κυβερνητική (εκτελεστική) και την κοινοβουλευτική εξουσία δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί στο συνειδησιακό επίπεδο την αυτοπαγίδευσή της. Με άλλα λόγια υποστηρίζω ότι ως πολιτικό σύστημα τρέφουμε στο εσωτερικό του ένα «θηρίο» που ονομάζεται επιτελικό κράτος και το οποίο ως θεσμός εξουσίας ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεών του και των πράξεών του. Το «γενικό καλό», το «εὖ ζῆν» και πολλά άλλα προγράμματα της πολιτικής εν γένει δεν ενδιαφέρουν αυτό το επιτελικό «θηρίο».

Ο «εγκλεισμός» μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στον πύργο του επιτελικού κράτους (τέτοιο παράδειγμα «εγκλεισμού» είναι η υπαγωγή των αποφάσεων και των πράξεων της ΕΥΠ στον έλεγχο του πρωθυπουργού) αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση παραχάραξης του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Ουσιαστικά εγκαθιδρύεται ένας πυρήνας «αυταρχισμού» στην καρδιά της δημοκρατίας.

Εάν λοιπόν τα πολιτικά πράγματα στον τόπο μας έχουν όπως τα εξετάζω θα απαντήσω τώρα στο ερώτημα γιατί επικράτησε η τεχνοκρατική λύση στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτό συνέβη για δύο λόγους: ο πρώτος μπορεί να ονομαστεί με τον αδόκιμο (γλωσσικά και νοηματικά;) όρο αποπολιτικοποίηση της σύγχρονης κοινωνίας και ο δεύτερος, που αναφέρεται στα συστήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας, μπορεί να ονομαστεί εμπορευματοποίηση των ΜΜΕ. Επειδή στην περίπτωση της αποπολιτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης μιλάμε για πραγματολογικές εξελίξεις, δηλ. για πράγματα που συμβαίνουν στην ιστορική εξέλιξη, η πολιτική στάση των πολιτών θα πρέπει να συμβαδίζει με την κανονιστική ιδέα περί δημοκρατίας.

Με άλλα λόγια το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι ένα περιστασιακό συμβάν στη δομή και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ενός πολιτικού συστήματος το οποίο θα πρέπει ριζικά να αλλάξει: να γίνει επιτέλους δημοκρατικό και να λειτουργεί υπέρ των πολιτών, υπέρ του συνταγματικού «λαού». Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκάλυψε τον εγγενή αυταρχισμό της σύγχρονης επιτελικής διακυβέρνησης. Και εμείς όλοι οι δημοκράτες πολίτες αντί να γκρεμίσουμε αυτόν τον πύργο του αυταρχισμού, το επιτελικό κράτος, τι κάνουμε; Είμαστε ικανοποιημένοι με τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών και τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο καιρός που θα συνειδητοποιήσουμε τα πολιτικά λάθη μας δεν είναι μακριά! Η δημοκρατία έχει ανάγκη από υπερασπιστές.

* καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Διπλό σκάνδαλο υποκλοπών και συγκάλυψης
Nέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς μετά την ακρόαση-«βόμβα» του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και για δεύτερο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης.
Διπλό σκάνδαλο υποκλοπών και συγκάλυψης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Θα τα πούμε μετά»! Τι εννοεί ο… ποιητής;
Βουλευτής της Ν.Δ. φέρεται να είπε σχολιάζοντας την κατάθεση του πρόεδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ότι «κάνει τη δουλειά ο κ. Ράμμος, θα τα πούμε μετά». Τι ήθελε να πει ο ποιητής; Ποιου τη δουλειά κάνει ο...
«Θα τα πούμε μετά»! Τι εννοεί ο… ποιητής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξανά παρίες των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών
Kάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα αξιοποιούσε την περίσταση, να αντλήσει διδάγματα για τυχόν ελλείψεις στην ποιότητα της δημοκρατίας της. Οι παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις αφήνουν πάντα ίχνη , για όποιον ενδιαφέρει...
Ξανά παρίες των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυριάκοσγκεϊτ 2: Ο πειρασμός της θυματοποίησης
Το εθνικό συμφέρον αποτέλεσε πολύ συχνά καταφύγιο των δεξιότερων. Με τη συνεχή επίκλησή του ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να βγει από την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε μετά τις υποκλοπές και τις...
Κυριάκοσγκεϊτ 2: Ο πειρασμός της θυματοποίησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διεθνής διασυρμός
Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αποδρομή, η Βουλή των Ελλήνων καλείται να συζητήσει και διερευνήσει το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από το «επιτελικό παρακράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Διεθνής διασυρμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκοτεινοί καιροί
Οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων αποτελούν πρακτικές που ανήκουν στο πιο σκοτεινό παρελθόν της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Σκοτεινοί καιροί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας