• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.3°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.1°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.9°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  91%

Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη: Ποιος την θυμήθηκε; Ποιος νοιάστηκε;

 • A-
 • A+

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη ‘γιορτάζεται’ στις 21 Σεπτέμβρη κάθε χρόνο σύμφωνα με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών … Αλλά, σε αντίθεση με άλλες Παγκόσμιες Ημέρες, αυτή η ημέρα δεν προβάλλεται, δεν ανακοινώνεται, δεν ‘γιορτάζεται’.

Φέτος, στις 21 Σεπτέμβρη 2022:

Ο Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση. Ίσως να μην είναι τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας (το διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο για χθες 20 Σεπτέμβρη). Μ’ αυτό τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος υπογραμμίζει τη σημασία της ειρήνης και υποδεικνύει με ποια μέσα επιτυγχάνεται…

Η Google, που συχνά-πυκνά θυμίζει διάφορα ‘σημαντικά’ γεγονότα, πολλά άγνωστα στο ευρύ κοινό, αγνόησε μια τόσο σημαντική ημέρα… δεν άλλαξε το Doodle της σήμερα …

Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για τη σημερινή ημέρα αποδίδει γενική πληροφορία…

Μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών (1) ενημερώνει ότι γιορτάστηκε στις 16 Σεπτέμβρη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Το θέμα της «Τελειώστε τον ρατσισμό. Κτίστε ειρήνη».

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres (2) δεν δημοσιοποιήθηκε ευρέως στα ΜΜΕ όπως γίνεται για άλλα μηνύματα του, όπως για παράδειγμα για την κλιματική κρίση. Ας το διαβάσουμε:

«Η ειρήνη είναι μια ευγενής και αναγκαία επιδίωξη, και ο μόνος πρακτικό δρόμος για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο για όλους τους ανθρώπους.

Κι όμως σε πολλά μέρη, σε πολλές περιοχές, αποτυγχάνουμε στον αγώνα για την ειρήνη.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ειρήνη – Τελειώστε τον ρατσισμό, Κτίστε Ειρήνη – μας υπενθυμίζει τους πολλούς τρόπους που ο ρατσισμός δηλητηριάζει τις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων και διαβρώνει την ειρήνη που όλοι αναζητούμε.

Ο ρατσισμός κλέβει από τους ανθρώπους τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους. Βάζει φωτιά στις ανισότητες και τη δυσπιστία. Και εξαναγκάζει τους ανθρώπους να χωρίζουν, σε μια περίοδο που θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, σαν μια ανθρώπινη οικογένεια, για να διορθώσουμε τον κατακερματισμένο κόσμο μας.

Αντί να μάχεται ο ένας τον άλλο, θα έπρεπε να δουλεύουμε για να κατατροπώσουμε τους πραγματικούς εχθρούς μας: τον ρατσισμό, τη φτώχεια, την ανισότητα, τις διαμάχες, την κλιματική κρίση και πανδημία του κορωνοϊού.

Θα πρέπει να γκρεμίσουμε τις δομές που συντηρούν το ρατσισμό και να στηρίξουμε τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού.

Και πρέπει να πνίξουμε τις μοχθηρές φωνές των λόγων μίσους με μια ενωμένη και διαρκή κραυγή για αλήθεια, κατανόηση και αμοιβαία εκτίμηση.

Σ’ αυτή την σημαντική ημέρα, μια χρονική στιγμή για να τηρήσουμε 24 ώρες μη-βίας και κατάπαυση πυρός, ανανεώνουμε το κάλεσμα μας σε όλους τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα από το να καταθέσουν τα όπλα τους.

Τους καλούμε να επαναβεβαιώσουν τους δεσμούς αλληλεγγύης που μοιραζόμαστε σαν ανθρώπινα όντα και να πιάσουμε δουλειά για να κτίσουμε ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό κόσμο».

Μα ποιος τα άκουσε, ποιος τα διάβασε και τι κατάλαβε από αυτά τα ωραία λόγια; Ποιος νοιάζεται για την ειρήνη; Ποιος τη θυμήθηκε; Ο κόσμος είναι απασχολημένος με τον πόλεμο, ή καλύτερα, με τους πολέμους. Το επιβεβαιώνουν και οι αποφάσεις των ηγετών.

Ηθικό δίδαγμα: Όπως και με τις άλλες Παγκόσμιες Ημέρες, λιγότερο ή περισσότερο προβεβλημένες, η σημερινή ‘ανταπόκριση’ δείχνει τη φθορά του θεσμού των παγκόσμιων ημερών … ας εκληφθεί ως μια ειλικρινής έμπρακτη δήλωση ότι δεν έχουν αντίκρισμα γιατί απλά δεν έχουν νόημα.

*Ομότιμη καθηγήτρια Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 1. https://www.un.org/en/observances/international-day-peace
 2. https://www.un.org/en/observances/international-day-peace/message
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «Ζ» ζει. Η παγκόσμια ειρήνη όμως;
Στον πόλεμο του Πούτιν σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι και πολύ περισσότεροι στρατιώτες και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο αυτός ο «ηγεμών» χρησιμοποιεί το «Ζ» ως πολεμικό θεμέλιο για να εξαφανίσει την ανθρώπινη...
Το «Ζ» ζει. Η παγκόσμια ειρήνη όμως;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πόλεμος ως κανονικότητα;
Αν η απειλή της Δύσης ότι η Ρωσία κινδυνεύει να καταστεί κράτος-παρίας διαψεύδεται από την πιθανότατη συμμετοχή του Πούτιν στους G-20, μια συνάντησή του με τον Μπάιντεν στο Μπαλί την αποδομεί πλήρως.
Ο πόλεμος ως κανονικότητα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόλεμος και ειρήνη, τότε και τώρα
Πρόσωπα από την πολιτική και τη διανόηση με τα έργα και τους λόγους τους δημιούργησαν στο ιστορικό ευρωπαϊκό παρελθόν παρακαταθήκες που αποδεικνύονται απολύτως χρήσιμες και στο επίσης ταραγμένο σήμερα,...
Πόλεμος και ειρήνη, τότε και τώρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίσιμη καμπή
O αργόσυρτος ρυθμός των επιχειρήσεων στην περιοχή Ντονμπάς έδωσε επικοινωνιακά στους Ευρωπαίους τηλεθεατές μια επίφαση διαχειρίσιμης κανονικότητας.
Κρίσιμη καμπή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πόλεμος και τι δείχνει ο αμείλικτος καθρέφτης
Το πολιτικό προσωπικό στις δημοκρατίες κυμαίνεται από μεγάλη ή λιγότερη μετριότητα. Εκείνο πάντως που εξέπληξε πολλούς (ευτυχώς) είναι η απόλυτη ανεπάρκεια ενός στυγνού δικτάτορα όπως ο Πούτιν!
Ο πόλεμος και τι δείχνει ο αμείλικτος καθρέφτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δυσβάστακτο το κόστος της ταπείνωσης
Ο Πούτιν προέβλεπε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα είναι ένας υγιεινός περίπατος και θα έπιανε τους στόχους του σε λίγες μέρες. Διαψεύστηκε. Οι δυτικοί προέβλεπαν ότι οι βαριές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη...
Δυσβάστακτο το κόστος της ταπείνωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας