• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  94%
TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αναποφάσιστοι νέοι θα κρίνουν τις εκλογές

 • A-
 • A+

Οπως και να διαβάσουμε τις εκλογικές συμπεριφορές στις δημοσκοπήσεις, διαπιστώνουμε ένα καταφανές χάσμα. Από τη μία, οι νέοι 17-34 ετών, από την άλλη, οι άνω των 35. Θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για σύγκρουση γενεών ανάμεσα σε κείνους που ξεκινούν τη ζωή τους με τους περισσότερο φτιαγμένους. Αναντίρρητα, η κατηγορία άνω των 35 δεν είναι καθόλου ομοιογενής. Και εδώ υπάρχουν έντονες διαφορές. Ανάμεσα σ’ αυτούς που είναι οικονομικά ενεργοί με τους άνω των 65 - ως επί το πλείστον συνταξιούχοι. Οι τελυταίοι ψηφίζουν δεξιότερα.

Με τη διογκούμενη δυσαρκέσκεια για την κυβερνητική πολιτική το χάσμα διατηρείται, θα έλεγα οξύνεται. Αποτυπώνεται στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Στο ερώτημα «Μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αύριο»; η διαφοροποίηση είναι εντυπωσιακή. Στις ηλικίες 17-34 η απόκλιση είναι τεράστια: 59 για τη Ν.Δ., 33 για τον ΣΥΡΙΖΑ. 26 ολόκληρες μονάδες. Η κατάσταση είναι διαφορετική στις άλλες ηλικιακές ομάδες. 40 και 50 αντίστοιχα για τις ηλικίες 35-54, 40 και 51 για τους άνω των 55.

Το ηλικιακό χάσμα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ισχύει σε αρκετές χώρες και χρήζει ενδελεχέστερης μελέτης. Οι νέοι ψηφίζουν πιο αριστερά από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Αυτό ήταν εμφανές στη Γαλλία στις προεδρικές και στις βουλευτικές εκλογές, στις βουλευτικές στη Γερμανία. Ο Μελανσόν δεν πέρασε στον β' γύρο γιατί η αποχή ήταν αρκετά υψηλότερη στους νέους.

Αναντίρρητα η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά βελτιωμένη στους άνω των 35 και ιδιαίτερα στους άνω των 55. Το 50% και 51% απέχουν πολύ από το 70%-75% που στις ηλικίες αυτές είχαν αρνητική εικόνα γι' αυτόν πριν από λίγα χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κάνει τεράστια βήματα τόσο στους φτωχούς και στην «κατώτερη μεσαία τάξη» όσο και, αυτό ίσως είναι κρισιμότερο, στους αυτοθεωρούμενους «κεντρώους». Στην τελευταία μάλιστα ομάδα είναι πολύ κοντά στη Ν.Δ.

Η πρόοδος είναι σημαντική αλλά όχι τόσο ώστε να κερδηθούν οι εκλογές. Η διαφορά αντισταθμίζεται -καλύτερα μπορεί να αντισταθμιστεί- από τη συντριπτική υπεροχή στους νέους 17-34. Διαφορά 26 μονάδων. Αν οι νέοι ψήφιζαν όσο τουλάχιστον και οι άλλες ηλικιακές ομάδες πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Θα κάλυπτε σχετικά άνετα την υστέρησή του στις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι νέοι θα ψηφίσουν σε ποσοστό ανάλογο με τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Στις εκλογές του 2019 μέρος τους ψήφισε και ανέβασε σημαντικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ξαναγίνει το ίδιο. Ζητούμενο είναι η ομάδα των νέων αυτών να πειστεί ότι οι εκλογές έχουν νόημα γι' αυτούς. Οτι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους.

Γιατί αυτή η αναφυλαξία των νέων για τη σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κ. Μητσοτάκη; Για λόγους πολλούς. Κυρίως όμως γιατί απέτυχε σε πλείστους τομείς, ιδιαίτερα εκείνους που αφορούν τους νέους. Οσο και να περιαυτολογούν κυβερνητικά στελέχη ή να επικαλούνται την πανδημία, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά στην οικονομία, στην ανεργία, στον πολιτισμό - στην παιδεία μάλιστα είναι τραγικά.

Ούτε το brain drain αντιστράφηκε όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά το κυβερνών κόμμα ούτε επένδυσε στον πολιτισμό, στην έρευνα, στην παιδεία. Συστηματικά έκοψε την πρόσβαση των νέων στα πανεπιστήμια, τους στέλνει στα ιδιωτικά κολέγια, στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Αλλιώς πώς να εξηγηθεί η γενικευμένη αποστροφή της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας -με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, με την υψηλότερη ανεργία και τις χαμηλότερες απολαβές- προς τη συγκεκριμένη κυβέρνηση;

Ζητούμενο, συνεπώς, είναι ένα ρεαλιστικό οραματικό σχέδιο για τις νέες και τους νέους, που θα τους επιτρέψει να μορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματικά προσόντα και εφόδια, να μπορούν να τα αξιοποιήσουν στη χώρα και να κάνουν τη ζωή τους όπως οι ίδιοι την ονειρεύτηκαν και την ονειρεύονται. Αλλιώς θα συνεχιστεί η σημερινή συνθήκη που δεν έχει χώρο για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων και τους στέλνει είτε στο εξωτερικό είτε εκτός δημόσιου χώρου, εκτός πολιτικών και τοπικών διεργασιών.

* Πανεπιστήμιο Πατρών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηγεμονία και Αριστερά
Οι εκλογές δεν είναι παρά η αποτύπωση πολιτικών, ιδεολογικών και, κυρίως, κοινωνικών διεργασιών που προηγούνται πολύ της ψηφοφορίας.
Ηγεμονία και Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταξύ ωρίμανσης και σήψης
Η αντιπολιτευτική τακτική που αμβλύνει τις γωνίες, η «θεσμική» αντιπολίτευση, προσλαμβάνεται από ένα μέρος του εκλογικού σώματος ως ανοχή ή ακόμα και ως συναίνεση.
Μεταξύ ωρίμανσης και σήψης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι προοδευτικές δυνάμεις μετά τις εκλογές
Συζητάμε περισσότερο για τον χρόνο των εκλογών και λιγότερο για το πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει από αυτές - όποτε γίνουν. Τη στιγμή που ζητούμενο είναι να τερματιστεί η δεξιά πολιτική, οι συσχετισμοί που...
Οι προοδευτικές δυνάμεις μετά τις εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
To βαθύ ρήγμα του Ιράν
Το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος της νομιμοποίησής του, αιωρείται πάνω από την ιρανική κοινωνία σαν μια διαρκής και βαριά σκιά.
To βαθύ ρήγμα του Ιράν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
Ως προς τη σήψη της κυβέρνησης, ο Όργουελ ήταν ξεκάθαρος: «Ο λαός που εκλέγει διεφθαρμένους… δεν είναι θύμα. Είναι συνεργός τους».
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι έχει πάει τόσο λάθος;
Τις τελευταίες μέρες, πίσω από την ιντερνετική ανωνυμία πήραν κεφάλι και οι πιο ακραίοι μέσω του hashtag #not_my_national_team, με αφορμή μια φωτογραφία των αδερφών Αντετοκούνμπο που φορούν τη φανέλα με τα...
Τι έχει πάει τόσο λάθος;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας