• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.5°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.8°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 15.3°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  0 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  84%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ

«Τι ήξερε ο πρόεδρος και πότε το έμαθε;»

 • A-
 • A+

Κάθε μέρα που περνάει τα νέα είναι όλο και πιο δυσάρεστα για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οι αποκαλύψεις για τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού της Κομισιόν, το αίτημα ανάληψης πολιτικής ευθύνης και παραίτησης του Κ. Μητσοτάκη όπως έρχεται από έγκριτους (και όχι μέλη ή φίλους του ΣΥΡΙΖΑ) συνταγματολόγους, οι αντιδράσεις από τον διεθνή τύπο -ακόμα πιο ηχηρές όσες ήρθαν ως απάντηση στις προσπάθειες συκοφάντησης δημοσιογράφων εκ μέρους φιλοκυβερνητικών μέσων αλλά και του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ακόμα περισσότερο, μέχρι και σήμερα, δεν έχει έρθει εκ μέρους του Μαξίμου και κυβερνητικών στελεχών καμία απολύτως διαβεβαίωση και καθαρές απαντήσεις για το αν, έστω και τώρα, ο Κ. Μητσοτάκης έχει πλήρη έλεγχο και γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στην ΕΥΠ, ποιοι παρακολουθούνται και ποιοι όχι και αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί. Ίσα-ίσα, φωνές μέσα από τη Νέα Δημοκρατία (όπως του Δημήτρη Καιρίδη) φαίνεται να προσπαθούν να περισώσουν την εικόνα του πρωθυπουργού με το να ενισχύουν την δήθεν άγνοιά του για πράγματα και καταστάσεις. Του ίδιου πρωθυπουργού που εκτός από την πολιτική, έχει αναλάβει και την διοικητική ευθύνη της ΕΥΠ με δική του απόφαση, πολύ καιρό πριν.

Αρκετά χρόνια πριν, αλλά όχι τόσα ώστε να μην το θυμούνται και όσοι-ες-α δεν ασχολούνται εστιασμένα με την ιστορία της πολιτικής, ένα άλλο σκάνδαλο παρακολουθήσεων συντάραζε το πολιτικό κατεστημένο στον δυτικό κόσμο -το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ που τελικά οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Νίξον. Ο Μπέικερ, ρεπουμπλικάνος σύμβουλός του, ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής που είχε οριστεί τότε για να το ερευνήσει. Τον Ιούνιο του 1973 έκανε την παρακάτω ερώτηση σε έναν μάρτυρα-κλειδί, που κορύφωσε το ξήλωμα των ψεμάτων και των κούφιων επιχειρημάτων του Προέδρου: «Επιμένω στην ερώτησή μου: τι ήξερε ο πρόεδρος και πότε το έμαθε;»

Ο Μπέικερ θεώρησε ότι με αυτή την ερώτηση προστάτευε τον Νίξον. Ότι θα μπορούσε να αναδείξει ότι όσα έγιναν ήταν εν αγνοία του και ότι αυτό ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να του προσάψει κανείς. Άγνοια και «επιπολαιότητα». Έπεσε έξω -και η εξεταστική αυτή επιτροπή οδήγησε σε μια από τις πιο βαρύγδουπες παραιτήσεις της νεότερης ιστορίας. 

Ο Κ. Μητσοτάκης, όπως και όσοι λογίζονται ως κοντινοί του ή και οι ευρύτερα κεντροδεξιοί και φιλελεύθεροι άνθρωποι, έχουν τώρα μια ευκαιρία. Να αποδεχτούν -και να ζητήσουν- την παραίτησή του τώρα ως λίγο καλύτερη λύση από την πιο ηχηρή, εντελώς αναγκαστική παραίτηση που θα ακολουθήσει, που θα κάνει το θεσμικό πλήγμα ακόμα μεγαλύτερο. Και έπειτα να προχωρήσουμε προς την επούλωση αυτής της πληγής με δημοκρατική και θεσμική συγκρότηση.

Το παράθυρο αυτής της ευκαιρίας δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα -το ξήλωμα των κυβερνητικών επιχειρημάτων φτάνει στην κορύφωση. Και γυρνά γύρω από την ίδια ερώτηση που έχει αρχίσει σταδιακά να απαντάται με στοιχεία: τι ήξερε ο πρωθυπουργός, και πότε το έμαθε; 

Και ακόμα περισσότερο: πώς το είχε προετοιμάσει;

 

*υπ. Δρ. ΕΚΠΑ, επ. συνυπεύθυνη Orlando LGBT+
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Σύνταγμα έχει καταστρατηγηθεί πολλαπλά
Είναι νομικά αδιανόητο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, να θεωρείται νόμιμη η παρακολούθηση ευρωβουλευτή και υποψήφιου αρχηγού κόμματος, χωρίς να συνοδεύεται από ειδική τεκμηρίωση και από πρόσβαση σε...
Το Σύνταγμα έχει καταστρατηγηθεί πολλαπλά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξανά παρίες των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών
Kάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα αξιοποιούσε την περίσταση, να αντλήσει διδάγματα για τυχόν ελλείψεις στην ποιότητα της δημοκρατίας της. Οι παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις αφήνουν πάντα ίχνη , για όποιον ενδιαφέρει...
Ξανά παρίες των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Η χώρα από τον Ιούλιο του 2019 βιώνει ένα συνταγματικό και επομένως πολιτειακό «καταπίστευμα», αφού εμπιστεύθηκε το «αγαθό» της τήρησης του Συντάγματος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σωστά άρα γίνεται λόγος για...
Υποκλοπές και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξοικείωση με την παθογένεια
Σήμερα, ένας άλλος ολιγάρχης, που μεταξύ πολλών άλλων ελέγχει μέγα μέρος των μέσων ενημέρωσης –μέχρι χθες φιλοκυβερνητικών–, μπορεί να κουνά το δάχτυλο στον πρωθυπουργό και να κάνει προκλητική επίδειξη ισχύος·...
Εξοικείωση με την παθογένεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος και δημοκρατία: ας ξεκινήσουμε από τα βασικά
Οσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με αφορμή τις παρακολουθήσεις και τις επάλληλες παραβιάσεις της «δημοκρατικής νομιμότητας» περιγράφουν ένα ευρύτερο πλαίσιο αυταρχικής μετάλλαξης του σύγχρονου κράτους.
Κράτος και δημοκρατία: ας ξεκινήσουμε από τα βασικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μοιραίο και κρίσιμο λάθος
Ο κ. Μητσοτάκης έχασε ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να έχει ένας πολιτικός ηγέτης, συσχετικά με την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που οφείλει και πρέπει να εμπνέει στον λαό.
Το μοιραίο και κρίσιμο λάθος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας