• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  96%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τα ηλικιακά όρια

 • A-
 • A+

Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ΙΥΑ) είναι ένα από τα πιο προοδευτικά όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Βάση του αποτελεί ο νόμος 3089/2002, ο οποίος μάλιστα ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Δυστυχώς, οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν υπήρξαν αποσπασματικές και στερούνταν συστηματικότητα. Και οι πρόσφατες αλλαγές του νόμου 4958/2022, αν και μάλλον θετικές, έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, έγιναν βιαστικά και χωρίς επαρκή διαβούλευση.

Ο νόμος αύξησε το όριο πρόσβασης των γυναικών από το 50ό στο 54ο έτος της ηλικίας. Πλέον μια γυναίκα άνω των 50 θα μπορεί να καταφύγει σε ΙΥΑ αφού ζητήσει την άδεια της εθνικής αρχής για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Θεωρούμε την αλλαγή θετική, αν και τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος του νομικού κόσμου τάχθηκε εναντίον αυτής.

Ας σημειωθεί ότι ήδη το 50ό έτος αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ηλικιακά όρια στην Ευρώπη. Οι λόγοι ενός ανελαστικού ορίου είναι αρκετοί. Η διαδικασία στην οποία πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα που έχει φτάσει τα 50 έτη είναι πολύ πιο επεμβατική και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την υγεία της όσο και για την υγεία του τέκνου το οποίο θα γεννηθεί. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι για τους άνδρες δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Η έλλειψη κάθε ορίου για τους άνδρες και η ύπαρξη αυστηρού ορίου για τις γυναίκες αποτελεί σοβαρή αξιολογική αντινομία του νομικού μας συστήματος και συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος των γυναικών.

Ο χρόνος δεν επηρεάζει βέβαια με τον ίδιο τρόπο την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών και των γυναικών. Ωστόσο, υπάρχουν όλο και περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι και η αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών φθίνει με τον χρόνο, ενώ η αύξηση της ηλικίας τους συνδέεται με βλάβες των κυττάρων και του DNA. Μάλιστα, προκύπτει ότι τα προβλήματα στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών είναι ανεξάρτητα από το νεαρό της ηλικίας της συντρόφου. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν συσχέτιση ανάμεσα στην προχωρημένη ανδρική ηλικία και την εμφάνιση στα παιδιά αυτισμού, συνδρόμου Down και άλλων ασθενειών. Βλέπουμε λοιπόν ότι σειρά λόγων που δικαιολόγησαν την επιβολή ορίου στις γυναίκες ισχύει και για τους άνδρες.

Παρά ταύτα, λύση δεν είναι η επιβολή ηλικιακού ορίου και στους άνδρες αλλά η εξάλειψη του ορίου στις γυναίκες. Αυτή πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση για τα κέντρα ΙΥΑ να παρέχουν πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τους κινδύνους και τις δυσκολίες των προσπαθειών απόκτησης απογόνων σε μεγαλύτερη ηλικία.

Εξάλλου, έρευνες δείχνουν, γενικότερα, ότι ο ρόλος της κληρονομικότητας σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η σχιζοφρένεια κ.ά., είναι σημαντικός. Είναι όμως προφανώς αντίθετη με το νομικό μας σύστημα η επιβολή περιορισμών στην αναπαραγωγή ανθρώπων με ιστορικό τέτοιων νόσων. Η προτεινόμενη στο παρόν άρθρο εξάλειψη των ηλικιακών ορίων για άνδρες και γυναίκες δεν συνδέεται με την ψευδαίσθηση μιας διαρκούς νιότης. Είναι όμως μια προσέγγιση που αντιστρατεύεται έναν πατερναλισμό με αβέβαια θεμέλια, που αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν αδύναμα νήπια. Τέλος, η εξάλειψη των ορίων πρέπει βεβαίως να συνοδεύεται με μια σοβαρή συζήτηση ήδη από το σχολείο για την αναπαραγωγική υγεία.

*Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πώς τις αντέχετε;» «Γυναίκες, κλείστε το στόμα σας»
Όταν ένας άνδρας μιλάει πολύ, δε λέμε ότι φλυαρεί, λέμε ότι έχει το χάρισμα του λόγου και χειμαρρώδη ευγλωττία. Μια γυναίκα, ακόμα και όταν λέει σοβαρά πράγματα και όχι κοινοτοπίες του στενού χώρου που ζει και...
«Πώς τις αντέχετε;» «Γυναίκες, κλείστε το στόμα σας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρότυπο και το κακέκτυπο
Ολες οι κοινωνίες από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας υιοθετούν τον άνδρα σαν πρότυπο συμπεριφοράς, δύναμης και διακάτοχο όλων των εστιών εξουσίας και αποφάσεων.
Το πρότυπο και το κακέκτυπο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ομοιότητα - Ισότητα - Συμπληρωματικότητα
Η ανομοιότητα επιστρατεύεται, εν προκειμένω, ως πρόσχημα για τη συντήρηση και ανοχή ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων. Ευτυχώς για όλους, οι γυναίκες διαφέρουμε πολλαπλώς από τους άνδρες.
Ομοιότητα - Ισότητα - Συμπληρωματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
8 Μαρτίου: να την γιορτάζουν και οι άνδρες
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν αφορά μόνο το «μισό του ουρανού», αφορά όλη την κοινωνία από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη. Μέχρι σήμερα, πολλές διεθνείς συμβάσεις για την ισότητα των φύλων έχουν...
8 Μαρτίου: να την γιορτάζουν και οι άνδρες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νοικοκυρά δίχως καλάθι
Αναρωτιέμαι αν πράγματι οι θιασώτες της περίφημης τελευταίας κυβερνητικής εξαγγελίας και καμπάνιας έχουν μπει ποτέ στον ρόλο της νοικοκυράς.
Νοικοκυρά δίχως καλάθι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις απέναντι στη μαθηματική φοβία
Η επιστήμη, συγκριτικά με άλλους χώρους, όχι μόνο δεν μας έχει διαψεύσει, αλλά είναι πάντα εκεί να μας θυμίζει ότι υπάρχει μια ανθρώπινη δραστηριότητα που μπορεί να δώσει ακόμα νόημα κι ευγενή σκοπό στην...
Καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις απέναντι στη μαθηματική φοβία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας