• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 12.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.0°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  2 BF
  70%

1985 αναλαμβάνει τα ηνία του Κομμουνιστικό Κόμματος.

Photo/Boris Yurchenko
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αργησε να γεννηθεί...

 • A-
 • A+
Οι υποκριτές και το «ηράκλειο έργο» του Γκορμπατσόφ.

Αυτές τις μέρες σε βαθμό κατάχρησης και υπερβολής τονίστηκε σε όλα, σχεδόν, τα δημοσιεύματα του Τύπου το πολωτικό δίλημμα: τέρας ή άγιος, προδότης ή καταστροφέας της χώρας του, εξαγορασμένος πράκτορας ή έστω αφελής και ονειροπόλος; Ελάχιστα δημοσιεύματα, μεταξύ αυτών και της «Εφ.Συν.», προσπάθησαν με επιχειρήματα και όχι με ακραίους χαρακτηρισμούς να διαμορφώσουν κάποια και σε κάποιο βαθμό τεκμηριωμένη θέση.

Υπάρχει, όμως και ένα σοβαρό επιχείρημα, ένα πραγματικό γεγονός που υποβαθμίστηκε ή δεν αξιοποιήθηκε αρκετά από κανένα δημοσίευμα. Η πραξικοπηματική ανατροπή του Γκορμπατσόφ από τους ίδιους τους συντρόφους του στο ΚΚΣΕ που ήταν καταλυτική για την καταστροφική συνέχεια.

Αξίζει να ξαναθυμηθούμε τα γεγονότα. Στις 17 Ιουνίου 1991 επισκέφθηκε τη Μόσχα επίσημη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα. Μέλη της από το Πολιτικό Γραφείο ο Ορέστης Κολοζώφ και ο Πάνος Τριγάζης. Ηταν η εποχή της ακμής της πολιτικής κυριαρχίας και δημοφιλίας του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, όχι ιδιαίτερα ακόμα στην ΕΣΣΔ, αλλά κύρια στους λαούς σε Ανατολή και Δύση και όχι μόνο για τα οράματα της Περεστρόικα και της Γκλάσνοστ, αλλά και με πρωτοφανή επιτεύγματα στον αγώνα για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ηταν, επομένως, και η κρισιμότερη στιγμή για την επίσκεψη, αφού η δογματική ηγεσία του ΚΚΕ αναζητούσε τις ευλογίες του ΚΚΣΕ για την επιβίωσή της απέναντι στην ανερχόμενη, τότε, ανανεωτική πτέρυγα του κόμματος. Ηδη από καιρό είχε αρχίσει να προσποιείται ότι τάχα ενστερνίζεται τα οράματα του νέου ηγέτη της ΕΣΣΔ. Ηταν, όμως, ανάγκη να φανεί ότι έχει και πανηγυρικά την εύνοια του ηγέτη του ΚΚΣΕ (όπως άλλωστε ανέκαθεν συνέβαινε μέχρι τότε με όλα τα δογματικά Κ.Κ. του κόσμου).

Από τα όσα ελέχθησαν στη μοναδική, τότε, συνάντηση ΚΚΕ και Γκορμπατσόφ, ένα μόνο αξίζει να ξαναθυμηθούμε: Η Αλέκα Παπαρήγα είχε φροντίσει να διαλέξει το πιο κατάλληλο για τις επιδιώξεις της δώρο προς τον παντοδύναμο, τότε, ηγέτη του ΚΚΣΕ. Ενα γλυπτό μαρμάρινο ομοίωμα του Ηρακλή. Το παρέδωσε στον Γκορμπατσόφ με την πιο εύγλωττη και κολακευτική φράση, που θα μπορούσε να επιλέξει:

«Σας συγχαίρω, σύντροφε, για το ηράκλειο έργο που επιτελείτε».

Ηταν ο ορισμός της υποκρισίας

Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα το «βαθύ» ΚΚΣΕ, στις 19/8/91, ανέτρεψε πραξικοπηματικά τον νόμιμο ηγέτη της ΕΣΣΔ, ενώ αυτός βρισκόταν σε ταξίδι στην Κριμαία. Υστερα από παγκόσμια κατακραυγή ο Ρώσος ηγέτης επανήλθε μεν στη Μόσχα και τυπικά στα αξιώματά του, αλλά οι πραξικοπηματίες τον είχαν πια αποδυναμώσει και τελικά τον εξεδίωξαν και από το Πολιτικό Γραφείο αντικαθιστώντας τον από τον Μπόρις Γέλτσιν(!).

Το χτύπημα ήταν καίριο. Το τραγικό τέλος ήταν πια αναπόφευκτο. Το όντως «ηράκλειο» έργο του Μιχ. Γκορμπατσόφ το γκρέμισε το ίδιο το ΚΚΣΕ που ήταν ήδη τόσο διαβρωμένο και σάπιο, ώστε ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί από την κατάρρευση το παραμορφωμένο και κατ’ ευφημισμόν πια «σοσιαλιστικό» καθεστώς της Σοβιετικής Ενωσης.

Την επομένη κιόλας της ολοκλήρωσης του πραξικοπήματος οι υποκριτές στην Αθήνα, δηλ. η Αλέκα Παπαρήγα και το ΚΚΕ, δεν δίστασαν να σπεύσουν να πανηγυρίσουν και να βαφτίσουν πια τον μέχρι τότε «Ηρακλή» Γκορμπατσόφ «Προδότη του ΚΚΣΕ και του Σοσιαλισμού!»

Ηταν ο ορισμός του καιροσκοπισμού

Δεν ξέρω αν και πού θα καταλήξει κάποτε η ιστορία για το έργο του Γκορμπατσόφ. Ενα, όμως, είναι βέβαιο: τα πραγματικά γεγονότα που του πιστώνουν προσωπικά κανένας δεν μπορεί να τα απαλείψει από την ιστορική μνήμη. Και αυτά είναι: Η λήξη του ψυχρού πολέμου, το ξεκίνημα στην πράξη του πυρηνικού αφοπλισμού, η καταστροφή πυρηνικών πυραύλων, το τέλος της σοβιετικής πολεμικής εισβολής στο Αφγανιστάν, το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου και πάνω απ’ όλα η ελπίδα και η αισιοδοξία που ενέπνευσε στους αγωνιστές της Ανανεωτικής Αριστεράς ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τον ωραίο αγώνα που κάποτε ξεκίνησαν.

Το μεγάλο του λάθος είναι ότι άργησε πολύ να γεννηθεί.

* συγγραφέας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Βύρωνα

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μιχαήλ που «έσχισε το προσωπείο»...
Μπορεί αλήθεια ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να ήταν, όπως υποστηρίζουν, εκείνος ο ηγέτης που «άλλαξε τον κόσμο» και να προσέφερε, συντονισμένα με την τότε ηγεσία της Δύσης, εξαιρετικές υπηρεσίες στην υπόθεση του...
Ο Μιχαήλ που «έσχισε το προσωπείο»...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Άργησε να πεθάνει...
Ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα αναμφισβήτητα και, για να πούμε την αλήθεια, στον τομέα του διεθνούς κομμουνισμού ήταν τόσο σημαντικός όσο και ο Λένιν.
Άργησε να πεθάνει...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Συμφωνίες SALT I και SALT II: προσπάθειες για ειρηνική συνύπαρξη εντός του Ψυχρού Πολέμου
Κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970, οι διπλωματικές σχέσεις των τότε δύο υπερδυνάμεων της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ χαρακτηρίζονταν από μια έντονη προσπάθεια για μείωση της έντασης του ανταγωνισμού που...
Οι Συμφωνίες SALT I και SALT II: προσπάθειες για ειρηνική συνύπαρξη εντός του Ψυχρού Πολέμου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς ανεξέλεγκτη κλιμάκωση;
Αν οι ΗΠΑ βλέπουν έναν επικίνδυνο νεοϊμπεριαλισμό του 21ου αιώνα στην πολιτική του Κρεμλίνου, η Ρωσία βλέπει τον κίνδυνο να συρρικνωθεί η επικράτεια και η επιρροή της στα σύνορα που είχε τον 17ο αιώνα...
Προς ανεξέλεγκτη κλιμάκωση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας