• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.1°C
  3 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.2°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  89%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.3°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  4 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  94%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακραίες καταστάσεις

 • A-
 • A+

Γύρω στο 1990 ο Δήμος Μυτιλήνης επιχείρησε να τοποθετήσει μερικές ανεμογεννήτριες, ώστε να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πήγαιναν κι έρχονταν οι επιτροπές στην Αθήνα, με την πρόταση-μελέτη, στα υπουργεία και στη ΔΕΗ, η οποία δεν επέτρεπε, (λόγω νομοθεσίας), την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κάποιον φορέα ή ιδιώτη, εκτός της εταιρείας. Κάποτε ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα και τα εμπόδια, έτσι στο τέλος του καλοκαιριού του 1994 ξεκίνησε η λειτουργία τους. Ηταν δύο μικρού ύψους ανεμογεννήτριες, ίσα που ξεπερνούσαν το ύψος των πεύκων που τις περιέβαλλαν. Αργότερα προστέθηκε άλλη μία. Υπάρχει μια φωτογραφία όπου εικονίζονται η κόρη μου Ελλη μαζί με τη φίλη της Μαρία, παιδούλες μια σταλιά, κάτω από τη μία.

Οσοι μετακινούνταν, είτε με αυτοκίνητο είτε με καράβι, τις έβλεπαν να λειτουργούν, καθώς βρίσκονταν πάνω στην πορεία και των δύο μέσων συγκοινωνίας. Εμείς, οι Μυτιληνιοί, χαιρόμασταν για το πρωτότυπο εγχείρημα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νησί μας.

Μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας των ανεμογεννητριών συλλέχθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία. Οπως, πόση ηλεκτρική ενέργεια παράχθηκε, ποια τα έσοδα του δήμου από την πώλησή της, πόση ποσότητα καυσίμων εξοικονομήθηκε, κατά πόσο μειώθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων καπναερίων κ.ά. Τα σχολεία της περιοχής, πρωτίστως τα Επαγγελματικά Λύκεια, επισκέπτονταν τον χώρο, γνώριζαν τη λειτουργία μιας μορφής ανανεώσιμης ενέργειας. Οι καθηγητές, ειδικά οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανολόγοι, εμπλούτισαν τα μαθήματά τους με πραγματικά, ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ομως η λειτουργία του μικρού αιολικού πάρκου διακόπηκε δέκα χρόνια μετά, το 2004. Γιατί δεν έβρισκαν ανταλλακτικά εξαρτήματα, δεν μπορούσαν να γίνουν επισκευή και συντήρηση. Ταυτόχρονα η εξέλιξη της τεχνολογίας ήταν ραγδαία, καθώς η νέα γενιά ανεμογεννητριών ήταν πολύ διαφορετική από τις ήδη εγκατεστημένες. Ετσι οι ανεμογεννήτριες διαλύθηκαν, και σήμερα τα μέλη τους κείτονται στο χώμα.

Στις μέρες μας φτάσαμε στην άλλη άκρη. Από την πλήρη απαγόρευση και τα εμπόδια, τοποθετούνται ανεμογεννήτριες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, σε μικρά και μεγάλα νησιά, σε ακατοίκητες βραχονησίδες, σε βουνοκορφές και απάτητα βουνά. Αρκετές είναι τεράστιου μεγέθους και για τη μεταφορά τους διανοίγονται αντίστοιχοι δρόμοι. Οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται, αντιδρούν.

Ετσι δημιουργούνται επιφύλαξη και άρνηση για μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Απορούμε, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις χάνονται το μέτρο και η λογική. Γιατί η πλήρης απαγόρευση μετατράπηκε σε εντατική τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους; Εκτός της κατηφόρας και της ανηφόρας υπάρχει και το ίσωμα, που θα ’λεγε κι ο γάιδαρος του χότζα. Τα κοριτσάκια τού χθες, νέες επιστήμονες σήμερα, αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν ακραίες καταστάσεις;

 * συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπορούν οι ΑΠΕ να απαντήσουν στη κερδοσκοπία των ελεύθερων αγορών στην ενέργεια;
Το πρόβλημα των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή δεν περιορίζεται στην «ανταγωνιστικότητα»… Το κύριο είναι η αναξιοπιστία τους, η «στοχαστικότητα» τους, όπως -χαριτωμένα- τη βάφτισαν!
Μπορούν οι ΑΠΕ να απαντήσουν στη κερδοσκοπία των ελεύθερων αγορών στην ενέργεια;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δυο λογότυπα, μια ιστορία
Δυο είναι οι αλλαγές στο λογότυπο της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας, οι εμφανείς τουλάχιστον: η αφαίρεση του κεραυνού και η διχρωμία στα ημικύκλια που συνθέτουν τον κύκλο.
Δυο λογότυπα, μια ιστορία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αόρατες μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
Η τιμή τελικής χρέωσης τον Δεκέμβριο για τον καταναλωτή δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει στα 15-17 λεπτά ανά kWh, αφού αναμένεται να μειωθεί η επιδότηση.
Αόρατες μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοσιογραφία, ύμνοι και σιωπή
Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει πολύ κυβερνητικό και επιχειρηματικό χρήμα, το οποίο έκανε πολλούς δημοσιογράφους και εφημερίδες να ξεχάσουν την αποστολή τους. Υμνούν κατά κόρον την κυβέρνηση, σιωπούν για τα...
Δημοσιογραφία, ύμνοι και σιωπή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις θάλασσες της ζωής και του θανάτου
Τι μπορεί να γίνει όταν ξεχαστεί το τελευταίο ναυάγιο. Εκτός από τα προγράμματα των δυτικών χωρών, μήπως πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα στον τόπο γέννησής του; Με υποστήριξη εκεί, στις πατρίδες των...
Στις θάλασσες της ζωής και του θανάτου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας