• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πότε θα συμμορφωθεί η Ελλάδα με τις αποφάσεις του Στρασβούργου που αφορούν τα μειονοτικά σωματεία;

 • A-
 • A+
Είναι προφανές ότι κομμάτια του ελληνικού κρατικού μηχανισμού παραμένουν πεισματικά προσκολλημένα σε μια αναχρονιστικά φορμαλιστική και τελικά στείρα προσέγγιση των μειονοτικών ζητημάτων.

Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα μέλη τους παραπονούνται για παραβιάσεις δικαιωμάτων κι αυτό δεν αρκεί για να αμαυρώσει τη φήμη της χώρας. Εκείνο που πρέπει ενδεχομένως να προκαλέσει ανησυχία είναι η ελληνική αντίδραση σε σειρά αποφάσεων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου (ΕΔΑΔ), που διαγιγνώσκουν παραβίαση του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ (ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι).

Η πρώτη καταδίκη της χώρας για μειονοτικό ζήτημα το 1998 αφορούσε την απόρριψη αίτησης εγγραφής σωματείου που θα προήγε τη μελέτη του «σλαβομακεδονικού πολιτισμού» με έδρα τη Φλώρινα. Παρότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έδειξε ευνοϊκή για την Ελλάδα διάθεση κατά τη διαδικασία εκτέλεσης της απόφασης, το θέμα δεν άργησε να πάρει διαστάσεις όταν τα εθνικά δικαστήρια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν, απορρίπτοντας δεύτερη αίτηση εγγραφής. Αυτό οδήγησε σε νέα ελληνική ήττα το 2015 στην υπόθεση της «Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού». Και σε μεγαλύτερες φουρτούνες όταν η τύχη της συνδέθηκε με εκείνη τριών προσφυγών για τη μη εγγραφή ή διάλυση τουρκικών σωματείων.

Οι υποθέσεις των τουρκικών σωματείων, στις οποίες είχε καταδικαστεί η Ελλάδα το 2007 και το 2008, εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Yπουργών εδώ και 14 χρόνια. Την τελευταία απόφαση της Επιτροπής (του Ιουνίου 2022) προκάλεσε η πέμπτη απόφαση του Αρείου Πάγου (A.Π.) σχετικά με τη διάλυση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης. Στις 29.6.21, ο Α.Π. αρνήθηκε να επιτρέψει την επανάληψη της διαδικασίας που είχε οδηγήσει στην εν λόγω διάλυση, παρά την ψήφιση ειδικού επί τούτου νόμου.

Οπως παρατηρεί η Επιτροπή Υπουργών, η απόφαση του Α.Π. περιέχει ελάχιστα στοιχεία που να μην έχουν ήδη εξεταστεί από το ΕΔΑΔ. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο Α.Π., στην ελληνική Θράκη υπάρχουν Τούρκοι. Η τοπική μουσουλμανική μειονότητα (που προστατεύεται και από τη Συνθήκη της Λωζάννης) αποτελείται από άτομα τουρκικής εθνικής καταγωγής, Πομάκους και Ρομά. Το γεγονός ότι ορισμένα μέλη της (ενθαρρυνόμενα ή υποβοηθούμενα από την Τουρκία) επιθυμούν να παρουσιάσουν τη μειονότητα ως μονολιθική ομάδα, που αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική και υπόκειται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να δικαιολογήσει κατασταλτικά μέτρα σε μια δημοκρατική κοινωνία. Το ΕΔΑΔ έχει καταστήσει σαφές ότι οι περιορισμοί που προβλέπει το άρθρο 11 παρ. 2 της ΕΣΔΑ, για την προστασία της δημόσια τάξης, ανταποκρίνονται πλήρως στις εύλογες ανησυχίες κρατών με «στρατηγικές μειονότητες». Οι περιορισμοί όμως αυτοί, έκρινε το ΕΔΑΔ, δεν αφορούν τις υποθέσεις της Στέγης και των τουρκικών σωματείων.

Πώς δικαιολογείται λοιπόν η μη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις παραπάνω αποφάσεις; Είναι προφανές ότι κομμάτια του ελληνικού κρατικού μηχανισμού παραμένουν πεισματικά προσκολλημένα σε μια αναχρονιστικά φορμαλιστική και τελικά στείρα προσέγγιση των μειονοτικών ζητημάτων. Eίναι επίσης προφανές ότι τα πολιτικά δικαστήρια δεν θα διασφαλίσουν την τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από την ΕΣΔΑ έναντι των μειονοτικών σωματείων.

Ισως λοιπόν να χρειαστεί να παρέμβει εκ νέου η Βουλή προκειμένου να θεσπίσει διοικητική (αντί για την ισχύουσα δικαστική) διαδικασία για την εγγραφή μη κερδοσκοπικών σωματείων γενικά. Εάν αυτό υλοποιηθεί, η Τουρκική Ενωση Ξάνθης θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να υποβάλει νέα αίτηση σε εθνικό επίπεδο. Το Στρασβούργο θα πρέπει βέβαια να παραμείνει σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης. Τα τελευταία χρόνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και θα ήταν ολίσθημα να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Επιτροπή Υπουργών είναι διατεθειμένη να επιτρέψει ειδικό καθεστώς για κράτη που «φιλοξενούν στρατηγικές μειονότητες».

Τέλος, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η συμμόρφωση με τις εν λόγω αποφάσεις θα βοηθήσει την Ελλάδα να προβάλει διεθνώς την εικόνα ενός σύγχρονου περήφανου κράτους, που δεν πιστεύει στις διακρίσεις και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Η θετική αντιμετώπιση των διαδικασιών επιτήρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να αποβεί σε όφελος της χώρας. Η δε συνεπής υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Στρασβούργο, που επιτηρεί 47 ευρωπαϊκές χώρες (και όχι 27 όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση), ενδέχεται να είναι ο καλύτερος τρόπος εξυπηρέτησης του «εθνικού συμφέροντος».

* Nομικός με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς προστασίας δικαιωμάτων των ανθρώπου. Επί σειρά ετών εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου ασχολήθηκε με την πρώτη φάση της υπόθεσης της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί αμβλώσεων
Με την απόφαση Roe v. Wade αναγνωρίστηκε το 1973 το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Στις 24 Ιουνίου 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει τα δεδομένα.
Περί αμβλώσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαιωματιστές
«Οταν οι δικαιωματιστές αντιπαθούν τον κατηγορούμενο, δεν του αναγνωρίζουν τα νόμιμα δικαιώματά του. Είναι, βλέπετε, “άνθρωποι με αρχές”», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης λίγες μέρες νωρίτερα ο Στάθης...
Δικαιωματιστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «Μένουμε Ευρώπη» δεν αφορά μόνο τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας
Η παροχή βοήθειας σε άτομα τα οποία βρίσκονται σε ανάγκη δεν είναι απλά μια πράξη αλληλεγγύης. Είναι συμβατική υποχρέωση ενός κράτους δικαίου.
Το «Μένουμε Ευρώπη» δεν αφορά μόνο τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tρία χρόνια Ν.Δ.: Τρία χρόνια βάναυσης νομοθετικής (και όχι μόνο) λεηλασίας σε δικαιώματα και ελευθερίες
Η νομοθετική επιδρομή της κυβέρνησης της ΝΔ σε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες αφήνει βομβαρδισμένο τοπίο στην τρίχρονη κοινοβουλευτική της παραγωγή.
Tρία χρόνια Ν.Δ.: Τρία χρόνια βάναυσης νομοθετικής (και όχι μόνο) λεηλασίας σε δικαιώματα και ελευθερίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ανθρωπισμός σας μυρίζει ναφθαλίνη
Με αφορμή το διάσημο πλέον άρθρο του Π. Κατσάκου για τα χταπόδια ας σκεφτούμε ξανά πως εκφράζεται ο ανθρωπισμός και η ευαισθησία απέναντι στην οδύνη των ζώων.
Ο ανθρωπισμός σας μυρίζει ναφθαλίνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την οριστική εξάλειψη των Μανωλάδων
Η χρήση της πενταετούς visa πολλαπλών εισόδων για εποχική εργασία με δικαίωμα παραμονής 9 μήνες τον χρόνο, φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη ad hoc νομιμοποίηση μεταναστών σε έναν κλάδο ο οποίος υποφέρει...
Για την οριστική εξάλειψη των Μανωλάδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας