• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.0°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.7°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.5°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 17.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  86%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  3 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.8°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  81%
AP Photo/Efrem Lukatsky
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιταχυντής χειραφέτησης;

 • A-
 • A+

Με εξαίρεση τη Φινλανδία και τη Σουηδία που λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με τη Ρωσία εγκατέλειψαν την ουδετερότητα για το ΝΑΤΟ, αυτό που κυριαρχεί σχεδόν πέντε μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι η συσπείρωση γύρω από τη Δύση αλλά η τάση χειραφέτησης, μόνιμης και σταθερής, μέχρι τώρα παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ.

Πέντε μήνες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τρεις παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, διαπραγματεύονται την ένταξή τους στην ομάδα BRICS.

H μεγάλη εικόνα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε παγκόσμιο επίπεδο όχι μόνον δεν βοήθησε τη συγκρότηση πανστρατιάς απέναντι στον «αναθεωρητισμό» της Μόσχας αλλά επιτάχυνε τις τάσεις χειραφέτησης πολλών μεσαίων δυνάμεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν, που θα συναντηθεί στην Τεχεράνη με τον Πούτιν και τον Ραΐσι, δεν αποτελεί μια εξαίρεση, δεν είναι η σύγχρονη έκδοση του επιτήδειου ουδέτερου.

Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου δεν αποκλίνουν από την κανονικότητα του φιλοδυτικού προσανατολισμού τους γιατί πολύ απλά εκ των πραγμάτων σε έναν ολοένα πιο πολυπολικό και πολυκεντρικό κόσμο υπάρχει μια δυναμική υπέρβασης κάθε μορφής διπολικής αντιπαράθεσης.

Το παράδοξο στην υποψηφιότητα του Καΐρου, του Ριάντ και της Αγκυρας είναι ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε μετωπική σύγκρουση και σκληρός ανταγωνισμός των δύο αραβικών δυνάμεων με την Τουρκία που διεκδικούσε ρόλο ηγέτη στο σουνιτικό Ισλάμ της Μέσης Ανατολής.

Με την έλξη που ασκεί η ομάδα ΒRICS δεν αποκλείεται πολύ σύντομα οι ομοτράπεζοι του Μπάιντεν Αραβες ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Τζέντας να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους Ραΐσι, Πούτιν και Ερντογάν.

Από ό,τι φαίνεται, η αντίδραση της Δύσης στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία λειτούργησε στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας που επιταχύνει τη δυσμενή εξέλιξη την οποία υποτίθεται ότι αποσκοπεί να καθυστερήσει και ακόμη περισσότερο να ματαιώσει.

Την 24η Φεβρουαρίου υπήρχε η προσδοκία επιστροφής της Τουρκίας στον ρόλο που είχε την περίοδο 1952-1989 έως 1991, τον ρόλο δηλαδή προκεχωρημένου φυλακίου της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στο μαλακό υπογάστριο τότε της ΕΣΣΔ και τώρα της Ρωσίας.

Πέντε μήνες μετά την επιβολή σκληρών κυρώσεων και πολιτικής απομόνωσης, η Ρωσία έχει διευρύνει όσο ποτέ άλλοτε την επιρροή της στη διεθνή σκηνή…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
Οι 40 υπουργοί Αμυνας συναντήθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη, στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Ουσιαστικά, η σύνοδος επικύρωσε την επιστροφή της Γερμανίας στην ατλαντική κανονικότητα.
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
Ο «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ θα μείνει μετεξεταστέος, αφού είναι προβλέψιμος, ανίκανος να ορθώσει μια φωνή θετικής ουδετερότητας, σύνεσης, διπλωματικής ειρηνικής προοπτικής στην ουκρανική κρίση.
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισορροπία του τρόμου και εφιαλτικές ανισορροπίες
Η αντιπαράθεση Δύσης και Ανατολής στο ουκρανικό ζήτημα, ΝΑΤΟ και Ρωσίας μάλλον, ξεκίνησε μέσω σχεδίων ενός υβριδικού πολέμου που εφάρμοζαν και οι δύο πλευρές.
Ισορροπία του τρόμου και εφιαλτικές ανισορροπίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς ανεξέλεγκτη κλιμάκωση;
Αν οι ΗΠΑ βλέπουν έναν επικίνδυνο νεοϊμπεριαλισμό του 21ου αιώνα στην πολιτική του Κρεμλίνου, η Ρωσία βλέπει τον κίνδυνο να συρρικνωθεί η επικράτεια και η επιρροή της στα σύνορα που είχε τον 17ο αιώνα...
Προς ανεξέλεγκτη κλιμάκωση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την Κορέα στην Ουκρανία
Οι αποφάσεις που έλαβαν οι 30 ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είναι βέβαιο ότι θα ισχύσουν ακόμη και στην καλύτερη δυνατή εκδοχή εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης για την Ουκρανία.
Από την Κορέα στην Ουκρανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας