• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.4°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.2°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  93%

Ευτύχης Μπιτσάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια συζήτηση με τον Ευτύχη Μπιτσάκη. Στην επέτειο των 95 χρόνων του

 • A-
 • A+
Την ίδια στιγμή μάρτυρας, δρων και συνείδηση του κόσμου. Μιλά πάντα στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά μας

Είναι ιδιαίτερα σημαντική, μοναδική εμπειρία να έχεις την τύχη και την ευκαιρία να ακούσεις τον Ευτύχη Μπιτσάκη να μιλά σε μια διάλεξη ή να κάνεις μια συζήτηση μαζί του. Αυτή τη φορά η Βούλα, ο Χάρης και ο γράφων είχαμε τη χαρά και την τιμή να συναντήσουμε τον αγαπημένο μας δάσκαλο στο σπίτι του, στη Νέα Ελβετία Βύρωνα. Μας υποδέχτηκαν, μαζί με την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του, γνωστή ζωγράφο, Μαρία Κοκκίνου-Μπιτσάκη, με πλατύ χαμόγελο, γλυκύτατα πρόσωπα και λόγια που αντανακλούσαν ευγένεια και καλοσύνη.

Με θέα μια τεράστια βιβλιοθήκη στο σαλόνι, άλλα βιβλία παντού γύρω και φόντο εξαιρετικούς πίνακες ζωγραφικής της Μαρίας η συζήτηση άρχισε από την πρώτη στιγμή, συνοδευόμενη από γλυκό και κρασί που άνοιξε ο ίδιος ο Ευτύχης. Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί παντός επιστητού, που εδώ θα μεταφερθεί απλώς μια αίσθησή της. Είχαμε μπροστά μας έναν μεγάλο σύγχρονο σοφό. Οι απορίες και τα ερωτήματά μας πολλά. Απάντησε με προθυμία σε όλα. Οπως και η γραφή του, ο προφορικός λόγος του αποκαλυπτικός της μαγείας και της ιερότητας, της μεγαλοσύνης του εσωτερικού του κόσμου. Αμεσος και βιωματικός.

Μας μίλησε αρχικά με τρυφερότητα για το «αριστούργημα», όπως τον αποκάλεσε, τον 5χρονο εγγονό του, τον Στρατή, με τη χαρά να λάμπει στο πρόσωπό του. Με καμάρι και υπερηφάνεια για τον γιο του, Γιάννη, επίσης φυσικό, και για όλους τους σημαντικούς και αγαπημένους ανθρώπους της ζωής του. Εκανε λόγο για τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Κρήτη, για όσα τον σημάδεψαν στη συνέχεια στη «συνάντησή του με την Ιστορία», για την ανώμαλη εκείνη περίοδο πριν από το Παρίσι, για τη χαρά, τα σημαντικά επιτεύγματα, μέσα από δυσκολίες, που κατάφερε εκεί, για τις αντιξοότητες που συνάντησε επιστρέφοντας στην Ελλάδα μέχρι την εκλογή του, πρώτος κομμουνιστής, παλαιός φυλακισμένος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, παρά την αντίδραση της Δεξιάς. Σχολή από μόνος του, με βιβλία-σταθμούς στην πορεία ανάπτυξης της θεωρητικής μαρξιστικής παιδείας.

Μιλήσαμε για τη Φυσική, την Κβαντική Μηχανική και τη Θεωρία της Σχετικότητας, γνωρίζοντας τη δική του σημαντική συμβολή σ’ αυτούς τους επιστημονικούς τομείς. Είπαμε για την Αριστερά και για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, για τον μαρξισμό που «δεν είναι προφητεία, δεν είναι ευαγγέλιο», για τη νεολαία, τις ευθύνες τις δικές μας και του ελληνικού κράτους απέναντί της, με την κυβέρνηση και τη σημερινή υπουργό Παιδείας να «ολοκληρώνει μια αρνητική παιδεία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το φοιτητικό κίνημα κατά καιρούς έσωσε την τιμή της Αριστεράς. Να τα λέμε κι αυτά». Μας θύμισε ότι ο Μαρξ ήταν πρόδρομος της οικολογίας κι εμείς γνωρίζουμε βέβαια πως ο Ευτύχης Μπιτσάκης είναι από τους πρώτους που μίλησε για το οικολογικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Σχετικά με το ενεργειακό ότι «είναι πεπερασμένα τα ενεργειακά αποθέματα στη Γη, έναν πεπερασμένο πλανήτη», και πως «χρειάζονται να βρεθούν άλλοι τρόποι πέρα από το ουράνιο, το πλουτώνιο και τα ορυκτά καύσιμα». Θεωρεί ότι η φιλία και η αδελφοσύνη των λαών, η εξάλειψη των πολέμων και της βίας στις ανθρώπινες κοινωνίες είναι «μακρινή δυνατότητα στο πλαίσιο του κομμουνισμού, που είναι εγγεγραμμένος στα γονίδια του καπιταλισμού». Μιλάει με μεγάλη συγκίνηση, σεβασμό και τιμή στη μνήμη των «εκατομμυρίων σκοτωμένων και εκτελεσμένων κομμουνιστών για τις ιδέες τους». «Η ιστορία», συνεχίζει, «είναι η πάλη της ευγένειας, της αυτοθυσίας, της πνευματικότητας και της πάλης των τάξεων. Τον συμπληρώνουμε τον Μαρξ, με όλη την ταπεινή σχέση που έχω με τον Μαρξ. Η δυνατότητα του κομμουνισμού είναι μια λανθάνουσα δυνατότητα. Είναι “μια μη εισέτι πραγματωμένη δυνατότητα” (Αριστοτέλης). Δεν είναι ουτοπία η δυνατότητα της κομμουνιστικής κοινωνίας».

Μας είπε τα καλά νέα πως ετοιμάζει ορισμένες επανεκδόσεις βιβλίων του, την έκδοση στα ελληνικά της εργασίας της υφηγεσίας του, που «δεν πέρασε τότε από τη χούντα της Φυσικομαθηματικής», ενώ πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει και η «Φυσική για φυλακισμένους», που γράφτηκε κατά την εξορία του στην Αίγινα, καθώς «φυλακισμένοι υπάρχουν πάντα».

Τον ρωτήσαμε: Τι θα θέλατε να συγκρατήσουν από εσάς;

Απάντησε: «Προσπάθησα κάτι να κάνω στη Θεωρητική Φυσική και στην Επιστημολογία που είναι το κύριο ενδιαφέρον μου. Βέβαια έχω γράψει έξι-εφτά πολιτικά βιβλία, αλλά, εν πάση περιπτώσει, η κύρια δουλειά μου είναι τα θεμέλια της Θεωρητικής Φυσικής, η Κοσμολογία και η Επιστημολογία. Εκεί επάνω έχω γράψει κάμποσα βιβλία και άρθρα που κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του κόσμου. Βασικά είμαι φυσικός-επιστημολόγος. Είναι μεγάλη χαρά μου να διαβάζω και να γράφω. Το ψώνιο μου, πάντως, είναι να ήμουνα βοσκός και αγρότης στο Κάδρος».

Ευχαριστήσαμε και χαιρετήσαμε τους αγαπημένους μας Ευτύχη και Μαρία καταθέτοντας, για άλλη μια φορά, τον απέραντο θαυμασμό μας, την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη μας, με την αμοιβαία υπόσχεση να τα ξαναπούμε σύντομα.

* Διευθυντής ιατρός ΕΣΥ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αγαθό και το αληθές
Το βασικό χαρακτηριστικό του αρχαιοελληνικού πολιτισμικού «παραδείγματος», το αγαθό –όπως κυρίως αυτό εκφράζεται στη σωκρατική, την πλατωνική και την αριστοτελική φιλοσοφία– εξοστρακίστηκε, στη σύγχρονή μας...
Το αγαθό και το αληθές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον Σωκράτη
Το «κάτι» έχει ανάγκη να εξηγηθεί ενώ το τίποτα υφιστάμενο δικαίως δεν απαιτεί εξήγηση, αφού κίνηση και νόηση αποτελούν αναπόσπαστα λειτουργικότητα διαγράφοντας χωροχρονική διάσταση.
Για τον Σωκράτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το περπάτημα
Είναι περίεργο το πώς οι άνθρωποι εξαρτιόμαστε από το είδος των παπουτσιών που φοράμε και αν τα φοράμε.
Το περπάτημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σημειώσατε Χ
Είναι πιο δύσκολο να μιλάς για φυγή αν είσαι της θεωρητικής κατεύθυνσης. Φίλοι μου φαρμακοποιοί, μηχανικοί, γιατροί μιλούν μια διεθνή γλώσσα. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε με τους ίδιους όρους. Μόνο αν...
Σημειώσατε Χ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ηράκλειτος και η εναντιοδρομία
Ο νόμος της εναντιοδρομίας εξυπηρετεί την πορεία του ανθρώπου προς την αυτοπραγμάτωσή του και την εκ νέου νοηματοδότηση της ζωής του.
Ο Ηράκλειτος και η εναντιοδρομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλμπερτ Αϊνστάιν: ένας διδάκτωρ σοσιαλιστής-ειρηνιστής
Αλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955). Εμβληματική φυσιογνωμία, από τις πλέον αναγνωρίσιμες παγκοσμίως. Κατεξοχήν επιδραστικός επιστήμονας, αλλά και πολιτικός διανοητής και φιλόσοφος του 20ού αιώνα, τιμήθηκε με το...
Αλμπερτ Αϊνστάιν: ένας διδάκτωρ σοσιαλιστής-ειρηνιστής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας