• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.5°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 18.0°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.5°C / 19.9°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.5°C / 16.6°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.3°C / 18.8°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  0 BF
  72%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αξία της ψυχραιμίας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής

 • A-
 • A+

Βιώνουμε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας. Η εποχή μας διακρίνεται από μεγάλες αλλαγές οι οποίες δημιουργούν ελπίδες και ταυτόχρονα προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα. Αντιφατικό μεν, η πραγματικότητα δε…

Αναγνωρίζοντας το οξύμωρο της δεδομένης στιγμής η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει μια δραστήρια εξωτερική πολιτική αρχών που σκοπό έχει να μεγιστοποιήσει τα θετικά των εξελίξεων και να ελαχιστοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, τις όποιες αρνητικές μεταβολές.

Με ιδιαίτερη προσοχή, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, εξαιρετική σοβαρότητα, λεπτούς χειρισμούς αλλά και αποφασιστικότητα, η Ελλάδα εφαρμόζει πολυεπίπεδη υψηλή στρατηγική στον ευαίσθητο γεωγραφικό χώρο της ΝΑ Ευρώπης. Εχοντας ως βασικό πυλώνα την προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με πνεύμα που συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας ενεργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων διαθέτοντας ιεραρχημένες προτεραιότητες και «καθαρές» πολιτικές επιλογές. Αλλωστε, η ισχύς και η διπλωματία διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή ενός κράτους στο διεθνές σύστημα. Και πλέον η Ελλάδα έπαψε να είναι ωσεί παρούσα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα αλλάζοντας τρόπο σκέψης και προσέγγισης ως προς τη διαχείριση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Αξιοποιεί με μεθοδικότητα τη συγκυρία χρόνου και πραγμάτων ασκώντας μια εξωτερική πολιτική ρεαλισμού και αποτροπής τετελεσμένων σχεδιασμών, που σκοπό έχει αφενός να τιθασεύσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό και αφετέρου να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαλόγου με την Αγκυρα βασιζόμενο σε όρους ειρήνης και συνεργασίας, προς όφελος της διεθνούς σκηνής σε επίπεδο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα περνά από την εποχή της στασιμότητας σε εκείνη της ευέλικτης και στοχευμένης διαχείρισης των εντάσεων που επιδιώκει η άλλη πλευρά, η οποία είναι εδώ και χρόνια εγκλωβισμένη στον ακραίο εθνικισμό που προωθεί το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Η δημιουργία τριγωνικών σχημάτων συνεργασίας με Αίγυπτο και Ισραήλ, η υπογραφή ρήτρας αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η εμβάθυνση της αμυντικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Γαλλία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση υπηρετούν το δόγμα ανάσχεσης των τουρκικών αμφισβητήσεων της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, οι οποίες εκδηλώνονται εν μέσω ανακατατάξεων στο σημερινό εύθραυστο και σύνθετο διεθνές περιβάλλον.

Κινούμενη εντός αυτού του πλαισίου η Ελλάδα επιχειρεί να οικοδομήσει, μέσα από τις συνεργασίες που αναπτύσσει, μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι καλείται να διαχειριστεί έναν διαχρονικά συγκρουσιακό και δύστροπο γείτονα ο οποίος προβάλλει συστηματικά νέες διεκδικήσεις εις βάρος της πατρίδας μας.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι μια απλή «παρτίδα σκάκι», δεν πρόκειται να πέσουμε σε καμία παγίδα προσχεδιασμένης όξυνσης της έντασης. Αντίθετα, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις και παραμένουμε σε διαρκή εγρήγορση. Εξάλλου είμαστε δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Οσον αφορά τους πολεμοχαρείς, υπενθυμίζω ότι στην πραγματεία του με τίτλο «Περί θυμού» ο Ρωμαίος στωικός στοχαστής Σενέκας ισχυρίζεται ότι ο θυμός είναι το πιο ολέθριο πάθος καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «καμία μάστιγα δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα».

Δίπλα στη λέξη «θυμός» προσθέτω και τη λέξη «παρορμητικότητα».

*βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκληρό πόκερ
Ο Ερντογάν θέλει ρητή αναγνώριση ή, στη χειρότερη περίπτωση, σιωπηλή ανοχή της εθνικής του ατζέντας όχι μόνον στο Κουρδικό αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Σκληρό πόκερ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αφήγημα στο απυρόβλητο
Ευτυχώς για τον Τούρκο πρόεδρο υπάρχει ο από μηχανής θεός της χειραγώγησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, για να πιεστεί η Τουρκία ώστε να μη διεκδικεί σταθερά την κατοχύρωση των ζωτικών συμφερόντων της στο Αιγαίο...
Το αφήγημα στο απυρόβλητο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα κανονικότητα
Μια νέα κανονικότητα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας διαμορφώνεται, που οριοθετεί τη μέχρι τώρα, για την ακρίβεια τα τελευταία χρόνια, επιδείνωση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ολική επαναφορά σε...
Η νέα κανονικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ουκρανία και ο ρεαλισμός ως θεωρία και πολιτική
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να περιληφθεί στα κορυφαία γεγονότα του νέου αιώνα. Οι λόγοι πολλοί αλλά ο πιο σημαντικός –κατά τη γνώμη πολλών– είναι ότι η Ουκρανία ξεκλειδώνει την Ευρασία.
Η Ουκρανία και ο ρεαλισμός ως θεωρία και πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μεγάλο παζάρι
Αν επιβεβαιωθούν οι Στόλτενμπεργκ και Τζόνσον που μιλούν για το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να κρατήσει χρόνια, τότε είναι θέμα χρόνου η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Το μεγάλο παζάρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συριακό σταυρόλεξο
Ο Ερντογάν επανήλθε στην πάγια απειλή για εισβολή στη Συρία με στόχο την εκκαθάριση των Κούρδων ανταρτών του PYD-YPG. Η απειλή αυτή τη φορά είναι πιο αξιόπιστη.
Συριακό σταυρόλεξο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας