• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.7°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.8°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.2°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 18.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» και το «Μαξίμου-gate»

 • A-
 • A+

Οι Ελληνες πολίτες αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος της «Εφημερίδας των Συντακτών» (στο εξής «Εφ.Συν.») στην αποκάλυψη του σκανδάλου της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη (αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) ήταν πρωταγωνιστικός και καταλυτικός θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η ερευνητική δημοσιογραφία της «Εφ.Συν.» όχι μόνον ασκήθηκε εντός του καθιερωμένου πολιτικού πλαισίου της κριτικής και διαφωτιστικής δημόσιας σφαίρας, αλλά επί πλέον οδήγησε στην ανάδειξη της «Εφ.Συν.» ως δημοκρατικού θεσμού πολιτικής αλήθειας.

Θα επιχειρήσω να αναπτύξω αυτή τη θεωρητικο-πολιτική θέση και άποψή μου με την ακόλουθη ορθολογική επιχειρηματολογία. Με μια πρώτη ματιά οι Ελληνες πολίτες, αλλά προ πάντων οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.», έχουν καταλάβει ότι η εφημερίδα αυτή κατά τη δεκαετή μέχρι τώρα πορεία της (ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012) με την ειδησεογραφία της και με την ερευνητική δημοσιογραφία της ανταποκρίθηκε πλήρως στο καθολικό αίτημα της πολιτικής κοινωνίας μας για διερεύνηση σε βάθος όλων των πολιτικών συμβάντων και για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, απόψεων και αντιλήψεων. Εξέφρασε και εξακολουθεί να εκφράζει το ανεξάρτητο και το ανεξουσίαστο πνεύμα της κοινωνικής δημοσιογραφίας. Σύμφωνα μ’ αυτό το πνεύμα όλες οι απόψεις ακούγονται και όλοι οι ομιλητές ισότιμα και χωρίς εξαρτήσεις συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαβουλεύσεις. Οπωσδήποτε η «Εφ.Συν.» έχει τη δική της προοδευτική στάση για μια ελεύθερη, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία. Αλλά αυτή η πολιτική στάση προκύπτει από τον ατέρμονο διάλογο που διεξάγεται στην πολιτική κοινωνία μας.

Το δεύτερο σημείο της επιχειρηματολογίας μου, σχετικά με τη θέση μου ότι η αυτή η εφημερίδα είναι δημοκρατικός δημοσιογραφικός θεσμός πολιτικής αλήθειας, διατυπώνεται ως εξής: σε μια εποχή κατά την οποία οι εχθροί της δημοκρατίας πολλαπλασιάζονται στο εσωτερικό του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος και επί πλέον σε μια εποχή κατά την οποία η πολιτική αλλοιώνεται ή ακόμη και ακυρώνεται, η «Εφ.Συν.» ύψωσε τη γραφή και τη φωνή της και υπερασπίστηκε και τη δημοκρατία και την πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων (το οποίο στην πολιτικο-δημοσιογραφική γλώσσα έχει κωδικοποιηθεί ως Μαξίμου-gate) η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε στο επίπεδο της ερευνητικής δημοσιογραφίας πρόσωπα και μηχανισμούς που έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην υπονόμευση και της δημοκρατίας και της πολιτικής. Οι δύο ισχυροί άνδρες του Μαξίμου, οι οποίοι παραιτήθηκαν, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν στις θέσεις τους μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας. Με άλλα λόγια υποστηρίζω ότι η «Εφ.Συν.», ως δημοσιογραφικός θεσμός πολιτικής αλήθειας, λειτούργησε ως το μεταεπίπεδο ελέγχου στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας από το Μαξίμου, το οποίο τελικά, όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως κλειστό σύστημα διακυβέρνησης σε αντιπαλότητα προς το σύστημα της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής άσκησης της εξουσίας.

Στο τελευταίο αυτό σημείο εντοπίζεται η συμβολή της στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της πολιτικής. Τελικά ήρθαν έτσι τα πράγματα, ώστε τα δεκαετή γενέθλια (2012-2022) να συμπέσουν με τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική επιτυχία της. Να αναδειχθεί η «Εφ.Συν.» σε δημοσιογραφικό θεσμό πολιτικής αλήθειας και να εκφράσει το πνεύμα του πολιτικού διαφωτισμού, σύμφωνα με το οποίο όλες οι πολιτικές πράξεις στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες ελέγχονται και όσοι πολιτικοί αποφασίζουν και πράττουν εκτός του κοινοβουλευτικού πλαισίου αποβάλλονται από την πολιτική κοινωνία.

 *καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Σύνταγμα έχει καταστρατηγηθεί πολλαπλά
Είναι νομικά αδιανόητο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, να θεωρείται νόμιμη η παρακολούθηση ευρωβουλευτή και υποψήφιου αρχηγού κόμματος, χωρίς να συνοδεύεται από ειδική τεκμηρίωση και από πρόσβαση σε...
Το Σύνταγμα έχει καταστρατηγηθεί πολλαπλά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών;
Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι ένα περιστασιακό συμβάν στη δομή και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ενός πολιτικού συστήματος το οποίο θα πρέπει ριζικά...
Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξανά παρίες των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών
Kάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα αξιοποιούσε την περίσταση, να αντλήσει διδάγματα για τυχόν ελλείψεις στην ποιότητα της δημοκρατίας της. Οι παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις αφήνουν πάντα ίχνη , για όποιον ενδιαφέρει...
Ξανά παρίες των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι για την «ταμπακιέρα», κύριε Πιτσιόρλα;
Δήλωσε έκπληκτος, προδομένος και πικραμένος που ο Τσίπρας δεν τον πήρε ένα τηλέφωνο όλον αυτό τον καιρό. Εδώ ίσως θα ταίριαζε ο τίτλος «Αλέξη, γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα!».
Κάτι για την «ταμπακιέρα», κύριε Πιτσιόρλα;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συγγνώμη, λάθος, τα καταστρέψαμε!»
Θρασύτατη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών από το Μαξίμου ● Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», καταστράφηκε το υλικό από τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη λόγω... τεχνικού λάθους.
«Συγγνώμη, λάθος, τα καταστρέψαμε!»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
Ως προς τη σήψη της κυβέρνησης, ο Όργουελ ήταν ξεκάθαρος: «Ο λαός που εκλέγει διεφθαρμένους… δεν είναι θύμα. Είναι συνεργός τους».
Το παιχνίδι της ειμαρμένης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας