• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.3°C / 4.2°C
  4 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.7°C / 2.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  5 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  4 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 4.2°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%
EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Πόσα χρήματα παίρνει ακριβώς ένας Έλληνας βουλευτής;

 • A-
 • A+

Για πάμε...

 • Μισθό κάθε μήνα ύψους 6.190 ευρώ.
   
 • Για συμμετοχή σε επιτροπές 250 ευρώ την ώρα. (Μια επιτροπή διαρκεί τουλάχιστον 6 ώρες, αλλά μπορεί να φτάσει και ημέρες).
   
 • Οι βουλευτές επαρχίας λαμβάνουν 1.000 ευρώ μηνιαίως για ενοίκιο.
   
 • Όλοι οι βουλευτές λαμβάνουν μια φορά 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου τους και 1.000 ευρώ τις γιορτές.
   
 • Μπορούν να προσλάβουν δωρεάν ( πληρωμένους από το δημόσιο) 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη ως γραμματειακή υποστήριξη και επίσης ένας αστυνομικό για φρουρό. Πιο συγκεκριμένα, το επίδομα οργάνωσης γραφείου των βουλευτών είναι περίπου 8.200.000 ευρώ, άρα κάθε βουλευτής παίρνει  περίπου τον μήνα 2.277 ευρώ.
   
 • Σύνταξη μετά από δύο θητείες που ξεκινάει από 1.400 ευρώ η χαμηλότερη και ανάλογα με τις θητείες μπορεί να φτάσει και το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης που είναι 6.190 ευρώ (δηλαδή γύρω στα 4.900 ευρώ περίπου). Μιλάμε για δύο διαλύσεις της Βουλής, δηλαδή η συγκρότηση και διάλυση της Βουλής μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 ΜΕΤΡΑΕΙ ως «θητεία». Εκείνοι δηλαδή που ξαναεκλέχθηκαν τότε, έχουν θεμελιώσει δικαίωμα.
   
 • 104 αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν κάθε χρόνο και απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.
   
 • Δωρεάν αυτοκίνητο, καύσιμα,  επίδομα 600 ευρώ τον μήνα. Για leasing, για τους βουλευτές της Αττικής τα αυτοκίνητα 1.400 κυβικών κοστίζουν 750 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους βουλευτές επαρχίας τα αυτοκίνητα 1.800 κυβικών κοστίζουν 1.200 ευρώ τον μήνα.
   
 • δωρεάν 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα σταθερό στο σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, πάνω τους επενδύονται 14.200 ευρώ ετησίως για  σταθερά τηλέφωνα και κινητά (1.183 ευρώ κάθε μήνα).
   
 • Δωρεάν γυμναστήριο, διόδια, εισιτήρια, ξενοδοχεία,δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους, καθώς και γεύματα.

Με λίγα λόγια, με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς το κόστος κάθε βουλευτή ξεκινάει από τα 15.000 ευρώ, ωστόσο μπορεί να ανέβει σε ανυπολόγιστα νούμερα καθώς δεν υπολογίζουμε επιδόματα από τα θερινά τμήματα της Βουλής, πόσες ώρες μένουν σε επιτροπές και πόσες ώρες μπορεί να σπαταλήσει με τις ατέλειές του.

Με συντηρητικούς υπολογισμούς, κατά την άποψή μας, είναι ασφαλές να πει κάποιος πως το κόστος ανά μήνα φτάνει τα 20.000-22.000 ευρώ και μπορεί να τα ξεπεράσει εξίσου άνετα.

Δεν λέω ότι οι βουλευτές δεν θα πρέπει να έχουν ατέλειες ή διευκολύνσεις, υποτίθεται ότι συναντούνται συνεχώς, υποτίθεται ότι προσπαθούν να διατηρούν κύκλο και εντός και εκτός της χώρας και πολλά πολλά άλλα που μπορώ να δικαιολογήσω.

Ο τεράστιος μισθός των 6.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει 4.500 ή 5.000 (συντηρητικά πάντα); Η σύνταξη μετά από δύο θητείες, αλλά και η δυνατότητα να πάρει δεύτερη ή τρίτη σύνταξη (καθώς δεν ισχύει πια το ασυμβίβαστο) δεν είναι άδικο από τη στιγμή που αναγκάζουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να βγεί στα 67 με πόσα χρόνια εργασία;

Το επίδομα ενοικίου δεν μπορεί να συμπεριληφθεί με τις ατέλειες στα ξενοδοχεία; Έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι βουλευτές έχουν τέτοια συνεργασία.

Τα χρήματα για τις επιτροπές είναι ΥΠΕΡΟΓΚΑ. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν πάνε καν διαβασμένοι στις επιτροπές, παρά μόνο ρητορεύουν γενικά υπέρ της θέσης του κόμματός τους. Καθόλου χρήματα για επιτροπές, στο κάτω κάτω η δουλειά τους είναι να ερευνούν τα νομοσχέδια και να τα ελέγχουν πριν εισαχθούν προς ψήφιση.

Ώστε κάποια δικαιολόγηση των ταξιδιών που κάνουν ή ώστε του 50% των ταξιδιών. Γιατί τέσσερα κινητά τελευταίας τεχνολογίας; Γιατί όχι δύο και το προηγούμενο μοντέλο, ας πάρουν Samsung, που για χρόνια είναι τα καλύτερα στις λειτουργίες τους, και κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα και αποτελεσματικά, ας μην πάρουν iphone.

Πες μας τι κάνεις με 4 υπαλλήλους και έναν επιστημονικό συνεργάτη. Και να απαγορευτεί η πρόσληψη συγγενή μέχρι δ' βαθμό (ξάδελφο) από άλλο βουλευτή κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Από μόνοι τους οι βουλευτές θα πρέπει να φτάσουν σε εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους για τα έξοδα της Βουλής. Θα δείξουν ότι συμπαρίστανται στο λαό, το πολιτικό σκηνικό συθέμελα θα αποδομηθεί και θα καταρρεύσει εν μέρει η νοοτροπία «γίνε βουλευτής να σωθείς» ή «τους βουλευτές δεν τους αγγίζει κανείς».

* Δικηγόρος Κέρκυρας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδια συμφέροντα, επιχειρήματα και αρχές
Οι τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών της Ν.Δ. στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μομφή της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις υπερψηφίστηκε και από τα άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα της Αριστεράς και του...
Ιδια συμφέροντα, επιχειρήματα και αρχές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεξιά χάδια στη μοναρχία
Εξαιτίας των λεηλασιών που διέπραξαν οι Γκλίξμπουργκ σε βάρος του ελληνικού λαού και κατά κυνικό τρόπο διαστροφικής πλεονεξίας, πολλοί Ελληνες ζούσαν σε οικτρή κατάσταση φτώχειας μη έχοντας ακόμα και ψωμί.
Δεξιά χάδια στη μοναρχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λατρεία του χρήματος, η ανταλλακτική αξία και ο Peter Sellers
Η ανταλλακτική αξία (exchange value) είναι η ποσοτική σχέση που εκφράζει την αξία ενός εμπορεύματος σε όρους ενός άλλου εμπορεύματος. Είμαστε δηλαδή στον κόσμο των εμπορευμάτων, όπου εμπόρευμα αποτελεί...
Η λατρεία του χρήματος, η ανταλλακτική αξία και ο Peter Sellers
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανισότητα και κοινωνικό κράτος
Η ανάπτυξη των κινημάτων των εργαζομένων έθεσαν τις δυτικές ελίτ ενώπιον μιας άγνωστης και δύσκολης επιλογής: να δεχτούν μια δημοσιονομική επανάσταση.
Ανισότητα και κοινωνικό κράτος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μικρός «μουσικός»
Δεκάδες πηγαινοέρχονταν οι διαβάτες κι αρκετοί έδιναν και τον οβολό τους σε δυο ωραία αγόρια που έπαιζαν εορταστικές μελωδίες.
Ο μικρός «μουσικός»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «νέα» κρίση
Η αρχή της νομισματικής κυριαρχίας και η αύξηση των επιτοκίων που επιβάλλει για τη μείωση του πληθωρισμού βρίσκουν την Ελλάδα με συσσωρευμένα προβλήματα εξαιτίας των κρίσεων του παρελθόντος.
Η «νέα» κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας