• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.9°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε λογοκρισία ούτε ασυδοσία

 • A-
 • A+

Μπορεί κανείς να υποστηρίξει με σοβαρότητα ότι η τήρηση της δεοντολογίας δεν πρέπει να είναι κριτήριο για τη διάθεση δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ; Είναι δυνατόν ο συνταξιούχος και ο χαμηλοαμειβόμενος εργαζόμενος να χρηματοδοτούν ανυπόληπτα, χυδαία, ακόμη και ανύπαρκτα έντυπα και ιστοσελίδες; Αυτό έκανε η Λίστα Πέτσα. Ενα μνημείο αδιαφάνειας και χειραγώγησης του Τύπου, που αποτέλεσε κυρίαρχη παράμετρο για την κατάταξη της χώρας στην ντροπιαστική 108η θέση για τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου.

Η διαφάνεια στη διάθεση δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ, είτε μέσω της κρατικής διαφήμισης είτε μέσω των, απόλυτα αναγκαίων, προγραμμάτων στήριξης του έντυπου Τύπου, με ισοτιμία και εγγυήσεις δεοντολογίας και εργασιακής ομαλότητας, είναι διαχρονική και σταθερή θέση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος. Αποτελεί επίσης βασικότατο άξονα όλων των εκθέσεων για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου και βέβαια του πλαισίου που θέτει πλέον η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Eλευθερία του Tύπου (European Media Freedom Act) που μόλις δημοσιεύτηκε.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, φύσει και θέσει, χρειάζεται ένα τοπίο αρρύθμιστο. Γιατί άραγε έρχεται να βάλει κανόνες στην απολύτως φιλική για αυτήν αρένα; Γιατί αναγκάστηκε. Γιατί η αλαζονεία της την οδήγησε σε τέτοιες ακρότητες που έγινε διεθνώς ρεζίλι σε τέτοιο βαθμό που δέχτηκε αυστηρότατες συστάσεις και επισήμως από την αρμόδια επίτροπο. Αξιοποιεί μάλιστα εργαλεία που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισαγάγει σε αυτή τη συζήτηση, δηλαδή τα Μητρώα και τη δεοντολογία. Το 2016 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά Μητρώο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Το 2019, σε υπουργική απόφαση, προβλέπεται τήρηση κανόνων δεοντολογίας για την οποία αποφαίνεται ο υπουργός.

Αλλαξε η κυβέρνηση και ο Πέτσας έρχεται να υλοποιήσει την ΚΥΑ Παππά, ανακοινώνεται το πακέτο και ξεσηκώνεται θύελλα για τη συμμετοχή του «Μακελειού». Τα χρήματα εκείνης της χρονιάς χάθηκαν. Το 2020 συστήνεται επιτροπή που αποφαίνεται για την τήρηση της δεοντολογίας με ανάλογη σύνθεση αυτής που προτείνεται τώρα. Τι λέει το νομοσχέδιο:

Για να ενταχθεί στα προγράμματα ενισχύσεων ή να πάρει κρατική διαφήμιση ένα ΜΜΕ πρέπει να είναι εγγεγραμμένο στο ανάλογο μητρώο. Δεν είναι προϋπόθεση για να λειτουργεί μια εφημερίδα ή μια ενημερωτική ιστοσελίδα, είναι προϋπόθεση για να λάβει δημόσιο χρήμα.

Για να παραμείνει στο Μητρώο ένα ΜΜΕ πρέπει να τηρεί τη δεοντολογία. Ποιος το κρίνει; Μια επιτροπή με μέλη εκπροσώπους από ενώσεις δημοσιογράφων (2) και εκδοτών (3), από το ΕΣΡ (1) και το ίδρυμα Μπότση (1) και 2 πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Σήμερα ήδη λειτουργεί ανάλογης σύνθεσης επιτροπή για τα πακέτα ενίσχυσης. Ολα τα ΜΜΕ, πλην «Μακελειού», έλαβαν, μόνο το 2021, με αυτή τη διαδικασία, σχεδόν 20 εκατ. ευρώ, κυρίως για να καλύψουν το 2% στον ΕΔΟΕΑΠ.

Τι προτείνει μεταξύ πολλών άλλων η ΕΣΗΕΑ:

 Προσθήκη επιπλέον δύο μελών από τις επιτροπές δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜΘ. Οι αρχές δεοντολογίας είναι κανόνες αυτορρύθμισης που έθεσαν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι για το επάγγελμά τους. Οι εκπρόσωποι των εκδοτών δεν γίνεται να έχουν πλειοψηφία στο θέμα, αν και τους αφορά.

 Οι δύο καθηγητές να επιλέγονται από τα ίδια τα Τμήματα και όχι από τον υπουργό.

 Υποχρέωση για εξαρτημένη πλήρη απασχόληση στα ΜΜΕ που εντάσσονται στα Μητρώα.

 Τον εκπρόσωπο του διακομματικού ΕΣΡ στην προεδρία, ελλείψει άλλου κοινά αποδεκτού ανεξάρτητου φορέα για τα ζητήματα Τύπου στην Ελλάδα.

Ποιον ευνοεί η έλλειψη κανόνων;

Ο χώρος του Τύπου πάσχει από στρεβλώσεις δεκαετιών. Φυσικά και δεν λύνονται με αυτό το πρόχειρο νομοσχέδιο, που έρχεται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους εταίρους της στην Ευρώπη αλλά και τη διεθνή κοινότητα ότι κινείται σε δημοκρατικό πλαίσιο, τουλάχιστον σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Είναι χρέος μας πολιτικό, συνδικαλιστικό και επαγγελματικό να ζητάμε κανόνες και να επαγρυπνούμε για τη βελτίωση αλλά και την τήρησή τους. Πώς δηλαδή πρέπει να διοχετεύεται το δημόσιο χρήμα στα ΜΜΕ, αν όχι και με κριτήριο τη δεοντολογία; Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις.

* Ειδική γραμματέας ΕΣΗΕΑ, εκλεγμένη με τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Της νύχτας τα καμώματα για τον έλεγχο του Τύπου
Με τη δικαιολογία ότι έντυπα τύπου «Μακελειό» θα τιμωρηθούν για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια οριζόντια διάταξη που πιθανότατα θα λογοκρίνει κάθε αντιπολιτευτική φωνή στον Τύπο.
Της νύχτας τα καμώματα για τον έλεγχο του Τύπου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλεία λογοκρισίας του κράτους
Η εισβολή στην Ουκρανία αποκαλύπτει μια διαδικασία «κανονικοποίησης» του διαδικτύου που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια. Ο ψηφιακός δημόσιος χώρος δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση: αντιθέτως, υπόκειται...
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλεία λογοκρισίας του κράτους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος των Πειθαρχικών της ΕΣΗΕΑ
Ο κοινωνικός ρόλος του δημοσιογράφου, που είναι η ενημέρωση και η τεκμηριωμένη είδηση, στις σημερινές συνθήκες τίθεται σε εξαιρετικά μεγάλη αμφισβήτηση.
Ο ρόλος των Πειθαρχικών της ΕΣΗΕΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκεί στην ΕΑΑΣ, σταματήστε να ξεφτιλίζεστε!
Το μένος των εν λόγω κυρίων απέναντι στους κομμουνιστές είναι τόσο μεγάλο που, στην προσπάθειά τους να τους βλάψουν, προχώρησαν σε μία πράξη αυτογελοιοποίησης.
Εκεί στην ΕΑΑΣ, σταματήστε να ξεφτιλίζεστε!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «λίστα Πέτσα» (2)
Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι για τις «μεθόδους Πέτσα–Νικολάου» εκκρεμούν μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μέχρι σήμερα αφωνία και εδώ, όπως στα ΜΜΕ. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα...
Η «λίστα Πέτσα» (2)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη δεοντολογία
Μετά από μήνες, η παρέα ξαναβρέθηκε σε απαρτία, κάτω από τον πλάτανο, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Δημοσιογράφοι όλοι, εκτός από έναν που, διαταράσσοντας τη χαλαρότητα, με το καλημέρα φώναξε «Παιδιά, δεν...
Για τη δεοντολογία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας