• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.6°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 14.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.7°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  70%
AP Photo/File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το τέλος των κυρώσεων;

 • A-
 • A+

Τον Οκτώβριο του 1935 η Ιταλία του Μουσολίνι εισέβαλε στην Αιθιοπία και έδωσε στην Κοινωνία των Εθνών την ευκαιρία να υιοθετήσει το πρώτο σκληρό πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε χώρα-παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας.

Οι κυρώσεις δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα που να αναγκάσει τη Ρώμη να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ανατολική Αφρική και, όπως διαπιστώθηκε από τεκμηριωμένες ιστορικές έρευνες, αύξησαν τη δημοτικότητα του φασιστικού καθεστώτος.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα δύο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα κυρώσεων που δεν απέδωσαν, παρά την επικοινωνιακή τους ανάδειξη ως υπερόπλων που θα οδηγούσαν στη συνθηκολόγηση της αντίπαλης πλευράς, είναι η επιβολή από τις ΗΠΑ κυρώσεων στην Κούβα και στο Ιράν.

Το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη τέθηκε σε σκληρή καραντίνα κυρώσεων μετά τις έρευνες που του απέδωσαν την ευθύνη για το Λόκερμπι το 1988.

Το καθεστώς άντεξε και κατέρρευσε πολύ αργότερα, στα μέσα του 2011, έπειτα από στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.

Σκληρές κυρώσεις επιβλήθηκαν στο Ιράκ μετά την «Καταιγίδα της Ερήμου» την άνοιξη του 1991, αλλά το καθεστώς Σαντάμ άντεξε μέχρι τη δεύτερη εισβολή των ΗΠΑ την άνοιξη του 2003.

Το ίδιο συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς την άνοιξη του 1992.

Συνηθίζεται να λέγεται ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στην Ινδία μπορεί να προκαλέσει σεισμό στη Γριλανδία.

Ετσι πολύ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε τεθεί εν αμφιβόλω η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων διαπιστώνεται στην πορεία του χρόνου από το 1935 μέχρι και σήμερα ότι είναι από αμελητέα έως μηδενική.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης είναι αδύνατον οι κυρώσεις να μην προκαλέσουν ένα ντόμινο αποσταθεροποίησης, που να πλήττει αυτόν που τις επιβάλλει εξίσου αν όχι περισσότερο από αυτόν που τις υφίσταται.

Η τελευταία παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώνεται κάθε μέρα που περνά και περισσότερο με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία.

Λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η διακοπή της ροής του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία παρουσιαζόταν ως μια επιλογή της Δύσης με σκληρό τιμωρητικό για τη Ρωσία χαρακτήρα, ως η χαριστική βολή στην οικονομική σταθερότητα μιας χώρας που θα υποβιβαζόταν στο καθεστώς του κράτους-παρία.

Από τις αρχές τη δεκαετίας του 1980 όσες χώρες επιχείρησαν να ακολουθήσουν κεϊνσιανή πολιτική διαπίστωσαν ότι χωρίς δασμολογική προστασία η αύξηση της αγοραστικής δύναμης μακράν του να αναθερμαίνει την παραγωγή μέσω της αύξησης της ζήτησης γιγαντώνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Ετσι το ενδεχόμενο άγνοιας κινδύνου για τις επιπτώσεις των κυρώσεων δεν δικαιολογείται.

Η εμμονή στις κυρώσεις είναι πολύ πιθανόν ότι θα αναλυθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως στρατηγική αμηχανία των ΗΠΑ, που δεν μπορούσαν να διαλέξουν απέναντι στους αντιπάλους και ανταγωνιστές τους ούτε τη μετωπική σύγκρουση, ούτε τον συμβιβασμό.

Εξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι φανερό ότι ο Πούτιν επενδύει στο ότι ο σκληρός επερχόμενος χειμώνας θα προκαλέσει σοβαρά ρήγματα τόσο στη διατλαντική, όσο και στην ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.

Τούτων λεχθέντων είναι αυτονόητο ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν τον Ερντογάν με οικονομική αποσταθεροποίηση, καθώς μια αγορά 80 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων δεν θα προκαλέσει φτερούγισμα της πεταλούδας, αλλά τεκτονικό σεισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέκα σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μετά την Ουκρανία, η Ευρώπη είναι το βασικό θύμα της ρωσικής εισβολής: οι κυρώσεις την πλήττουν βαρύτατα ● Οσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος καθίσταται σαφές ότι τα συμφέροντα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ αποκλίνουν.
Δέκα σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταρρέει
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ως πολιτική συνθήκη καταρρέει και η Ρωσία (του Πούτιν) ως ιστορικός διάδοχος της Σοβιετικής Ενωσης καθίσταται η κυρίαρχη δύναμη στο πεδίο της Ευρασίας!
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταρρέει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέντε μήνες πολέμου
Πέντε μήνες πολέμου δεν οδήγησαν στην απομόνωση της Ρωσίας και στον υποβιβασμό της σε κράτος-παρία και έτσι τίθεται το εύλογο ερώτημα αν οι όποιες κυρώσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές σε συνθήκες...
Πέντε μήνες πολέμου
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Ποιος τιμωρεί ποιον;
Η Ευρώπη και ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός Νότος και τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού της θα πληρώσουν πανάκριβα τις αντιρωσικές εμμονές της κυρίαρχης φιλο-ατλαντικής (για να μην πω ανοιχτά αμερικανόδουλης) ελίτ.
Ποιος τιμωρεί ποιον;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόλεμος φθοράς
Τις πρώτες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές φυσικού αερίου φαινόταν ότι θα ήταν ένας αποφασιστικός μοχλός πίεσης προς τη Μόσχα.
Πόλεμος φθοράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας