• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.0°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.2°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 7.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.1°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η Ελλάδα δεν είναι κράτος δικαίου...»

 • A-
 • A+

Μια από τις μεγαλύτερες ομάδες πολιτών που ζημιώθηκαν από τις νομοθετικές ρυθμίσεις των μνημονίων είναι οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι χαρακτηριζόμενες ομάδες ειδικών μισθολογίων και εν προκειμένω οι καθηγητές των ΤΕΙ.

Με τους «μνημονιακούς» νόμους, από τον Αύγουστο του 2012, οι συντάξεις των εκπαιδευτικών ΤΕΙ μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά ποσοστό της τάξεως του 70%.

Κατά των εν λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων και των πράξεων της διοίκησης, αριθμός συναδέλφων προσέφυγαν στο αρμόδιο ανώτατο δικαστήριο (Ελεγκτικό Συνέδριο) όπου ύστερα από πολυετή διαδικασία (περίπου 8 χρόνια) εκδόθηκαν σχετικές ονομαστικές, τελεσίδικες αποφάσεις δικαίωσης, οι οποίες κοινοποιήθηκαν ατομικά στους δικαιωθέντες και στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ περί τον Μάιο του 2021.

Εδώ εμφανίζεται το πρόβλημα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης εκτέλεσης των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, αφού τον Ιούνιο του 2022, η υπηρεσία κοινοποίησε σε «κάποιους» δικαιωθέντες συνταξιούχους ότι προβαίνει στην «αποκατάσταση» της αδικίας και την αύξηση-αποκατάσταση των συντάξεων (δυστυχώς όχι πλήρως, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), έπειτα από 120 μήνες... και τους κάλεσε να προσκομίσουν «φορολογική ενημερότητα», για να λάβουν αναδρομικά τα «αντισυνταγματικά» (κατά παράβαση του Συντάγματος, κατά τη δικαστική απόφαση), μειωθέντα-αφαιρεθέντα εισοδήματά τους...

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, παράνομα και αδικαιολόγητα, τα οφειλόμενα δεν έχουν καταβληθεί.

Από την πιο πάνω σύντομη ανάλυση προκύπτει ότι η δικαίωση-αποκατάσταση του πολίτη αποδεδειγμένα και με στοιχεία καθυστερεί πάνω 120 μήνες... δηλαδή 10 χρόνια (και μάλιστα για πολίτες εξ αντικειμένου υπερήλικες), με «απόφαση» του κράτους (νομοθετική ρύθμιση), που τους επιβάλλει μείωση των εισοδημάτων τους και ευτελισμό της ποιότητας της ζωής τους (όπως η δικαστική απόφαση συμπεραίνει-επιβεβαιώνει).

Αρα με ευθύνη λόγω έλλειψης δικαστών ή υπαλλήλων των υπηρεσιών, η έκδοση απόφασης ύστερα από 10 χρόνια επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια απόδοσης δικαίου.

Η ακραία καθυστέρηση (πάνω από έναν χρόνο) εκτέλεσης μιας δικαστικής απόφασης αποκατάστασης (που ήδη χρειάστηκαν πάνω από 9 χρόνια για να εκδοθεί-κοινοποιηθεί), στην οποία οφείλει, κατά το Σύνταγμα (άρθρο 95 παρ. 5), να συμμορφώνεται πλήρως (προφανώς και εγκαίρως) η διοίκηση, ισοδυναμεί με άρνηση ή ακύρωση και πάντως κατ’ ουσία αποτελεί παραβίαση της εφαρμογής του Συντάγματος.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, η απροκάλυπτη περιφρόνηση της εκτελεστικής εξουσίας προς την τρίτη, τη δικαστική, προκαλεί βαθύ ρήγμα στις αρχές του κράτους δικαίου, κλονίζει τα θεμέλια του πολιτεύματος και αποτελεί κατάφωρη και προκλητική παραβίαση του δεδικασμένου και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Ζούμε λοιπόν σε ένα «κράτος δικαίου»; Και μπορεί να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό;

*φυσικός-ηλεκτρονικός MSc, μηχανικός τηλεπικοινωνιών, ραδιοηλεκτρολόγος Α’, σύμβουλος εκπαιδεύσεως και επικοινωνίας, ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕ) ΤΕΙ


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 29/08/2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια παρέκβαση στο γκρίζο *
Η «ευτυχία», που είπε ο Καλύβας στον Μητσοτάκη ότι συνιστά το διακύβευμα της επόμενης εκατονταετίας (με τα λόγια του «μαθητή» του Μητσοτάκη), είναι το κενό που χωρίζει από τη μαύρη άβυσσο.
Μια παρέκβαση στο γκρίζο *
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνταξιοδοτικό μοντέλο και Χιλή
Μεταξύ των θαυμαστών του συγκαταλέγονταν από το ΔΝΤ μέχρι την Παγκόσμια Τράπεζα και από τους «εκσυγχρονιστές» σοσιαλδημοκράτες μέχρι τους νεοφιλελεύθερους.
Συνταξιοδοτικό μοντέλο και Χιλή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το -πάντα επίκαιρο- αίτημα για δημοκρατία
Το δίλημμα «δημοκρατία ή ευημερία» το θέτουν όσοι θέλουν να παραπλανήσουν τους πολίτες, να βυθίσουν τον λαό σε ένα πέλαγος άγνοιας και εκμαυλισμού.
Το -πάντα επίκαιρο- αίτημα για δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μελετώντας τις... υποκλοπές
Όσα γίνονται έχουν ξαναγίνει σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικά εργαλεία -πρωτόγονα σε σύγκριση με τα σημερινά- και με διαφορετικά επιχειρήματα.
Μελετώντας τις... υποκλοπές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές: ώρα μηδέν;
Η τραγικότητα των σημερινών «αποκαλύψεων» και «σκανδάλων» περί σωρείας «υποκλοπών» και «παρακολουθήσεων» αφορά όχι τόσο τις εν λόγω αποκαλύψεις όσοτην κατάρρευση του κράτους δικαίου, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά...
Υποκλοπές: ώρα μηδέν;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή
Παίρνουν την μπουκιά απ’ το στόμα των φτωχών ανθρώπων για να στομώνουν τους βολεμένους μικροαστούς και τους ανάλγητους χρυσοκάνθαρους;
Ανοιχτή επιστολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας