• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.0°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 14.0°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.7°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.4°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 9.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλά νέα – Κακά νέα

 • A-
 • A+

Υπάρχουν Αλήθεια και Ψεύδος άραγε; ή υπάρχουν μόνον Νέον και Παλαιόν και το Ψεύδος είναι απλώς το γήρας της αληθείας;

Κ. Π. Καβάφης, 1902 (Γ.Π. Σαββίδης, «Μικρά Καβαφικά, Β'», Ερμής, 1987)

Οι εικόνες περιβαλλοντικής καταστροφής μαζί με τις συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου δείχνουν ότι η εποχή των εθνικών εύλογων στόχων αποτελεί παρελθόν για τις χώρες της Ευρώπης – και για την Ελλάδα· κι αυτό είναι κακό νέο. Ωστόσο, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Αν πράγματι ισχύει, είναι καλό νέο. Ομως, το ότι οι λαοί –και οι Ελληνες– δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, τουλάχιστον για τον χειμώνα, είναι ένα κακό νέο. Η απουσία κάποιας ελπίδας γίνεται ασφυκτική. Κι αν πράγματι βρισκόμαστε σε περίοδο μετάβασης, αυτή έχει ήδη τη μορφή μιας εποχής έντονων κλυδωνισμών, ανοίγοντας μια άδηλη περίοδο η οποία θα διαρκέσει όσο θα διαρκέσει και η μετάβαση. Αυτό δεν είναι και τόσο καλό νέο.

Το εγχώριο κακό νέο είναι ότι η κυβέρνηση δρα με αδράνεια σε αυτά για τα οποία δεν πρέπει να αδρανεί και με πυγμή σε αυτά στα οποία δεν πρέπει να επιδεικνύει την πυγμή της. Εχοντας «κεφαλαιοποιήσει» δυνατότητες που δεν διαθέτει, πολιτικό σθένος που στερείται, χρόνο δανεισμένο από το μέλλον των άλλων και εικονικές επιτυχίες, λειτουργεί με αδιαφάνεια σαν ένας μηχανισμός ξένος προς τα πραγματικά ζητούμενα κοινωνίας και οικονομίας.

Η εβδομάδα που πέρασε είχε στην ατζέντα της τις υποκλοπές. Η εγχώρια και διεθνής αντίδραση στο νοσηρό παρακράτος δεν ταίριαξε με τις αιτιάσεις του επιτελικού κράτους. Ετσι το σύστημα Μητσοτάκη κήρυξε συλλήβδην «εθνοπροδοτική» και «ερντογανική» κάθε αντίδραση στις πρακτικές της ΕΥΠ. Οι δε ποιότητες των New York Times, των Financial Times, του Politico και άλλων διεθνών μέσων για το PredatorGate υποβιβάστηκαν σε Πράβδες και οι δημοσιογράφοι κρίθηκαν ως «φιλοσυριζαίοι», «αναξιόπιστοι» αλλά και «εθνικά επικίνδυνοι». Ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ, έξω από τη συνταγματική τάξη, υποστήριξε ότι «ουδείς εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις». Αν ισχύει, σημαίνει ότι δυνητικά όλοι μας είμαστε προδότες της χώρας μας, κατάσκοποι του Πούτιν ή του Σι Τζινπίνγκ, επικίνδυνοι εγκληματίες και τρομοκράτες. Αλλως, οφείλουμε να δεχτούμε την «ευεργετική δράση» της ΕΥΠ (που αν δεν ήταν μυστική, πώς αλλιώς θα δρούσε μυστικά;) και να κατανοήσουμε την «εθνική» της δράση.

Προσέξτε, εδώ η «θεσμική θωράκιση» εμφανίζεται σαν ανοσοποιητικό και αποσμητικό σκεύασμα μιας χρήσης προκειμένου να ξεπεραστούν πρακτικές δυσκολίες που προκάλεσε με τις επιλογές του ο κ. πρωθυπουργός. Το περιβάλλον Μαξίμου κάνει διάκριση, λόγου χάρη, της κύριας, εθνικά και κοινωνικά ουδέτερης αναγκαιότητας των μυστικών υπηρεσιών από τις παράνομες παρακολουθήσεις αρχηγών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και μη αρεστών πολιτών.

Ωστόσο, η θεωρητικολογία και οι αντεγκλήσεις στη Βουλή έδειξαν ότι οι εγκαλούμενοι δεν ήταν και τόσο αθώοι – παρά το γεγονός ότι εκθειάζουν τη θεσμική «αναγκαιότητα» και την «ουδετερότητα» ενός μηχανισμού. Δεν συνειδητοποιούν ότι πρακτική που δεν μετρά την ποιότητα της δημοκρατίας, το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, προκαλεί αντιδημοκρατικές/ολοκληρωτικές συνέπειες.

Ο άνθρωπος από υποκρισία λέει ναι και σκέφτεται όχι, έλεγε ο Λωτρεαμόν στον «Μαλντορόρ», αλλά η κυβέρνηση μάλλον ξεπερνάει ακόμα κι αυτόν τον ζοφερό κόσμο. Κοντολογίς, εδώ, ο λόγος της κυβερνητικής υποκρισίας δεν χρησιμεύει για να περιγράψει τον κόσμο: ούτε καν για να συνετίσει ή για να κινήσει έναν θετικότερο μετασχηματισμό του. Μιντιακά κινούμενος και στηριζόμενος, ο λόγος αυτός παίρνει τη μορφή ενός χωριού Ποτέμκιν όπου όλα διαδραματίζονται σε μια γιγαντοοθόνη κατασκευασμένης επιτυχίας, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα μεγάλο κάτι που δεν υφίσταται. Σε ένα φαντασιακό, όπου μερικοί θαμπώνουν καθρεφτάκια αντιδρώντας «επί του πραγματικού» – μέχρις εξαντλήσεως του τελευταίου αισιόδοξου, εφόσον για την επίτευξη του αποτελέσματος των κυβερνητικών φιλοδοξιών, οι υποταγμένοι κρίνονται προτιμότεροι από τους σκεπτόμενους.

Η έκφραση της κυβερνητικής υποκρισίας δεν είναι το δευτερεύον κακό νέο. Δεν είναι ακατέργαστο σύνηθες παραπολιτικό δεδομένο που απλώς το προσπερνάς. Δεν δείχνει στρατηγική ή –αν δείχνει κάτι– δείχνει το στοιχείο της περίκλειστης, κρατικοποιημένης –πάντως όχι δυτικής ούτε καν ευρωπαϊκής–παρακμής. Είναι το project της κυβερνητικής αποτυχίας, του άμετρου επικοινωνιασμού, το έμπρακτο αποτέλεσμα της διαρκούς άρνησης της πραγματικότητας, αλλά και η μόνιμη προσπάθεια μετάθεσης των ενοχών και της ντροπής στους άλλους. Με απλά λόγια, η υποκρισία δείχνει κυβέρνηση που ούτε μπορεί ούτε επιθυμεί να κυβερνά όπως είχε υποσχεθεί ο κ. πρωθυπουργός.

Τα κακά νέα είναι ότι προς το παρόν το σύστημα amoral familism (η ανήθικη οικογενειοκρατία) επικρατεί. Τα καλά νέα είναι πως –βραχυπρόθεσμα στηριζόμενο και λάθρα πορευόμενο– είναι αδύνατον να επικρατεί επ’ αόριστον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παρακολουθήσεις ως πολιτικό πρόβλημα
Η θετική διαμεσολάβηση ανάμεσα στο κράτος (ως την καθολική οντότητα της κοινωνίας) και στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα έχει ιστορικά λυθεί: η λύση ονομάζεται σύγχρονη δημοκρατική πολιτική κοινωνία.
Οι παρακολουθήσεις ως πολιτικό πρόβλημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές - εκεί που το θεσμικό γίνεται προσωπικό
Τέσσερα είναι τα βασικά «επιχειρήματα» τα οποία φαίνεται να επαναλαμβάνονται, ως ευθείες ερωτήσεις ή ως έμμεσοι σχολιασμοί, από την πλευρά εκείνων που αισθάνονται ότι δεν τους αφορά η υπόθεση. Είναι όμως έτσι;
Υποκλοπές - εκεί που το θεσμικό γίνεται προσωπικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι για την «ταμπακιέρα», κύριε Πιτσιόρλα;
Δήλωσε έκπληκτος, προδομένος και πικραμένος που ο Τσίπρας δεν τον πήρε ένα τηλέφωνο όλον αυτό τον καιρό. Εδώ ίσως θα ταίριαζε ο τίτλος «Αλέξη, γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα!».
Κάτι για την «ταμπακιέρα», κύριε Πιτσιόρλα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
Ως προς τη σήψη της κυβέρνησης, ο Όργουελ ήταν ξεκάθαρος: «Ο λαός που εκλέγει διεφθαρμένους… δεν είναι θύμα. Είναι συνεργός τους».
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απογείωση του χαφιεδισμού στην εποχή του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού
Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών με «κορυφή του παγόβουνου» τις προκλητικές παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και κυρίως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αποκάλυψε γυμνούς όλους...
Απογείωση του χαφιεδισμού στην εποχή του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ολιγάρχες γνωρίζουν αυτό που βαφτίζετε «απόρρητο» για τον λαό, κύριε Γεραπετρίτη
Να γιατί. Οι άνθρωποι των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας γνωρίζουν τον πλήρη κατάλογο των παρακολουθούμενων πολιτών, τόσο στο τρέχον διάστημα όσο και στο παρελθόν.
Οι ολιγάρχες γνωρίζουν αυτό που βαφτίζετε «απόρρητο» για τον λαό, κύριε Γεραπετρίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας