• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 31.0°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο θεσμικός εκφυλισμός

 • A-
 • A+

Η εικόνα που έρχεται για τον κόσμο είναι, μάλλον, απαισιόδοξη: επιβράδυνση της ανάπτυξης, δημοσιονομικά χρέη, δημογραφικές ανατροπές, αύξηση ανισοτήτων, ανεργία νέων, πληθωρισμός, ενεργειακή φτώχεια, υγεία, επισιτιστική κρίση, καταστροφή περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι και τόσο διαφορετικά: εκδηλώνονται όλες οι προηγούμενες τάσεις συν μείωση της ευημερίας, δημογραφική μείωση, μείωση του κράτους πρόνοιας, αντικοινωνικές συμπεριφορές… γυναικοκτονίες.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα έρχεται πρώτη μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ενωσης στην ανεργία των νέων, με ποσοστό 29,5% τον Ιούνιο του 2022 και με μέσον όρο στην Ε.Ε. στο 13,6%.

Στην ήπειρο με τη μεγαλύτερη γήρανση πληθυσμού, τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τον Μάιο του 2022 -υπερδιπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε.- καταγράφονται στην Πορτογαλία (+19%) και στην Ελλάδα (+17%). Το 2021, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για έρευνα και ανάπτυξη σε επίπεδο Ε.Ε. ανήλθαν στα 244 ευρώ ανά άτομο, ενώ στην Ελλάδα έμειναν στο 152 ευρώ, όπως και στην Ισπανία (για να πούμε κι ένα καλό, την τελευταία δεκαετία, από το 2011 έως το 2021, η Ελλάδα, η Λετονία και η Ουγγαρία είχαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στις πιστώσεις για έρευνα και ανάπτυξη). Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι Ελληνες για το 2022 θα έχουν απώλειες γύρω στο 10,5% του εισοδήματός τους, ενώ οι απώλειες για την Ε.Ε. είναι γύρω στο 7,5%.

Παρεμπιπτόντως, το ΔΝΤ, που ενδιαφέρεται για τη φτώχεια, έχει και τη συνταγή για την ενεργειακή κρίση: θα πρέπει, λέει, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν τις επιδοματικές πολιτικές στην ενέργεια (που μπορεί να φτάσουν στο 1,5% του ΑΕΠ) και να μεταφέρουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές (κάνοντας στοχευμένες πολιτικές κατά της φτώχειας που φτάνουν στο 0,4% του ΑΕΠ), γιατί έτσι θα «ενθαρρυνθεί η εξοικονόμηση ενέργειας» και η στροφή προς την «πράσινη» ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο «Greek intelligence service admits spying on journalist sources» ασχολήθηκε με την υπόθεση των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών (που παραδέχθηκαν οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες, όλως τυχαίως, βρίσκονται υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου), όσο δεν ασχολήθηκε η μερίδα των φιλοκυβερνητικών εγχώριων μίντια.

Οπως μπορεί να αντιληφθεί ένας μέσος παρατηρητής, πρόκειται για ένα πρίσμα θέασης του κόσμου που, μέσα από τους θεσμικούς ιστορικούς πυλώνες του, δεν αποτελεί επιλογή ούτε καν για τους φιλελεύθερους θεωρητικούς της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας. Το λαλίστατο ΔΝΤ δεν βρήκε να πει τίποτα για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Αφησε την Ομάδα των Επτά (G7) συν την Υπατη Αρμοστεία της Ε.Ε. να συστήσουν ψυχραιμία στην Κίνα και να επιβεβαιώσουν δέσμευση για τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης η οποία, όμως, έχει ανατραπεί προ πολλού, λ.χ., από την ύφεση του 2008, την εποχή του Τραμπ και του Brexit.

Το πώς παρακμάζουν οι θεσμοί και πεθαίνουν οι οικονομίες έχει πάψει να ερμηνεύεται με τα κλειδιά της παγκόσμιας τάξης του 20ού αιώνα. Τα μαύρα κουτιά του παγκόσμιου θεσμικού εκφυλισμού που συνδέεται και με εθνικές επιλογές (π.χ. της Ελλάδας) βρίσκονται στις δυνάμεις της καθημερινής ζωής: στη δημοκρατική διακυβέρνηση, την αγορά υπό τη συγκεκριμένη λογική του ΔΝΤ, στα νομικά συστήματα και στις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Ολα τα παραπάνω βασίζονταν σε μία παγκόσμια μεταπολεμική τάξη που, πλέον, αυτοαναιρείται.

Στην Ομάδα των Είκοσι (G20), στην οποία μετέχουν η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Τουρκία, το Μεξικό, η Αργεντινή, η Νότα Αφρική, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία κ.ά., η θέαση του κόσμου είναι τελείως διαφορετική από αυτό που αντιλαμβάνεται ως ειρήνη, σταθερότητα και κανόνες διεθνούς τάξης η Ομάδα των Επτά (G7). Και αυτή η αποκωδικοποίηση του κόσμου έχει να κάνει λιγότερο με την αναθεωρητική άνοδο των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου (όπως η Κίνα ή η Ινδία) και περισσότερο με τη θεσμική παρακμή και στασιμότητα της Δύσης.

Ομως, στη Δύση η γενική αντίληψη είναι περίπου ίδια με την αντίληψη που έχει η ελληνική κυβέρνηση για τον εαυτό της. Ολα είναι υπό έλεγχο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ολα βαίνουν καλώς. Είμαστε η σωστή πλευρά του κόσμου και της ιστορίας — η οποία κανονικά θα έπρεπε να έχει τελειώσει. Οι υπόλοιποι (the Rest) είναι η λάθος πλευρά· η σατανική πλευρά· η πλευρά που μισεί την ανάπτυξη, «τις αξίες και τον πολιτισμό μας».

Σίγουρα, δεν είναι έτσι. Ας ρωτηθούν οι νέοι. Ας ρωτηθούν τα αγέννητα, που δεν θα έχουν τα μέσα να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Αλλά ποιος να απαντήσει;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φυγή των νέων και η κατασκευασμένη πραγματικότητα
Συνειδητοποίησα ότι έχουν περάσει χρόνια από τότε που η βίαιη φυγή των νέων φιλοξενούνταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών.
Η φυγή των νέων και η κατασκευασμένη πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών
Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ τη στιγμή που η εκάστοτε νέα επιχείρηση είναι καταδικασμένη να κλείσει πριν καν ανοίξει εφόσον έχει καταχρεωθεί.
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πληθωριστικό κύμα ίσως να μην είναι παροδικό
Ακόμη και αν ο πληθωρισμός μηδενιστεί στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρόνιας, οι τιμές θα παραμείνουν στάσιμες στο νέο υψηλό επίπεδο. Συνεπώς και πάλι οι εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί μια μόνιμη απώλεια...
Το πληθωριστικό κύμα ίσως να μην είναι παροδικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά
Ποιοι είναι εκείνοι που μπολιάζουν στα μυαλά των ανθρώπων, και φυσικά των παιδιών, από μικρά, πως έχουν δικαίωμα πάνω στον άλλον;
Με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παιδιά του Δεκέμβρη (Η δική μου γενιά)
Στην Ελλάδα έχει να ξημερώσει από το βράδυ που κάηκε το «δέντρο της πλατείας». Ηταν Δεκέμβρης του ’08. Οι καπνοί της μύτης τους επιβεβαιώνουν πως η φλόγα της πλατείας καίει ακόμα στα πνευμόνια τους.
Τα παιδιά του Δεκέμβρη (Η δική μου γενιά)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεργία: ο ελεύθερος χρόνος ως «τραγικό δώρο»
Μπροστά στην αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια και την ένταση της υγειονομικής κρίσης, μια από τις αναμενόμενες συνέπειες είναι η αύξηση του άνεργου πληθυσμού, αλλά και των ανθρώπων που περιέρχονται σε καθεστώς...
Ανεργία: ο ελεύθερος χρόνος ως «τραγικό δώρο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας