• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  3 BF
  76%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  2 BF
  95%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.4°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναποτελεσματικός ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και ατιμωρησία υπευθύνων

 • A-
 • A+
(Για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων)

Επί μέρες τώρα απασχολεί και θα συνεχίσει (και δικαίως) να απασχολεί την κοινή γνώμη και (λίγα) μέσα μαζικής ενημέρωσης το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και όχι μόνο.

Δυστυχώς το σκάνδαλο αυτό είναι διαχρονικό και γι’ αυτό υπεύθυνοι είναι οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, οι οποίοι κατά παράβαση του Συντάγματος θέλουν να γνωρίζουν ακόμα και την ιδιωτική ζωή των πολιτικών τους αντιπάλων ή ακόμα και οποιουδήποτε πολίτη. Μια πρακτική παράνομη και απολύτως καταδικαστέα.

Είναι εφιαλτική εμπειρία το να υποπέσεις θύμα αυτών των πρακτικών των κυβερνήσεων. Μια τέτοια εμπειρία είχα ο ίδιος την περίοδο 1985-1989, όταν ήμουν ανεξάρτητος βουλευτής. Σε μια τηλεφωνική μου επικοινωνία αντιλήφθηκα ότι κάποιος παρακολουθούσε τη συνομιλία μου με έναν φίλο μου(!).

Φαίνεται όμως ότι αυτή η εμπειρία μου ήταν μία από τις πολλές που γίνονταν τόσο την περίοδο 1985-89 όσο και την προηγούμενη 1981-85 (για την περίοδο αυτή με είχε ενημερώσει ένα τότε ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ, που έχει πεθάνει). Για σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο. Το ίδιο συνέβη και με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ομως ούτε ο ένας ούτε ο άλλος τιμωρήθηκαν διότι η Βουλή ανέστειλε τη δίωξή τους (βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 9.8.2022).

Η τρέχουσα υπόθεση υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων παρουσιάζει χαρακτηριστικά ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τον πρωθυπουργό που έχουν επισημανθεί από πολλούς (ΕΥΠ υπαγόμενη με νόμο απευθείας στον ίδιο, επικεφαλής της χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα με αλλαγή του νόμου για να διοριστεί, παραδοχή από την ΕΥΠ της παρακολούθησης τηλεφώνου του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ για κάλυψη του πρωθυπουργού, ο οποίος δηλώνει προκλητικά παντελή άγνοια των παρανομιών τής υπ’ αυτόν Υπηρεσίας!).

Ο πρωθυπουργός όμως είναι προσωπικά πολιτικά υπεύθυνος για το σκάνδαλο αυτό και οφείλει να απολογηθεί. Το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα συμβεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που θα συγκροτηθεί για να το διερευνήσει.

Στην Επιτροπή αυτή, όπως είναι γνωστό, την πλειοψηφία έχει το κόμμα που κυβερνά. Εχοντας την Επιτροπή αυτή υπό τον έλεγχό της η πλειοψηφία της από βουλευτές της Ν.Δ. δεν αποκλείεται, προκειμένου να σχετικοποιηθεί το σημερινό σκάνδαλο, να προτείνει, όπως διαδίδεται, να επεκταθεί η έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάθος δεκαετίας προκειμένου η εξέλιξη αυτή να είναι ατέρμονη, να προκηρυχθούν εκλογές σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός και το θέμα να κλείσει.

Αν το έργο της Επιτροπής περιοριστεί στο τρέχον σκάνδαλο -το οποίο φυσικά δεν αφορά τις υποκλοπές μόνο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ-, με βάση την πρακτική που ακολουθείται στις επιτροπές αυτές θα κληθούν να καταθέσουν διάφοροι εμπλεκόμενοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο παραιτηθείς επικεφαλής της, άλλα στελέχη της ΕΥΠ, η αρμόδια εισαγγελέας που εγκρίνει τις παρακολουθήσεις κ.ά. Θα κληθεί όμως ο πολιτικά υπεύθυνος, δηλαδή ο πρωθυπουργός; Το ερώτημα αυτό ήταν και ο τίτλος ενός άρθρου του Τ. Παππά στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Μια απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει η προσωπική μου εμπειρία την περίοδο 1985-89 στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου», της οποίας ήμουν μέλος εκπροσωπώντας την Ομάδα των Ανεξαρτήτων Βουλευτών στην οποία ανήκα.

Το Κυπριακό ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ένα μέγιστο εθνικό πρόβλημα. Στην αρχή των εργασιών της Επιτροπής αυτής κλήθηκαν και κατέθεσαν διάφοροι στρατιωτικοί και άλλοι. Βλέποντας ότι η Επιτροπή, με την πρακτική αυτή, δεν έμπαινε στην ουσία του θέματος, πρότεινα να κληθούν και να καταθέσουν σ’ αυτήν ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πολιτικοί που γνώριζαν σε βάθος περισσότερο από κάθε άλλον το μεγάλο αυτό θέμα. Δυστυχώς η πλειοψηφία της Επιτροπής, δηλαδή τα μέλη της βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, απέρριψαν την πρότασή μου αυτή, γεγονός που με ανάγκασε να παραιτηθώ από μέλος της. Η τύχη του «Φακέλου της Κύπρου» είναι γνωστή…

Ο,τι έπραξαν τότε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο θα πράξουν και οι βουλευτές της Ν.Δ. για τον αρχηγό τους, αν υπάρξει πρόταση να κληθεί και να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για το τρέχον σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν, πολύ φοβάμαι ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την τύχη του «Φακέλου της Κύπρου» θα έχουν τα όποια πορίσματα της υπό συγκρότηση Επιτροπής (αν τελικά περατώσει τις εργασίες της) και ο πραγματικός υπεύθυνος, όπως συνέβη με τους προκατόχους του, θα μείνει ατιμώρητος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως έπραξαν οι προκάτοχοί του, θα διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία στις εκλογές, όποτε τις προκηρύξει.

*Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο χειμώνας και οι δυσαρέσκειες
Η δυσαρέσκεια βοά. Το Μαξίμου παρακολουθεί τα πάντα και τους πάντες, εκτός από αυτά που πρέπει. Θυμηθείτε όμως ότι οι υποκλοπές, οι Πάτσηδες, η «Κιβωτός» κ.λπ. δεν είναι μεμονωμένες αστοχίες.
Ο χειμώνας και οι δυσαρέσκειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος και δημοκρατία: ας ξεκινήσουμε από τα βασικά
Οσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με αφορμή τις παρακολουθήσεις και τις επάλληλες παραβιάσεις της «δημοκρατικής νομιμότητας» περιγράφουν ένα ευρύτερο πλαίσιο αυταρχικής μετάλλαξης του σύγχρονου κράτους.
Κράτος και δημοκρατία: ας ξεκινήσουμε από τα βασικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μοιραίο και κρίσιμο λάθος
Ο κ. Μητσοτάκης έχασε ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να έχει ένας πολιτικός ηγέτης, συσχετικά με την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που οφείλει και πρέπει να εμπνέει στον λαό.
Το μοιραίο και κρίσιμο λάθος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοκρατικές σκιές
Οι πρόσφατες συνεντεύξεις Τύπου σε συνδυασμό με τα τακτά διαγγέλματα απέδειξαν το πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεται σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο. Αντί απαντήσεων, το κοινό βρίσκεται αντιμέτωπο με...
Δημοκρατικές σκιές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές: ώρα μηδέν;
Η τραγικότητα των σημερινών «αποκαλύψεων» και «σκανδάλων» περί σωρείας «υποκλοπών» και «παρακολουθήσεων» αφορά όχι τόσο τις εν λόγω αποκαλύψεις όσοτην κατάρρευση του κράτους δικαίου, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά...
Υποκλοπές: ώρα μηδέν;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές - εκεί που το θεσμικό γίνεται προσωπικό
Τέσσερα είναι τα βασικά «επιχειρήματα» τα οποία φαίνεται να επαναλαμβάνονται, ως ευθείες ερωτήσεις ή ως έμμεσοι σχολιασμοί, από την πλευρά εκείνων που αισθάνονται ότι δεν τους αφορά η υπόθεση. Είναι όμως έτσι;
Υποκλοπές - εκεί που το θεσμικό γίνεται προσωπικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας