• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 25.5°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.7°C
  0 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.0°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 24.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  6 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.8°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 26.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  63%

Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και πίσω τους ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν στη διάσκεψη του Ελσίνκι το 1975.

AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σαράντα επτά χρόνια μετά, ζητείται «νέο Ελσίνκι»

 • A-
 • A+

Η συνεχιζόμενη πολλαπλά καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με συνέπεια νέο ψυχρό πόλεμο και αποκλεισμό της Ρωσίας από διεθνείς οργανισμούς, με πρώτο το Συμβούλιο της Ευρώπης, συνοδεύτηκε από προτάσεις οργανώσεων και ακτιβιστών της ειρήνης για ένα «νέο Ελσίνκι», σαράντα επτά χρόνια μετά την ιστορική Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ), που φιλοξένησε η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, την 1η Αυγούστου 1975.

Επρόκειτο για το πρώτο μεγάλο ρήγμα στον ψυχρό πόλεμο Ανατολής - Δύσης, που κρατούσε διαιρεμένη και όμηρο της πυρηνικής απειλής την Ευρώπη. Στη διάσκεψη του Ελσίνκι συμμετείχαν 33 χώρες της Ευρώπης, πλην της τότε κινεζόφιλης Αλβανίας. Συμμετείχαν επίσης στο Ελσίνκι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, καθώς η Σοβιετική Ενωση αναγνώρισε στις δυο βορειοαμερικανικές χώρες ρόλο στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Πρώτη φορά ενσωματώθηκε στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι μια αντίληψη καθολικής ασφάλειας με διαδοχικές μεταγενέστερες διασκέψεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης εκατέρωθεν και αφοπλισμού, την οικονομική, οικολογική και ανθρώπινη ασφάλεια.

Στο Ελσίνκι δεν έγινε απλά μια διάσκεψη, αλλά τέθηκε σε κίνηση μια πολυδιάστατη διαδικασία, η ΔΑΣΕ, που το 1990 πέρασε σε νέα φάση με την υιοθέτηση της Χάρτας των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη, αφού έληξε ο ψυχρός πόλεμος, ενώ το 1994 τη θέση της πήρε ο ΟΑΣΕ.

Είναι εφικτό ένα «νέο Ελσίνκι»; Προσωπικά, θα πρότασσα αν είναι αναγκαίο, με θετική απάντηση, βασισμένη στο αίτημα αποτροπής νέας διαίρεσης της Ευρώπης, με τη γραμμή διαίρεσης στην Ουκρανία. Επιπλέον, τόσο η ενεργειακή όσο και η επισιτιστική κρίση έχουν αναδείξει πιο έντονα τις ποικίλες αλληλεξαρτήσεις στην ήπειρό μας. Τέλος, όποια και αν είναι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν θα πάψει να είναι μεγάλη ευρωπαϊκή και παγκόσμια δύναμη, με ισχυρότατο πυρηνικό οπλοστάσιο, άρα απαραίτητη συνιστώσα σε μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να πω ότι η ΔΑΣΕ του 1975 ήταν καρπός προσπαθειών της ευρύτερης Αριστεράς, με την έννοια ότι ήταν πρόταση της Σοβιετικής Ενωσης, αγκαλιάστηκε από τον σοσιαλδημοκράτη Βίλι Μπραντ, εντασσόμενη στην περίφημη Οστπολιτίκ, ενώ υποστηρίχθηκε σθεναρά από την κοινωνική Αριστερά (κινήματα ειρήνης, συνδικάτα). Δεν θυμάμαι, η Δεξιά της Ευρώπης να είχε αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ της διάσκεψης του Ελσίνκι. Προτείνω, λοιπόν, στον Αλέξη Τσίπρα να φέρει πρόταση στη Βουλή για «νέο Ελσίνκι» καλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να την υποστηρίξει, στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

* Σύμβουλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης - ΙΡΒ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος των κυρώσεων;
Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης είναι αδύνατον οι κυρώσεις να μην προκαλέσουν ένα ντόμινο αποσταθεροποίησης, που να πλήττει αυτόν που τις επιβάλλει εξίσου αν όχι περισσότερο από αυτόν που τις υφίσταται.
Το τέλος των κυρώσεων;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταρρέει
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ως πολιτική συνθήκη καταρρέει και η Ρωσία (του Πούτιν) ως ιστορικός διάδοχος της Σοβιετικής Ενωσης καθίσταται η κυρίαρχη δύναμη στο πεδίο της Ευρασίας!
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταρρέει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόλεμος φθοράς
Τις πρώτες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές φυσικού αερίου φαινόταν ότι θα ήταν ένας αποφασιστικός μοχλός πίεσης προς τη Μόσχα.
Πόλεμος φθοράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την εμβάθυνση στην αποδόμηση;
Αργά αλλά σταθερά το πραγματικά κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η αφετηρία μιας δυναμικής αποδόμησης, αν όχι αποσάθρωσης, των κεκτημένων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Από την εμβάθυνση στην αποδόμηση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ε.Ε.: χειρότερα και από το 1991
Η Ε.Ε. των 27 εμφανίζεται όσο ποτέ πολυδιασπασμένη τόσο ως προς την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όσο και ως προς την αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Ε.Ε.: χειρότερα και από το 1991
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος χρονικός ορίζοντας;
Οι θιασώτες στην Ουάσινγκτον ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι η παράταση της σύγκρουσης είναι πέρα από τις αντοχές και τις δυνατότητες της Γηραιάς Ηπείρου.
Ποιος χρονικός ορίζοντας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας