Υπό το βάρος των... ρωσικών κυρώσεων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ενωση διορθώνει το ένα λάθος με ένα δεύτερο. Αρχικά, οι «σοβαροί» πολιτικοί μας εργάστηκαν συστηματικά, επί δεκαετίες, για να μας οδηγήσουν εμάς, τους Ευρωπαίους, σιδηροδέσμιους στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Τώρα, στο όνομα πάντοτε του «ρεαλισμού», παλινορθώνουν τα ορυκτά καύσιμα (και την πυρηνική ενέργεια!) και διαγράφουν τους (δειλούς) στόχους τους για μείωση στις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων!
Θα μπορούσε κανείς να πει πως κοιτάζουν το δέντρο (τον πόλεμο στην Ουκρανία) και χάνουν το δάσος (την κλιματική κρίση). Αυτή όμως είναι η σύγχρονη «σοβαρή» πολιτική. Πυλώνες της είναι η επικοινωνία τους και η αποπολιτικοποίησή μας, μην ψάχνετε τώρα για ηγετικότητα και άλλες τέτοιες πολυτέλειες.
Αυτό που θα μπορούσε να γίνει για να περιοριστεί η ζημιά είναι να θυμηθούμε μία ξεχασμένη αλήθεια: όσον αφορά την κλιματική κρίση, αυτή δεν οφείλεται μόνο στα ορυκτά καύσιμα, αλλά και στην κτηνοτροφία!
Σύμφωνα με την Greenpeace, η κτηνοτροφία ευθύνεται άμεσα για το 17% των θερμοκηπιακών αερίων στην Ε.Ε. H μείωση στην παραγωγή και στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων στην Ε.Ε., θα μπορούσε άρα να ισοσκελίσει σε μεγάλο βαθμό τη χασούρα από τις «βρόμικες» πολιτικές της Ε.Ε. στα ορυκτά καύσιμα.
Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;
●Με μηδενισμό του ΦΠΑ στα «καθαρά» τρόφιμα και στα φυτικά υποκατάστατα των ζωικών τροφίμων.
●Με την άμεση εξομοίωση των επιδοτήσεων στη φυτική και στη ζωική παραγωγή ανά μονάδα προϊόντος, με προοπτική να επιδοτείται μόνο η φυτική παραγωγή.
●Με την καταπολέμηση της κατανάλωσης ορισμένων ιδιαίτερα ανθυγιεινών και βρόμικων κρεάτων, όπως τα αλλαντικά και τα μπέργκερ, στο πρότυπο της αντικαπνιστικής εκστρατείας.
●Με τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών για τις βλαβερές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στα ζώα, στη δημόσια υγεία και στη φύση.
●Με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων και στα παραγωγικά λεγόμενα ζώα, με νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. και των κρατών-μελών και απόσυρση από τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που βασίζονται στην «παραγωγικότητα» της βιομηχανικής κτηνοτροφίας (διάβαζε: στη συστημική κακοποίηση των ζώων).
Σαν να ακούω τον αντίλογο από τους «σοβαρούς»: ΤΙΝΑ! Αυτά δεν γίνονται, θα χάσουμε ψήφους (και θα βλάψουμε φίλια συμφέροντα)!
Την απάντηση μπορούμε να τους τη δώσουμε μόνο εμείς, οι πολίτες!
* Εκπαιδευτικός, επικεφαλής του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα. Το βιβλίο του «Πολιτική Φιλοζωία» (2020), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας