• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.5°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 18.0°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.5°C / 19.9°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.5°C / 16.6°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.3°C / 18.8°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα όρια των εργαλείων της παραπολιτικής

 • A-
 • A+

Κανονικά ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να ήταν «Ο τσελεμεντές της δημοσίας εξαπατήσεως - Οδηγός επιτυχούς καριέρας διά κάθε πολιτικό όστις θέλει λάμψει στο εθνικό στερέωμα, θέλει μετέχει των προνομίων του αξιώματος να είναι υποκριτής, αμοραλιστής, να αυτοσχεδιάζει και να διατυπώνει, ως επί το πλείστον, ανοησίες κ.λπ., κ.λπ.». Παρότι εν μέρει αληθής, ο τίτλος είναι τελείως υποθετικός, μη αποδεκτός επειδή είναι σχοινοτενής και στον πυρήνα του λαϊκίζει. Ενας άλλος τίτλος θα ήταν το «Πώς στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα».

Ας δούμε τι συμβαίνει στο mainstream πολιτικό και μιντιακό σκηνικό όταν γίνεται κάτι πολύ σοβαρό που πλήττει τη δημοκρατία και την ευνομούμενη πολιτεία. Δεν είναι απαραίτητο να περιορίσετε τη φαντασία σας στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Μπορείτε να θυμηθείτε παλαιότερες ή πρόσφατες υποθέσεις δημόσιων σκανδάλων, τραυματικών γεγονότων (π.χ. πυρκαγιές), εγκληματικών ενεργειών που διαπράχθηκαν από πρόσωπα υπεράνω υποψίας κ.ο.κ.

Το πρώτο που κάνουν οι υπεύθυνοι είναι να δηλώσουν πλήρη άγνοια. Βοηθούντων των μίντια, έρχεται το πρώτο κύμα φράσεων-κλισέ, με τις οποίες επιχειρείται να φανεί ότι ο υπεύθυνος του κακού ενδιαφέρεται για τον περιορισμό του: «λογοδοσία», «όλα στο φως», «διαφάνεια», «το μαχαίρι στο κόκαλο», «θα λάμψει η αλήθεια», «αναβάθμιση του ρόλου του…», «βέλτιστες πρακτικές», «αλλαγή πλαισίου» κ.λπ. Για πιο προχωρημένους: «ισορροπία σκοπών-μέσων», «αυστηρότερες δικλίδες ή πρόσθετα φίλτρα», «θεσμική θωράκιση ή αλλαγές», «θεσμική αντιμετώπιση», «διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου», «τρεις, τέσσερις, πέντε (ανάλογα) πυλώνες», «πλαίσιο τριών, τεσσάρων (ανάλογα) πεδίων», «συμβατότητα με το ευρωπαϊκό ή διεθνές (ανάλογα) περιβάλλον» κ.ο.κ.

Στη συνέχεια επιστρατεύεται ένα πλήθος δοκιμασμένων θεωριών, επιχειρημάτων και πρακτικών που διευκολύνουν την «υποβάθμιση» της υπόθεσης. Παραθέτω τον συνήθη κατάλογο, χωρίς πολλά περιττά σχόλια. Η «θεωρία της νομιμότητας» ως βασική γραμμή άμυνας. Αλλαγή ατζέντας με καταιγισμό θετικών ή κακών ειδήσεων· ένα πρόβλημα γίνεται μικρότερο όταν εμφανιστεί ένα ακόμα μεγαλύτερο ή όταν εμφανιστούν «καλές ειδήσεις». Η θεωρία ανοίγματος της ατζέντας ώστε να συμπεριλάβει, ίσως, και το προπατορικό αμάρτημα.

Η θεωρία του συμψηφισμού βρίσκεται σε πρώτη ζήτηση. Πολύ συγγενική είναι η χρήσιμη θεωρία της διαχρονικότητας των παθογενειών μαζί με τη σύγχυση των ρόλων. Π.χ., ο κ. πρωθυπουργός σε ρόλο πολιτικού αναλυτή μίλησε για «διαχρονικές παθογένειες της Υπηρεσίας Πληροφοριών»· π.χ. πάντα «μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό».

Η πρακτική της θεσμικής καθυστέρησης και η θεωρία της «κοντής μνήμης ή κούρασης των ψηφοφόρων». Η θεωρία ότι ένα μεγάλο ψέμα κρύβεται με ένα ακόμα μεγαλύτερο· π.χ., «Οταν μία νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα που να ακουμπά στον λόγο για τον οποίο έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο» (Γ. Οικονόμου). Το επιχείρημα της πρακτικής που ακολουθούν άλλες χώρες ή η Ευρωπαϊκή Ενωση· λ.χ., δεν πρωτοτυπούμε, εφόσον «θεσμικά τα ευρωπαϊκά όργανα, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιτρέπουν “επισυνδέσεις” για λόγους εθνικού συμφέροντος» κ.λπ.

Η θεωρία της εργαλειοποίησης του προβλήματος με τις συγγενικές θεωρίες της υπερπολιτικοποίησης, της όξυνσης και τη θεωρία περί συνθηκών αγριότητας και κανιβαλισμού στον δημόσιο διάλογο. Η θεωρία πως ό,τι προέρχεται από την αντιπολίτευση εμπίπτει στην κατηγορία του λαϊκισμού. Η θεωρία της «εθνικής ασφάλειας», των «εσωτερικών εχθρών» και «εξωτερικών επιβουλών», αλλά και η θεωρία της καθημερινής «μάχης με την τρομοκρατία και το έγκλημα», που φτάνει μέχρι την «κυβερνησιμότητα της χώρας».

Η θεωρία της αποκαταστάσεως της βλάβης. Η θεωρία ενοχοποίησης του ίδιου του θύματος και οι συγγενικές θεωρίες σπίλωσης και κατασυκοφάντησης του αντιπολιτευόμενου Τύπου, π.χ. «συμμορία». Η πρακτική των παραιτήσεων και της αποδοχής τους από τον εμπνευστή της αμαρτίας. Η μέθοδος των εξεταστικών επιτροπών και η πρακτική της δικαστικής αντιμετώπισης με όλη την αργή, επίπονη εξυπηρέτηση του νόμου, που με έναν περίεργο τρόπο ρίχνει ένα πέπλο αμφιβολιών στον κατηγορούμενο και μετατρέπει έναν απατεώνα άλλοτε σε θύμα και άλλοτε σε ήρωα.

Ο κατάλογος είναι ενδεικτικός. Αλλά αν υπάρχει διέξοδος από αυτό το ηθικό χοιροστάσιο, το πρώτο βήμα προς αυτήν θα ήταν να κατανοήσουμε ότι τα εργαλεία της παραπολιτικής έχουν όρια που, όταν ξεπερνιούνται, ακουμπούν την εξαπάτηση και όχι την πολιτική σοφία.

Βεβαίως, ο κ. πρωθυπουργός υποσχόταν διαφορετικά πράγματα το 2019 πριν από τις εκλογές. Και κάνει ακριβώς αυτά που έλεγε πως δεν πρέπει να γίνονται. Ετσι, στην Ελλάδα ο εφιάλτης της οπισθοδρόμησης και της αντιδημοκρατίας έχει όνομα. Και εδώ ο εφιάλτης δεν φαίνεται να έχει τελειωμό. Για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, πρέπει να τελειώνουμε με τη σήψη. Είναι μικρές οι πιθανότητες να το κατανοήσουν εκείνοι που τη συντηρούν. Βρίσκουν ευκολότερο να υπόσχονται ότι «θα τα αλλάξουμε όλα, ώστε να μην αλλάξει τίποτα»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών;
Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι ένα περιστασιακό συμβάν στη δομή και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ενός πολιτικού συστήματος το οποίο θα πρέπει ριζικά...
Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυριάκοσγκεϊτ 2: Ο πειρασμός της θυματοποίησης
Το εθνικό συμφέρον αποτέλεσε πολύ συχνά καταφύγιο των δεξιότερων. Με τη συνεχή επίκλησή του ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να βγει από την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε μετά τις υποκλοπές και τις...
Κυριάκοσγκεϊτ 2: Ο πειρασμός της θυματοποίησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διεθνής διασυρμός
Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αποδρομή, η Βουλή των Ελλήνων καλείται να συζητήσει και διερευνήσει το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από το «επιτελικό παρακράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Διεθνής διασυρμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αρμοί της εξουσίας, το παρακράτος και οι υποκλοπές
Οι βλακώδεις δικαιολογίες ότι όλα έγιναν νόμιμα με την έγκριση της εισαγγελέως της ΕΥΠ μεγεθύνουν τους προβληματισμούς για τη νομιμότητα των ενεργειών της ΕΥΠ και της εισαγγελέως.
Οι αρμοί της εξουσίας, το παρακράτος και οι υποκλοπές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το διάτρητο απόρρητο επικοινωνιών και νομοθετικές προτάσεις
Το παρόν άρθρο αποσκοπεί συνοπτικά να υποβάλει προτάσεις νομοθετικών αλλαγών του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε όσο γίνεται να υπάρξει νόμιμη λειτουργία στο επίπεδο αυτό από την ΕΥΠ.
Το διάτρητο απόρρητο επικοινωνιών και νομοθετικές προτάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξανά παρίες των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών
Kάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα αξιοποιούσε την περίσταση, να αντλήσει διδάγματα για τυχόν ελλείψεις στην ποιότητα της δημοκρατίας της. Οι παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις αφήνουν πάντα ίχνη , για όποιον ενδιαφέρει...
Ξανά παρίες των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας