• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.4°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -6.0°C / -1.5°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 3.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -6.3°C / -2.1°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.6°C / -7.7°C
  4 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 2.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.3°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.4°C / 2.6°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -2.5°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.5°C / -1.1°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  0 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C -0.1°C / 3.6°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -6.7°C / -1.2°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.6°C / -1.4°C
  1 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.2°C / -9.2°C
  2 BF
  58%

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν θα λύσουν έστω κι ένα από τα προβλήματα που έχουμε, αντιθέτως θα συσσωρεύσουν κι άλλα

Εκλογές; Αφήστε τις για αργότερα

 • A-
 • A+

Οι εκλογές είναι μέσα στο δημοκρατικό παιχνίδι, αλλά κι αναγκαίες όταν τα πράγματα φτάνουν σε αδιέξοδο. Όμως, οι συνεχείς εκλογές στην Ελλάδα δεν έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, αλλά με εξυπηρέτηση κομματικών σχεδιασμών. Θα έπρεπε να χάσει η εκάστοτε κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωράει σε εκλογές όποτε εκείνη θεωρεί ότι την «συμφέρουν» και να διεξάγονται σε καθορισμένη ημερομηνία κάθε 4 χρόνια, εκτός αν η κυβέρνηση καταψηφίζεται και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση βιώσιμης κυβέρνησης.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές πριν από τον Ιούνιο 2016. Δεν θα λύσουν έστω κι ένα από τα προβλήματα που έχουμε, αντιθέτως θα συσσωρεύσουν κι άλλα. Με τη διοίκηση διαλυμένη, την οικονομία σε παράλυση, με εκατομμύρια πολίτες στα όρια της επιβίωσης ή/και σε μακροχρόνια ανεργία, με 400.000 άτομα να έχουν ήδη μεταναστεύσει, με τις τράπεζες να παραμένουν σε κατάσταση capital controls, με ένα πακέτο σκληρών μέτρων ύψους πάνω από 13 δισ., δεν χρειαζόμαστε και εκλογές μόνο και μόνο για την επιβεβαίωση ή την ανακατανομή κάποιων εδρών μεταξύ των κομμάτων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρεία Συμφωνία στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα συμβάλει άμεσα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη σταδιακή άρση της κοινωνικής καταστροφής που έχουν προκαλέσει η κρίση και τα ισοπεδωτικά μέτρα λιτότητας.

Πέντε άξονες

Μια τέτοια συμφωνία, ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, προτείνουμε να βασίζεται σε 5 άξονες:

- αλλαγή και αναζωογόνηση της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου, στη βάση πράσινων και κοινωνικά υπεύθυνων κατευθύνσεων και καινοτομίας,

- μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής και του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να είναι προς το συμφέρον των πολιτών, όλων των γενεών και της βιωσιμότητας,

- αποτελεσματικό, ενεργητικό σχέδιο για απασχόληση και κοινωνική επανένταξη,

- αλλαγές ώστε να αποκτήσουμε μια διοίκηση αποτελεσματική, παραγωγική, επιτελική, ελάχιστα γραφειοκρατική, που λειτουργεί προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος,

- ένα φορολογικό σύστημα που θα είναι απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό, εργαλείο για ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της απασχόλησης και της πράσινης στροφής της κοινωνίας, που θα ισχύσει από 1/1/2017.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να συνειδητοποιηθούν τα λάθη που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε οι προηγούμενοι μπορούν να αθωωθούν για τα τρομακτικά λάθη που έκαναν, αλλά ούτε οι τωρινοί, πλέον. Πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, αλλά και η κοινωνία να ωριμάσει ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί και να συμφωνηθεί μέσα από πολυεπίπεδο διάλογο το σχέδιο για τις βαθιές, αλλά δίκαιες αλλαγές που απαιτούνται και που ακόμα δεν έχουν προωθηθεί.

Ευρύς και δομημένος διάλογος

Αυτός ο διάλογος δεν αφορά μόνο συμφωνία μεταξύ των κομμάτων στη Βουλή, αλλά μια ευρεία και δομημένη διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν σε πρώτη φάση κοινωνικοί, επαγγελματικοί και περιβαλλοντικοί φορείς, εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών συμβουλίων, πανεπιστημιακοί, ειδικοί καθώς κι αντιπροσωπευτικές ομάδες νέων, ώστε να μη ληφθούν ξανά αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους χωρίς να συμμετέχουν οι νέοι και οι νέες. Το σχέδιο που θα διαμορφωθεί θα έπρεπε να τεθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση για διάστημα 2 μηνών.

Καλά αυτά, αλλά μήπως οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν οδηγούν υποχρεωτικά την κυβέρνηση σε εκλογές; Η κυβέρνηση έχει πράγματι πολιτικό πρόβλημα από την αποστασιοποίηση ενός μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται ότι δεν στηρίζουν πλέον το (νέο) πρόγραμμα της κυβέρνησης, χωρίς, όμως, αυτή να έχει χάσει τυπικά τη δεδηλωμένη. Το πρωτοφανές είναι ότι η αντιπολίτευση στηρίζει –λόγω ανάγκης– τα νομοθετήματα που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, αν και όλοι –κυβέρνηση κι αντιπολίτευση– θεωρούν ότι η συμφωνία δεν είναι καλή, χωρίς όμως να έχουν μια εναλλακτική πρόταση. Κατά συνέπεια, ακόμα και ως κυβέρνηση μειοψηφίας, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ανοχή ή την υποστήριξη μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη βάση ενός συμφωνημένου προγράμματος αναζωογόνησης της οικονομίας, δρομολόγησης προγραμμάτων για την απασχόληση και τη μείωση της φτώχειας και αντιμετώπισης της διαφθοράς, της φοροαπάτης και φοροαποφυγής. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να αφορά το διάστημα μέχρι, για παράδειγμα, τον Ιούνιο 2016, αν θέλει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το εργαλείο της «λίστας» για να ελέγξει την επόμενη κοινοβουλευτική της ομάδα.

Ανευθυνότητα

Τα τελευταία χρόνια και εν μέσω κρίσης, αντί να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για ένα δίκαιο και ισορροπημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, αυτές έδειξαν απίστευτη ανευθυνότητα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε από τη δημοσιονομική κρίση, που φαινόταν να έρχεται ήδη από το 2007, στην επέκτασή της στην οικονομία, στην κοινωνία και στην πολιτική, και τελικώς στη χρεοκοπία. Είναι η επιθυμία για κατάληψη της καρέκλας της εξουσίας με κάθε τίμημα που απέτρεψε τη διαμόρφωση μέσα από διάλογο ενός Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου –εμείς λέμε ταυτοχρόνως και πράσινου– στη βάση του οποίου θα αντιμετωπίζαμε τα προβλήματά μας εγκαίρως, με ήπιο και ορθολογικό τρόπο.

Η χρεοκοπία της χώρας είναι αποτέλεσμα, λοιπόν, ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος που περιλαμβάνει όλα τα σημερινά πολιτικά κόμματα, χωρίς να εξαιρεί κανένα. Προφανώς αυτά που είχαν για χρόνια την εξουσία (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης. Αλλά ευθύνες έχει και η εκάστοτε αντιπολίτευση που, αντί να παρεμβαίνει με δημιουργικό τρόπο, επένδυε σε ένα καταστροφικό παιχνίδι.

Η κυβέρνηση Καραμανλή έβλεπε την κρίση να έρχεται (ραγδαία αύξηση ελλειμμάτων και χρέους με δική της ευθύνη, χρηματοπιστωτική κρίση) και επέλεξε να δραπετεύσει. Ο Γ. Παπανδρέου υπόσχονταν ότι «λεφτά υπάρχουν» για να πάρει την πολυπόθητη πλειοψηφία και να κυβερνήσει, ενώ διακήρυσσε στη συνέχεια ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη χώρα. Η παρέα Σαμαρά διεκδικούσε λυσσαλέα την εξουσία, πίστευε ακόμα και τον Ιανουάριο 2012 ότι μπορούσε να πάρει 42% και να κυβερνήσει (αν και ήξερε καλά ότι θα τα έβρισκε μπαστούνια)! Η πρακτική αυτή έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον ΣΥΡΙΖΑ, που στόχευσε στην κατάληψη της εξουσίας, προβάλλοντας το ΟΧΙ σε κάθε συνεννόηση, την «άρνηση σε όλα», αντί να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο διακυβέρνησης που θα έβαζε στο περιθώριο το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά μέσα από δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπιση –με συνεκτικό τρόπο και με συμμετοχή της κοινωνίας– των υπαρκτών δημοσιονομικών, κοινωνικών (φτώχεια, ανεργία) και οικονομικών προβλημάτων. Είναι τώρα η ώρα της πραγματικής αλλαγής!


* Συμπρόεδρος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων
www.chrysogelos.gr, www.facebook.com/nikos.chrysogelosb

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πιο αναλλοίωτα ακόμα και από τη μαθηματική τιμή του αριθμού π
Τα εγχώρια δρώμενα αποδεικνύουν περίτρανα σε όλη την υφήλιο πως ο τρόπος που εφαρμόζεται στην πράξη κάτι, ακόμα και ένα μηχάνημα, εξαρτάται βασικά από τον άνθρωπο και τις προθέσεις του...
Πιο αναλλοίωτα ακόμα και από τη μαθηματική τιμή του αριθμού π
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επόμενο σχολικό έτος το άνοιγμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής;
Οι πρώτοι τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν για τα 2 σχολικά έτη που έπονται της λήξης του σχολικού έτους που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.
Το επόμενο σχολικό έτος το άνοιγμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ήχος της άδειας κατσαρόλας
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ίσως είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που ήξερε τι παραλάμβανε, τι θα παρέδιδε και τα βήματα για να το καταφέρει.
Ο ήχος της άδειας κατσαρόλας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ελληνικός Διαφωτισμός του 20ού αιώνα
Μια αποστασιοποιημένη και ψύχραιμη πολιτικά ιστορική ματιά θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετήσει τον νεοελληνικό Διαφωτισμό να συμβαίνει και να αναπτύσσεται με μια σημαντική καθυστέρηση.
Ο ελληνικός Διαφωτισμός του 20ού αιώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας