• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 25.7°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.7°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 26.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 24.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  60%

Αντιγόνη στον ποταμό Έβρο

 • A-
 • A+
Στη χώρα που τρέχει μακιγιαρισμένη στα Ηρώδεια και στις Επιδαύρους για να παρακολουθήσει Αντιγόνη, θα της πρέπει διπλή ντροπή.

Τα ποτάμια για τους περισσότερους είναι φλέβες ζωής, κάποτε μάλιστα λατρεύονταν ως θεότητες! Λίγοι σχετικά είναι οι άνθρωποι που αξιοποιούν τις δευτερεύουσες ιδιότητές τους προκειμένου να τα μετατρέψουν σε όρια ανάσχεσης και σε άρνηση διάβασης. Λίγοι μεν αλλά λέοντες, μιας κι είναι οι «κραταιοί» ή αλλιώς αυτοί που ορίζουν τα σύνορα, τα οποία όμως παραμένουν απαραίτητα και ορθώς φυλάσσονται. 

Τα ποτάμια τότε πολιτικοποιούνται και βάφονται θετικά ή αρνητικά. Μπορεί να γίνουν παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης όπως ο Βόλγας το 1942 ή στόχος του επιθετικού επεκτατισμού όπως ο γειτονικός του Δνείπερος, ογδόντα χρόνια μετά. Πρωταγωνιστές οι ίδιοι λαοί σε διαφορετικούς ρόλους. Έτσι είναι η πολιτική, εναλλασσόμενη από το καλό στο κακό, σ’ αντίθεση με τους ποταμούς που ποτέ δεν αναστρέφουν τη ροή τους στο διάβα των χρόνων.

Όποιος είναι έστω και λίγο σοφός (κι όχι ένας απλός γνώστης ή ακόμη χειρότερα ένας «πληροφορημένος») γνωρίζει ότι τα σύνορα που υπερασπίζει είναι ηθικά αυθαίρετα. Όποιος όμως έχει γευτεί δυο σταγόνες ιστορίας, γνωρίζει ότι είναι κι ιστορικο-πολιτικά αυθαίρετα. 

Θα πρέπει να αναζητήσει κανείς στις σκονισμένες σελίδες της ιστορίας το γιατί ακριβώς η Ανδριανούπολη των Ελλήνων λέγεται πια Erdin, το γιατί η Ορεστιάδα λέγεται Νέα, πως βρέθηκε αυτό το κομμάτι γης δυτικά του Έβρου σε τούρκικα χέρια (εξέχουσα του Κάραγατς) πράγμα που οδήγησε αργότερα στη δημιουργία του εκεί τείχους. Όποιος έχει όρεξη … ας σκονιστεί.

100 χρόνια μετά, οι δυο λαοί εκατέρωθεν του Αιγαίου θυμούνται τον ποταμό Σαγγάριο με διαφορετικά συναισθήματα. Μικρασιατική Καταστροφή λέμε εμείς και κρύβουμε βαθιά μέσα μας το ανεπούλωτο τραύμα. İstiklal Caddesi λένε εκείνοι τις λεωφόρους τους, που σημαίνει λεωφόρος Ανεξαρτησίας! Εννοούν ότι δεν νίκησαν απλώς τον ελληνικό στρατό αλλά τις Μεγάλες Δυνάμεις που τον είχαν στείλει κι από τις οποίες αυτοί επέτυχαν την ανεξαρτησία τους.

Πολλοί άνθρωποι κι από τις δυο πλευρές υπέφεραν ή εξοντώθηκαν τότε, δύο σύγχρονα κράτη οικοδομήθηκαν, οι πολιτικοί πρωταγωνιστές της σύγκρουσης συμφιλιώθηκαν μέχρι του σημείου να προτείνει ο ένας τον άλλον για Nobel Ειρήνης. Όταν δε ο ακραίος εθνικιστής Μεταξάς έγινε κυβερνήτης, επέβαλε την πιο αυστηρή λογοκρισία σε όποιον ήθελε να πει την παραμικρή κακή κουβέντα για τους Τούρκους και τον Κεμάλ (κανείς δεν το είπε άραγε στους Χρυσαυγίτες;). Στην πολιτική όλα είναι σχετικά κι αλί σε αυτούς που χάθηκαν.

Κι επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, στα χρόνια εκείνα θεμελιώθηκε η σημερινή διεθνής παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και παρέμβασης με την νεαρή τότε ΚτΕ (Κοινωνία των Εθνών), πρόδρομη του σημερινού ΟΗΕ. Οι Έλληνες πρόσφυγες ήταν από τους πρώτους που ευεργετήθηκαν.

Στη φωτογραφία του 1924 απαθανατίζεται μια εορταστική εκδήλωση για τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου. Ανάμεσα σε ορφανά προσφυγόπουλα, που βρίσκονται υπό τη φροντίδα της Near East Relief κι ανάμεσα στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στον Απόστολο Δοξιάδη, βλέπουμε τον Henry Morgenthau, πρώτο πρόεδρο της Επιτροπής Αποκαταστάσεως (ΕΑΠ). Η μνήμη του τιμάται με οδούς στον Βύρωνα, στην Νίκαια και στην Θεσσαλονίκη, αλλά θα ήταν καλύτερα αν τον τιμούσαν στην ανεπιθύμητη νησίδα του Έβρου. 

Όλα θα σβήσουν, κι ο Μητσοτάκης κι ο Ερντογάν κι εσείς κι εγώ. Το άταφο παιδί στη νησίδα που δεν την ήθελε κανείς, με δύο κράτη εκατέρωθεν να περιμένουν κι άλλους παιδικούς θανάτους προτού συνδράμουν, θα μείνει για πάντα! Στη χώρα δε που τρέχει μακιγιαρισμένη στα Ηρώδεια και στις Επιδαύρους για να παρακολουθήσει Αντιγόνη, θα της πρέπει διπλή ντροπή.

 

*Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι βουλευτής  Πέλλας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγκλωβισμένη σε μια νησίδα η ηθική μας...
Φανταστείτε τι θα γινόταν αν στη νησίδα αυτή είχαν εγκλωβιστεί Ελληνες χριστιανοί (από αυτούς π.χ. τους «ήρωες» που πολεμούν τους πρόσφυγες στα σύνορα) και μια χριστιανή Ελληνίδα μάνα θρηνούσε το άταφο παιδί...
Εγκλωβισμένη σε μια νησίδα η ηθική μας...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα
Χαιρόμαστε για τη διάσωση των προσφύγων και τη δυνατότητά τους να καταθέσουν αίτημα διεθνούς προστασίας. Θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι το δικαίωμα στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια είναι συνδεδεμένο με...
Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα - Αυστρία συμμαχία με χαμένους τους πρόσφυγες και τη δημοκρατία
Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε πως τα σύνορά μας θα πρέπει να είναι ανοικτά, αλλά ελεγχόμενα και ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως η παρούσα, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ψύχραιμοι, αλλά και έτοιμοι...
Ελλάδα - Αυστρία συμμαχία με χαμένους τους πρόσφυγες και τη δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «μεταεθνική λύση» στο προσφυγικό ζήτημα
Δεν προτίθεμαι να αναπτύξω εδώ μια ολοκληρωμένη κριτική πολιτική θεωρία, η οποία να εξηγεί πώς και γιατί αυτά τα τρία παγκόσμια πολιτικά ζητήματα υπερβαίνουν τη θεσμική ιδέα του εθνικού κράτους.
Η «μεταεθνική λύση» στο προσφυγικό ζήτημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανύπαρκτες αναλογίες, υπαρκτοί κίνδυνοι
Η όξυνση της προσφυγικής κρίσης το τελευταίο διάστημα οδήγησε βουλευτές, υπουργούς και πολλά ΜΜΕ να υιοθετήσουν μια καινοφανή ορολογία. «Πόλεμος», «εισβολή», «ασύμμετρη απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Ανύπαρκτες αναλογίες, υπαρκτοί κίνδυνοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας