• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.2°C
  2 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 16.6°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 16.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 16.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

3 του Σεπτέμβρη 1974. Τότε και τώρα

 • A-
 • A+

Σίγουρα οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες τού τότε είναι τελείως διαφορετικές τού σήμερα. Ομως, και τώρα υπάρχει η κοινωνική αναγκαιότητα να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα που βάζει η εποχή μας και όχι να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας.

Τώρα η δημοκρατία μας έχει εδραιωθεί και έχουμε κατακτήσει δημοκρατικές θεσμικές λειτουργίες.

Η οικονομική κρίση μπορεί να μας έθεσε σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας για ένα διάστημα, αλλά γενικώς η χώρα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία και η Μεταπολίτευση αποτελεί την πιο δημιουργική και δημοκρατική περίοδό της. Σίγουρα τα τελευταία γεγονότα των υποκλοπών ρίχνουν βαριά σκιά σε θεσμούς και απειλούν το κράτος δικαίου. Ομως, οι προοδευτικοί πολίτες θα φροντίσουν να προστατεύσουν τα δημοκρατικά κεκτημένα.

Ετσι κι αλλιώς ο κυρίαρχος λαός σύντομα θα κληθεί να κάνει την αποτίμηση αυτών των απαράδεκτων και αντιδημοκρατικών πολιτικών. Τότε, από τη γενιά του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα δημιουργήθηκε η μήτρα που γέννησε το μεγάλο λαϊκό κίνημα του ΠΑΣΟΚ. Οσοι συμμετείχαμε σε αυτές τις διαδικασίες καταθέσαμε την ψυχή μας και τις ελπίδες μας για έναν καλύτερο κόσμο. Ναι, θέλαμε να αλλάξουμε συθέμελα τα πάντα. Προσγειωθήκαμε στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα, αναθεωρήσαμε πολλά, αλλά προχωρήσαμε μπροστά.

Ολες οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν τη δική τους συνεισφορά. Η συντηρητική παράταξη συνέβαλε στην εδραίωση της δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενη επιτέλους ότι η δημοκρατική ομαλότητα δεν εξασφαλίζεται με χούντες και δικτατορίες, αλλά σεβόμενη τους όρους του δημοκρατικού παιχνιδιού.

Οι γενιές της Εθνικής Αντίστασης, του 114, των Λαμπράκηδων και του Πολυτεχνείου έχουν το μεγάλο μερίδιο σε ό,τι προοδευτικό έγινε αυτά τα χρόνια. Τώρα η εποχή μας είναι πιο δύσκολη και απαιτητική. Εχουμε μια γενιά που μεγάλωσε στα χρόνια που άνθησε το πελατειακό κράτος -και έχουμε όλοι ευθύνη γι’ αυτό-, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στην πρόσφατη υγειονομική κρίση και στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.Ολα αυτά θα γεννοβολήσουν νέους αγώνες και θέτουν τα σύγχρονα προτάγματα της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας.

Αξιοκρατία, περιβαλλοντική επαγρύπνηση, δημόσιες πολιτικές για υγεία και παιδεία, μείωση των ανισοτήτων είναι μερικά που κυριαρχούν πλέον στη δημόσια συζήτηση. Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον είναι υποχρεωμένα να προσαρμοστούν τα σημερινά κόμματα εάν δεν θέλουν να χάσουν το τρένο.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει πάρει το μήνυμα. Στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες εκφράστηκε η απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης για ανανέωση. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δημιούργησε συνθήκες ανατροπής των υπαρχόντων πολιτικών συσχετισμών.

Υπάρχει μια αύρα θετική που μπορεί σαν άλλοτε να σπάσει το κατεστημένο του τοξικού δικομματισμού. Εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε για ιδέες και πολιτικές. Να πάρουμε αποστάσεις από λογικές του «νόμιμου και ηθικού» και του ελέγχου των αρμών της εξουσίας.

Επίσης να δηλώσουμε ότι δεν μας αφορούν τα πολιτικά μέτωπα τύπου αντιδεξιό ή αντιΣΥΡΙΖΑ. Αυτά δείχνουν ένδεια πολιτικής πρότασης και απλά προσπαθούν να ξυπνήσουν παρωχημένα αντανακλαστικά.

Ενα μέτωπο μας αφορά. Αυτό της υπεράσπισης της δημοκρατίας των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της πάλης για τη μείωση των διακρίσεων και των ανισοτήτων και τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας μας.

Σε αυτό το μέτωπο καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Οσον αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες, είμαστε δεσμευμένοι σε προγραμματικές δεσμεύσεις που οδηγούν σε σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές. Αυτό θα κληθούν να το αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών μας και της κοινωνικής μας βάσης. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η θέλησή μας να κάνουμε και σήμερα αυτό που κάναμε και εκείνον τον Σεπτέμβρη του 1974.

Ναι, έχουμε όνειρα για μια καλύτερη ζωή.

Ναι, ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Αλλωστε όπως λέει ο Ερνστ Μπλοχ: «Η ελπίδα είναι ερωτευμένη με την επιτυχία παρά με την αποτυχία».

*μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσκλητήριο Αλλαγής
H πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ επανέφερε στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης την εμβληματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Προσκλητήριο Αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο θόρυβος του… καταλύτη
Υπάρχει μια υφέρπουσα διαμάχη γύρω από το αν εγείρει ακουστικά, ιδεολογικά ή σημασιολογικά προβλήματα η λέξη «σοσιαλισμός». Στη Σουηδία, σίγουρα δεν εγείρει. Στην Ελλάδα, μάλλον ναι.
Ο θόρυβος του… καταλύτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σοσιαλιστική προοπτική
Ενα από τα κείμενα καλύπτει το θέμα «Τι σημαίνει σοσιαλισμός σήμερα;». Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει έκπληκτος ότι πολλά από το υπό ερώτηση ζητήματα και οι σχετικές απαντήσεις διατηρούν την «επικαιρότητά» τους,...
Η σοσιαλιστική προοπτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
3 Σεπτέμβρη 2020: ανάγκη διατύπωσης προγράμματος ανακούφισης της αδύναμης κοινωνίας των πολιτών από την Κεντροαριστερά
Με αφορμή τα 46 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, φρονούμε ότι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα οφείλει να αφυπνιστεί.
3 Σεπτέμβρη 2020: ανάγκη διατύπωσης προγράμματος ανακούφισης της αδύναμης κοινωνίας των πολιτών από την Κεντροαριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προστασία στα πρότυπα του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010
Η Χαριλάου Τρικούπη προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ κατήγγειλε την πολιτική υποκρισία Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που άφησαν απροστάτευτους χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες.
Προστασία στα πρότυπα του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα ανθρώπινο δίκτυο ανάπτυξης καινοτόμων πολιτικών για το δημόσιο συμφέρον
Σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχει αναφερθεί στην αξία της ενεργής συμμετοχής των πολιτών, της συμμετοχικής διακυβέρνησης και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας ως...
Ενα ανθρώπινο δίκτυο ανάπτυξης καινοτόμων πολιτικών για το δημόσιο συμφέρον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας