• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 13.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.4°C / 10.5°C
  0 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 8.0°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 11.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.1°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.7°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 8.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 13.0°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.5°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  2 BF
  76%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς απαντούν οι ηγεσίες στον πόλεμο;

 • A-
 • A+

Οταν ο τίτλος «Καίγεται η Δυτική Ευρώπη» στα διεθνή μίντια είναι κυριολεκτικός, αλλά ενσωματώνει πλείστες μεταφορικές συμπαραδηλώσεις, ασφαλώς μιλάμε για πολυεπίπεδη κρίση. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος, η Ευρωπαϊκή Ενωση, αρνείται να τη δει. Γιατί, πιθανότατα, το Συμβούλιο, τα όργανα και οι κορυφές της Ενωσης, δηλαδή, οι ηγεσίες των κρατών-μελών, αφενός δεν έχουν να πουν πολλά πράγματα στους πολίτες τους οι οποίοι υφίστανται τα δεινά των κρίσεων και αφετέρου γιατί η Ενωση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τους δαίμονες που νόμιζε ότι είχε δαμάσει.

Ας ξεκινήσουμε με την υπόθεση ότι «οι λοιποί παράγοντες είναι σταθεροί» (που προφανώς δεν ισχύει στην πράξη) και ας δεχτούμε ότι υπεύθυνος για τα δεινά που μαστίζουν την Ευρώπη είναι ο πόλεμος. Τότε, γιατί δεν τελειώνει ο πόλεμος για να τελειώσουν και τα δεινά; Η ερώτηση έχει τόση αξία όση έχει η υπόθεση ότι αν καταργούσαμε τα σπίρτα και τους αναπτήρες, δεν θα είχαμε πυρκαγιές. Για ακόμα μια φορά, η πανουργία της πραγματικότητας υπερβαίνει τη συμβατική σοφία της αντιμετώπισης των κρίσεων.

Οι σύγχρονοι πόλεμοι έχουν χαρακτηριστικά που δεν είχαν οι προηγούμενοι. Ενα από αυτά είναι το χρήμα που τους ακολουθεί. Ο συμβατικός άμεσος στόχος των εμπόλεμων είναι τα οικονομικά χτυπήματα. Η σύλληψη των Ευρωπαίων -με την αξίωση των Αμερικανών- ήταν τα αλλεπάλληλα κύματα οικονομικών κυρώσεων που θα εξαντλούσαν τη δυνατότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Παρά ταύτα, αγνοήθηκε η εξάρτηση των χωρών-μελών της Ενωσης από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.

Οι Ευρωπαίοι νομίζοντας ακόμα πως είναι «Ο Κόσμος» αγνόησαν όλες τις ευκαιρίες που χαρίστηκαν στον πραγματικό υπόλοιπο κόσμο. Και ο υπόλοιπος κόσμος -ο λεγόμενος Νότος-, η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή, θέλει να υψώσει φραγμούς στις πιέσεις που έχει υποστεί από τους Ευρωπαίους από τον 19ο αιώνα και για όλη τη διάρκεια του 20ού. Θέλουν μια αδύνατη Ευρώπη για να μπορούν να συνομιλούν με ίσους όρους. Το παράδοξο της τελευταίας δεκαετίας είναι ότι οι ΗΠΑ, για τους δικούς τους γνωστούς λόγους, θέλουν επίσης μια αδύναμη Ευρώπη. Ετσι, η υψηλή πολιτική μαζί με την ήπια ισχύ των ΗΠΑ αποδυναμώνουν περισσότερο την Ευρώπη. Εδώ, πραγματικά «Καίγεται η Δυτική Ευρώπη» και αυτό θα έχει μεσοπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τον μεγαλύτερο και ηγεμονικό εταίρο της, την Αμερική.

Το άλλο χαρακτηριστικό των σύγχρονων πολέμων είναι η οικονομία των πολέμων. Η τιμή της απλής σφαίρας αυξήθηκε οκτώ φορές κατά το διάστημα 2010-2012 και αυξήθηκε άλλες σαράντα φορές με την εμφάνιση των τζιχαντιστικών ομάδων στον πόλεμο της Συρίας. Το να σκοτώνονται άνθρωποι -γυναίκες και παιδιά από την πλευρά των αμάχων-, το «Making a Killing», για όσους το έχουν ως κύριο επάγγελμα, είναι αφάνταστα κερδοφόρο.

Το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) -μια κοινοπραξία ερευνητικών οργανισμών, μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Ευρώπη, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία και στην Κεντρική Αμερική- και το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) -ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων που προωθούν την ελευθερία του λόγου, δικαιώματα και δημοκρατικές αξίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- στις εκθέσεις τους προς τον ΟΗΕ και τις κυβερνήσεις αναφέρουν ότι υπάρχει μια «δεμένη πορεία»: χιλιάδες τόνοι όπλων πετούν προς τον Νότο, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες καταφεύγουν προς τον Βορρά. Και ενώ «οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τους δρόμους των προσφύγων, ο αγωγός δισεκατομμυρίων ευρώ που στέλνει όπλα με αεροπλάνα και πλοία στη Μέση Ανατολή παραμένει ανοιχτός - και πολύ προσοδοφόρος...».

Γιατί δεν τελειώνει ο πόλεμος; Δεν τελειώνει γιατί υπάρχει πολύ ισχυρό κίνητρο να ανθίζει ο κλάδος και να δουλεύουν με υπερωρίες τα εργοστάσια όπλων. «Οι άδειες εξαγωγής όπλων, οι οποίες υποτίθεται ότι εγγυώνται τον τελικό προορισμό των εμπορευμάτων, έχουν χορηγηθεί παρά τα άφθονα στοιχεία ότι τα όπλα εκτρέπονται σε ένοπλες ομάδες που κατηγορούνται για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φρικαλεότητες».

Πώς απαντούν οι ηγέτες της Ευρώπης; Απλά, δεν απαντούν, γιατί είναι δέσμιοι του χάους που άφησαν να εκτυλιχθεί. Και επειδή δεν ισχύει η υπόθεση «περί σταθερότητας των άλλων παραγόντων», κάποια στιγμή η «συναίνεση του Πεκίνου» θα φαντάζει πολύ πιο ελκυστική στον υπόλοιπο κόσμο από τον οποίο, όμως, θα απουσιάζει η Ευρώπη. Η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία δεν είναι περιστασιακή. Με άλλες αιτίες, μέσω της μεταδοτικότητας των κρίσεων, είναι εύκολο να επεκταθεί σε όλες τις χώρες. Ποιος λέτε θα είναι ο αδύναμος κρίκος; Αλλά και πάλι, θα φταίνε όλοι οι άλλοι;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι τρεις κύκλοι της μετανάστευσης στην Ελλάδα
Βοήθεια μόνο για περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς μπορούμε να περιμένουμε από τις αρχές του Παναμά. Τι άλλο προέκυψε από τη συνάντηση κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, πρόσφατα...
Οι τρεις κύκλοι της μετανάστευσης στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «Άννες και οι Καϊάφες» του προσφυγικού
Πίσω από κάθε φαινομενικά αθώο και «ουδέτερο» κοινωνικό γεγονός κρύβονται οι θηριώδεις αιτίες του. Ωστόσο οι Φαρισαίοι του αστικού συστήματος βρίσκονται στο υπηρετικό προσωπικό όσων βομβαρδίζουν τη Μέση...
Οι «Άννες και οι Καϊάφες» του προσφυγικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
Ο «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ θα μείνει μετεξεταστέος, αφού είναι προβλέψιμος, ανίκανος να ορθώσει μια φωνή θετικής ουδετερότητας, σύνεσης, διπλωματικής ειρηνικής προοπτικής στην ουκρανική κρίση.
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πυροτεχνήματα απειλών…
Μαξιμαλιστική ρητορική δίχως αντίκρισμα μοιάζουν οι απειλές του Ερντογάν για ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη εάν δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιό του για μετακίνηση τριών εκατομμυρίων προσφύγων σε...
Πυροτεχνήματα απειλών…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ε.Ε. και το «σιωπηλό» εμπόριο όπλων
Σύμφωνα με στοιχεία από την τελευταία διαθέσιμη ετήσια αναφορά (2016) της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το 40,5% των αδειών εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Ε.Ε. αφορούσε χώρες στη Βόρεια...
Η Ε.Ε. και το «σιωπηλό» εμπόριο όπλων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς μια συνολική στρατιωτικοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.
Ακόμα και εάν κάποιος αφήσει κατά μέρος κάθε επιπλέον χρηματοδοτική δυνατότητα που προκύπτει, μόνο η αύξηση των άμεσων κεφαλαίων προς όφελος των εταιρειών της στρατιωτικής βιομηχανίας και των θυγατρικών τους...
Προς μια συνολική στρατιωτικοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας