• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.3°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 13.8°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 11.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  0 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.4°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 10.3°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  1 BF
  54%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανυπακοή μέσα και έξω από τη Βουλή

 • A-
 • A+

Ζούμε σε μια εποχή, όπου η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται υπό διαρκή κρίση. Η ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού έχει κανονικοποιήσει θλιβερές καταστάσεις για την ανθρώπινη διαβίωση, όπως οι κοινωνικές ανισότητες, οι πόλεμοι, η φτώχεια και η ανεργία. Συμπληρωματικά σε όλα αυτά έρχονται να δράσουν το δημοκρατικό έλλειμμα και η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Την απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα δίνουν, διαχρονικά, οι αγώνες της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. Από την Οκτωβριανή και Κουβανική Επανάσταση, τον απελευθερωτικό αγώνα των Ζαπατίστας στο Μεξικό, μέχρι και το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας, η Αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος έδειχναν πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ακόμη και σήμερα, και παρά την καμπή των κοινωνικών κινημάτων, οι νίκες των προοδευτικών δυνάμεων στη Λατινική Αμερική μάς δείχνουν ότι υπάρχει μέλλον, υπάρχει ελπίδα.

Η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία αγωνίζεται για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, έχει χρέος να παραγάγει πολιτική σκέψη, δράση και πάνω από όλα κοινωνικά κινήματα, όχι πάνω στις διασπάσεις του παρελθόντος, αλλά στις μεγάλες τομές του μέλλοντος, με απώτερο σκοπό τον μετασχηματισμό της κοινωνίας. Η δράση της Αριστεράς χρειάζεται να λειτουργεί σε δύο κύριους άξονες, οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι στον τρόπο δράσης τους και παράλληλα αλληλένδετοι στις επιδιώξεις τους. Ο ένας είναι οι κοινωνικές συμμαχίες και τα κινήματα βάσης, με πολιτικές συγκλίσεις, και ο άλλος είναι η διακυβέρνηση της Αριστεράς με το θεσμικό, το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό της έργο.

Αναλύοντας την ισχύ του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού ως πολιτικό σύστημα, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αρκεί μόνο να τον αποδομούμε σε ιδεολογική βάση, αλλά είναι κομβικής σημασίας να προτάσσουμε εφικτές εναλλακτικές με ορίζοντα την κοινωνία της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Για να επιτευχθεί αυτό, απαραίτητη είναι η νίκη στην πάλη των ιδεών. Απέναντι στην καθετότητα και τις σκληρά ιεραρχικές δομές οφείλουμε να αντιπροτείνουμε ως άλλη όψη του νομίσματος την άμεση δημοκρατία, την ισότιμη συναπόφαση, την πλήρη ανακλητότητα και τις περιορισμένες θητείες σε όλα τα αξιώματα. Αρα η λήψη των αποφάσεων και η διαμόρφωση πολιτικού σχεδιασμού δεν φτάνει μόνο να έχει αριστερό πρόσημο, πρέπει να είναι και «από τα κάτω», ώστε να επιτύχει τη συνένωση ανθρώπων από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους, συνδικάτα, δίκτυα, συνεταιρισμούς, συλλόγους, συλλογικότητες μέχρι απλούς καθημερινούς πολίτες και κινηματικά κόμματα.

Κάπως έτσι γεννιούνται και αναπτύσσονται κινήματα που μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα προταγμάτων της κοινωνίας. Κινήματα φεμινιστικά, οικολογικά, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλληλέγγυα, αντιρατσιστικά, εργατικά, φοιτητικά και μαθητικά, φιλειρηνικά, διεθνιστικά είναι απαραίτητα για τη δημιουργία των συνθηκών για μια νέα πλειοψηφική Αριστερά με εναλλακτικές προτάσεις. Η επαναστοχοθέτηση της δράσης των κινημάτων πρέπει να είναι διαρκής, ασυμβίβαστη και να ασκεί πιέσεις ακόμα και σε μια αριστερή κυβέρνηση όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Αντίστοιχα το εκάστοτε ριζοσπαστικό και κινηματικό κόμμα ανατροφοδοτείται από τα κινήματα αυτά τόσο σε επίπεδο θέσεων όσο και σε επίπεδο αγώνα εντός του Κοινοβουλίου.

Για όλους αυτούς αλλά και για τόσους ακόμα λόγους, η αριστερή κυβέρνηση είναι απαραίτητη, αλλά από μόνη της δεν φτάνει. Χρειάζεται πλατιές κοινωνικές συμμαχίες στη βάση της κοινωνίας. Να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί και να ριζώσουμε στους χώρους μας, στα σωματεία μας, στους συλλόγους μας, την τοπική αυτοδιοίκηση. Πραγματικές κοινωνικές αλλαγές δεν μπορεί να κάνει από μόνη της μία κυβέρνηση, αν δεν έχει ένα ζωντανό κοινωνικό ρεύμα.

Για παράδειγμα, την περίοδο της πρώτης αριστερής διακυβέρνησης αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11% και 27% για τους νέους (με ταυτόχρονη κατάργηση του ρατσιστικού και ντροπιαστικού υποκατώτατου), επανήλθαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο μεγαλύτερο μέρος τους και καταπολεμήθηκε η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας με νομοθετικές παρεμβάσεις και τη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ολα αυτά δεν θα είχαν γίνει, αν δεν υπήρχε ζωντανή σχέση με τους ανθρώπους μέσα στους χώρους δουλειάς και τα σωματεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της δεύτερης φοράς Αριστερά ως μαζικό συλλογικό υποκείμενο χρειάζεται να συνεχίσει να αντιλαμβάνεται την κοινωνική κίνηση. Εχει ανάγκη από μέλη γειωμένα στους κοινωνικούς τους χώρους, που θα δίνουν καθημερινά αγώνες. Οι μάχες δίνονται και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο. Τα θεσμικά εργαλεία είναι κρίσιμα και σημαντικά, δεν ακυρώνουν όμως τη σημασία της διαρκούς μάχης που απαιτείται μέσα στην κοινωνία. Οπως είχε πει και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Αριστεράς, ο Γιάννης Ρίτσος, «αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο».

*μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

**μέλος Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας του φοιτητικού συλλόγου τουρκικών και σύγχρονων ασιατικών σπουδών «Ναζίμ Χικμέτ», εκλεγμένος με το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς

***γραμματέας μαθητικού Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα γίνεται ξανά «ειδική περίπτωση» με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη
Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή. Να ανακαλύψει ξανά τον δημοκρατικό, δημιουργικό και αλληλέγγυο εαυτό της. (...) Σε αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναδεικνύεται στο μεγάλο κόμμα της...
Η Ελλάδα γίνεται ξανά «ειδική περίπτωση» με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ικανότητα να συνθέτεις
Συνθετικές ικανότητες αναμένονται τώρα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της Κεντρικής Επιτροπής και η «για μια φορά» απλή αναλογική αποτελούν θαυμάσιες ευκαιρίες.
Η ικανότητα να συνθέτεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη «βίαιη ωρίμανση» στη συνειδητή αναβάθμιση;
Με την απόφαση του συνεδρίου του για «άνοιγμα» της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε μια πρωτότυπη, για την παράδοση και την κουλτούρα...
Από τη «βίαιη ωρίμανση» στη συνειδητή αναβάθμιση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές της 15ης Μαΐου
Οι εκλογές της Κυριακής συνιστούν ένα πολιτικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν τη συλλογική ηγεσία. Είναι μια απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί ζωντανό...
Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές της 15ης Μαΐου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή
Μπροστά σε αυτά που βιώνουν οι πολίτες, κι ακόμα περισσότερο μπροστά σε αυτά που έρχονται, αποτελεί ιστορικό καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να δυναμώσει και να μεγαλώσει, παραμένοντας πιστός στις...
Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας