• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.9°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  0 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 14.4°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.7°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 20.4°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  60%
© Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

Η πληγή που θα επουλώσουν ξανά οι δημοκρατικοί πολίτες

 • A-
 • A+

Όποτε το καλοκαίρι καταγράφεται σημαντική πολιτική επικαιρότητα, συμβαίνουν τουλάχιστον ανησυχητικά για τη κοινωνία, το έθνος και τη Δημοκρατία μας γεγονότα. Ακόμα και η αποκατάστασή της, το καλοκαίρι του 1974, κορυφαίο πολιτικό γεγονός προς τη θετική κατεύθυνση της χώρας, προέκυψε ως απόρροια της Κυπριακής Τραγωδίας. Καλοκαίρι του 1965, έγινε η Αποστασία και η αποπομπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του «Γέρου της Δημοκρατίας».

Καλοκαίρι και πάλι, το 2015, που οδηγηθήκαμε από τη προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε δημοψήφισμα εντός πέντε εργάσιμων ημερών με τις τράπεζες κλειστές, από το οποίο διακυβεύθηκε η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι και φέτος, εν έτει 2022, πλήττεται η Δημοκρατία μας και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της, από την υπόθεση απόπειρας παγίδευσης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» predator αλλά και την παρακολούθησή του από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπως αποδείχθηκε μετά από τη προσφυγή του στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Η εμπλοκή της Κυβέρνησης στη παράνομη παρακολούθηση, όπως και οι πλέον έγκριτοι συνταγματολόγοι χαρακτήρισαν, αποδεικνύεται παράλληλα με την ανικανότητά της, ενώ το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον Πρωθυπουργό, αφού στον ίδιο υπάγεται από το 2019 η πολιτική εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο κος. Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, έχουν διολισθήσει σε μια σειρά «αντιφάσεων» με τις παρεμβάσεις τους και με τις διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης, στη προσπάθειά τους αρχικά να υποβαθμίσουν την υπόθεση και μετέπειτα να παραπλανήσουν τους πολίτες και να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη τους με μια καταφανή έπαρση. Παράλληλα μια στρατιά πληρωμένων λογαριασμών (τρολ) «λασπολογούν» ασύστολα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σωρεία ερωτημάτων παραμένουν επί της ουσίας αναπάντητα.

Το θέμα, δεν αφορά μόνο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προσωπικά. Μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν ένα ολόκληρο δημοκρατικό κόμμα, το κρίσιμο διάστημα της εσωκομματικής διαδικασίας του Κινήματός από Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη του 2021, μεταξύ των οποίων πρώην Πρωθυπουργοί και Βουλευτές. Θύμα του predator έπεσε και δημοσιογράφος. Άραγε γιατί ακόμα δεν ελέγχθηκε η εταιρεία που φαίνεται να σχετίζεται με το λογισμικό στην Ελλάδα;

Ορθώς δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ενημέρωση «στο αυτί» αλλά ούτε «απώλεια» ή αλλοίωση στοιχείων. Επιβάλλεται η Κυβέρνηση να διαβιβάσει αμέσως το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να ενημερωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής του από την Ε.Υ.Π.

Ο Πρωθυπουργός συνηθίζει στα δύσκολα να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε. Η πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας όμως πλέον ξέρει καλά και δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία στον Πρωθυπουργό και στη Κυβέρνηση. Κατανοούν επίσης οι δημοκρατικοί πολίτες ότι είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που μπορεί να απαλλάξει τον τόπο από μια ανεύθυνη και επικίνδυνη κυβέρνηση που εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Ο λαός ξέρει και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ξαναφέρει μια διαφορετική, μακριά από τον ελιτισμό και τον λαϊκισμό, δημοκρατική προοπτική για τη χώρα.


*Κοινωνικός Επιστήμονας-Οικονομολόγος. Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «δίκαιο των υποκλοπών» να μη νομιμοποιήσει την υπερκλοπή του Δικαίου
Αν η ανεξέλεγκτη δράση των μυστικών υπηρεσιών γίνει ανεκτή και εγκατασταθεί και νόμιμα στο δίκαιο, τότε το δίκαιο των υποκλοπών σύντομα θα οδηγήσει σε υπερκλοπή το δίκαιο. Και θα το οδηγήσει, μαζί με πολλά...
Το «δίκαιο των υποκλοπών» να μη νομιμοποιήσει την υπερκλοπή του Δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 για σχηματισμό κυβέρνησης
Η μη αλλαγή του εκλογικού συστήματος που η Ν.Δ. ψήφισε κρίθηκε ότι, με βάση τις δημοσκοπήσεις, δεν θα μπορούσε να δώσει στο κόμμα αυτό αυτοδύναμη κυβέρνηση, στην περίπτωση βέβαια που το κόμμα αυτό θα ήταν...
Συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 για σχηματισμό κυβέρνησης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τον Αδωνι Γεωργιάδη;
Ελάτε να το κάνουμε εικόνα. Να έβγαινε αποκάλυψη την περίοδο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2017 λόγου χάριν, ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αρχηγό του τρίτου κόμματος.
Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τον Αδωνι Γεωργιάδη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
Ως προς τη σήψη της κυβέρνησης, ο Όργουελ ήταν ξεκάθαρος: «Ο λαός που εκλέγει διεφθαρμένους… δεν είναι θύμα. Είναι συνεργός τους».
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
ΒΟΥΛΗ
Στήνουν επιτροπή-παρωδία για να «θάψουν» το σκάνδαλο υποκλοπών
Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, με αφορμή τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων.
Στήνουν επιτροπή-παρωδία για να «θάψουν» το σκάνδαλο υποκλοπών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ολιγάρχες γνωρίζουν αυτό που βαφτίζετε «απόρρητο» για τον λαό, κύριε Γεραπετρίτη
Να γιατί. Οι άνθρωποι των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας γνωρίζουν τον πλήρη κατάλογο των παρακολουθούμενων πολιτών, τόσο στο τρέχον διάστημα όσο και στο παρελθόν.
Οι ολιγάρχες γνωρίζουν αυτό που βαφτίζετε «απόρρητο» για τον λαό, κύριε Γεραπετρίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας