• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.5°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 27.1°C
  5 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.1°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.2°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.8°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αξιοσέβαστος... κεντρικός τραπεζίτης

 • A-
 • A+

Για τους περισσότερους, οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιπροσωπεύουν το πιο κοντινό έμψυχο ον στον Θεό. Οι κλειδοκράτορες των θησαυροφυλακίων απολαμβάνουν προνόμια που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από όλους τους υπόλοιπους. Ακόμα και από τους πανίσχυρους πολιτικούς. Από όλες τις διαφορές, όμως, η πιο κοντινή στο Θείο είναι ότι μπορούν να αποφασίζουν χωρίς να αισθάνονται την υποχρέωση να λογοδοτούν. Η ουδέτερη ζώνη που τους χωρίζει από όλους τους άλλους τους κάνει να νιώθουν απρόσβλητοι, ακόμα κι αν έχουν κάνει ολέθρια λάθη και εγκληματικές παραλείψεις.

Οσοι έχουν διαβάσει το άρθρο «Never Saw It Coming. Why the Financial Crisis Took Economists By Surprise» (Ποτέ δεν το είδα να έρχεται. Γιατί η οικονομική κρίση κατέλαβε τους οικονομολόγους εξαπίνης), του Αλαν Γκρίνσπαν, που δημοσιεύτηκε το 2013, πέντε χρόνια μετά την τοξική κρίση του 2008, αντιλαμβάνονται ότι κανείς δεν τους αγγίζει. Θυμηθείτε τη διακυβέρνηση Τραμπ. Ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος έδειχνε ελάχιστο σεβασμό για την ανεξαρτησία της FED και το εκδήλωσε με τουλάχιστον 100 tweets. «Η μόνη μου ερώτηση είναι ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας...;» έγραφε εξοργισμένος το καλοκαίρι του 2019, όταν ο πρόεδρος της Fed αύξανε τα επιτόκια περισσότερο απ’ ό,τι ήθελε.

Θυμηθείτε τους κλυδωνισμούς που υπέστη η τουρκική οικονομία, όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να καρατομήσει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας που ήθελε να ανεβάσει τα επιτόκια. Θυμηθείτε την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν στον Ντράγκι, που ως επικεφαλής της ΕΚΤ εφάρμοσε επεκτατική νομισματική πολιτική (παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων και μηδενικά επιτόκια)... Προσπαθήστε να θυμηθείτε έστω κι έναν Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη, από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι σήμερα, που του ζητήθηκε να λογοδοτήσει για τις επιλογές του στη νομισματική πολιτική και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Για όλους, η καρέκλα του κεντρικού τραπεζίτη λειτούργησε σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ, τόσο γι’ αυτά που έκαναν όσο και για όσα δεν έκαναν, ενώ όφειλαν να τα κάνουν.

Αυτό που συμβαίνει με τα μέλη αυτού του κλειστού κλαμπ είναι μοναδικό. Ακόμα και στις μεγαλύτερες κρίσεις, όπως αυτή του 2008 ή η τωρινή, κανείς δεν τους κατηγορεί. Ολοι προτιμούν να αποδέχονται τις δικαιολογίες που προβάλλουν ανεξάρτητα από το αν αυτές δεν αντέχουν σε καμία βάσανο. Ο Γκρίνσπαν αποδίδει την «τύφλωση» στα... ένστικτα:

«Τι πήγε στραβά; Γιατί σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι και αυτοί που χαράσσουν την οικονομική πολιτική ήταν τόσο τυφλοί σχετικά με την επικείμενη καταστροφή; Πώς τόσοι πολλοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου και εμού, απέτυχαν να τη δουν να πλησιάζει; Εχω συμπεράνει ότι ένα σημαντικό μέρος από τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι μια πολύ παλιά ιδέα: τα “ένστικτα”, ο όρος που επινόησε περίφημα ο Κέινς το 1936 για να αναφερθεί στην “αυθόρμητη επιθυμία για δράση αντί της αδράνειας”», γράφει για την κρίση του 2008.

Ούτε λέξη για τη «φούσκα» που οι πολυπράγμονες και πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι διευθύνοντες και τα golden boys φούσκωναν, χωρίς κανέναν έλεγχο από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές στις οποίες προΐσταντο. Δεν πήρε στα σοβαρά ούτε το υπαινικτικό σχόλιο που έκανε τον Ιούλιο του 2007 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, Τσαρλς Πρινς:

«Οταν η μουσική σταματήσει, από την άποψη της ρευστότητας, τα πράγματα θα είναι περίπλοκα. Αλλά όσο η μουσική παίζει, πρέπει να σηκωθείς και να χορέψεις. Χορεύουμε ακόμα».

Αναρωτιέστε γιατί σκαλίζουμε παλιές μισοξεχασμένες ιστορίες; Επειδή είναι χρήσιμες στην αξιολόγηση του τρόπου που οι κεντρικοί τραπεζίτες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την τωρινή κρίση και να επιμερίσουν το κόστος της.

Η συγκλονιστική ομοιότητα με το 2008 είναι ότι τώρα, όπως και τότε, δεν κατάφεραν(;) να διακρίνουν τη δυναμική του πληθωρισμού που προκάλεσε η τοξική φούσκα, που, αν δεν τη δημιούργησαν, είχαν μεγάλες ευθύνες για το φούσκωμά της. Αν μελετήσει κανείς την πολιτική τους από το 2020, θα ανακαλύψει τρία ολέθρια λάθη:

Το πρώτο αφορά την εσφαλμένη βαθμονόμηση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Το δεύτερο αφορά την ταχύτητα αντίδρασης. Οι κεντρικές τράπεζες αντί να παραδεχτούν την εσφαλμένη κρίση τους και να παρέμβουν για να περιορίσουν τη ζημιά, καθυστέρησαν.

Το τρίτο –και πιο σοβαρό– αφορά τη συστηματική και επίμονη άρνηση να αγνοούν τα... σημάδια. Η κερδοσκοπία δεν φούσκωσε με το Ουκρανικό αλλά με την πανδημία – κι αυτό έγινε ευκρινές το 2021.

Η επαναλαμβανόμενη υποβάθμιση της «φούσκας» τείνει να θεωρείται βαθιά ριζωμένο αντανακλαστικό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και αυτό οφείλεται στην υποβάθμιση του ρόλου των τραπεζιτών, των χρηματιστών και των «επενδυτών». Το 1996 ο Γκρίνσπαν (αυτός που το 2013 έγραψε ότι για όλα φταίνε τα... ένστικτα) αμφισβήτησε την «παράλογη πληθωρικότητα» της Wall Street. Το ίδιο έγινε το 2008, το ίδιο και τώρα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες αγνόησαν την υπερθέρμανση της αγοράς και συνέχισαν να την ενισχύουν με ρευστότητα, η οποία διοχετεύτηκε σε κερδοσκοπικά «στοιχήματα». Από το πετρέλαιο μέχρι το καλαμπόκι και από το φυσικό αέριο μέχρι το σιτάρι, οι τιμές φουσκώνουν στα χρηματιστήρια. Και τι κάνουν τώρα; Προσπαθούν να τρυπήσουν το μπαλόνι που φούσκωσαν με τα προγράμματα ρευστότητας, χρησιμοποιώντας τα επιτόκια. Δεν στέλνουν τον λογαριασμό στους κερδοσκόπους αλλά στους φτωχούς, τους απελπισμένους και στη μεσαία τάξη.

Θυμηθείτε τα εκατομμύρια των Αμερικανών που έχασαν το 2008 τα σπίτια τους. Θυμηθείτε τα εκατομμύρια των Αφρικανών που πείνασαν. Θυμηθείτε την εξαθλίωση των Μνημονίων. Τα ίδια θα ζήσουμε σήμερα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και –δυστυχώς– κανένας δεν αναφέρεται στις ευθύνες των κεντρικών τραπεζιτών. Παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται μια μεθοδευμένη εκστρατεία σιωπής και παραπλάνησης, στην οποία συμμετέχουν πολιτικές ελίτ, περισπούδαστοι διανοητές και πολυπράγμονες δημοσιογράφοι, που μοναδικό στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους ανθρώπους, ώστε οι κερδοσκόποι να μπορούν να χαίρονται ανέμελοι τα κέρδη τους.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας αυτοκαταστροφικός καπιταλισμός
Οι απλοί άνθρωποι καλούνται πάλι να πληρώσουν το κόστος της διάσωσης των τραπεζών και των επιχειρήσεων - κολοσσών, χωρίς καμιά ελπίδα να εισπράξουν «μέρισμα» και με τη βεβαιότητα ότι, όταν η πανδημία...
Ενας αυτοκαταστροφικός καπιταλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διερεύνηση νέων παραδειγμάτων πολιτικής
Η κυβέρνηση γοητευμένη από τη δύναμη της αγοράς δεν βλέπει ότι η ευημερία ρέει μόνο στις τσέπες των ημετέρων, αφού είναι θέμα του crony capitalism (του καπιταλισμού των ημετέρων) –το μόνο πεδίο στο οποίο...
Διερεύνηση νέων παραδειγμάτων πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «ηθική του χρέους», οι τράπεζες και οι «επενδυτές»
Σε μια ευνομούμενη και χρηστή παγκόσμια κοινότητα, η έρευνα θα επεκτεινόταν σε πιο κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα: Τι ποσοστό του κρατικού χρέους βρίσκεται σε «χέρια» που σχετίζονται με εγκληματικό χρήμα;
Η «ηθική του χρέους», οι τράπεζες και οι «επενδυτές»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία και οι ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών
Οπως είναι γνωστό, η έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί «εξαιρετικό» δίκαιο και προϋποθέτει την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, δυνάμει του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος.
Η πανδημία και οι ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος φοβάται τους τραπεζίτες;
Το προσωρινό, έστω, κλείσιμο των επιχειρήσεων, η μείωση των εργαζόμενων και το πλήγμα στην κατανάλωση θα επηρεάσουν άμεσα τα εισοδήματα όλων των δανειοληπτών, φυσικών και νομικών προσώπων.
Ποιος φοβάται τους τραπεζίτες;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας